Top foto 2022: Tomáš Škoda odpočívá tak, že fotí starým aparátem na film

Top foto 2022: Tomáš Škoda odpočívá tak, že fotí starým aparátem na film
Zatímco profesionálně fotografuje moderními digitálními přístroji, v době, kdy si fotí pro radost, vrací se ke starým analogovým fotoaparátům. 
... zařadil do výběru také několik portrétů přátel a známých.
Výběr analogových fotografií Tomáše Škody z roku 2022.
Tomáš Škoda spolupracuje s vydavatelstvím Economia (pod které spadá mimo jiné také Aktuálně.cz) a fotografuje pro něj hlavně portréty k rozhovorům a reportáže. Do seriálu Top foto letos vybral snímky ze své volné tvorby. Odpočívá totiž tak, že fotografuje starým filmovým fotoaparátem.
Foto: Tomáš Škoda
dap vot Tomáš Škoda, dap, vot
1. 1. 2023 18:40
Tomáš Škoda spolupracuje s vydavatelstvím Economia a fotografuje pro něj hlavně portréty k rozhovorům a reportáže. Do seriálu Top foto letos vybral snímky ze své volné tvorby. Odpočívá totiž tak, že fotografuje starým filmovým fotoaparátem.

"Mám radost ze všech míst, kam jsem se díky své práci mohl dostat a z toho, kolik zajímavých lidí jsem poznal," shrnuje uplynulý rok Tomáš Škoda. "Svou práci stále považuji zároveň za hobby. A když si najdu čas na odreagování a načerpání nových sil, mám při tom zase v ruce fotoaparát," říká. Ale zatímco profesionálně fotografuje moderními digitálními přístroji, když si fotí pro radost, vrací se ke starým analogovým fotoaparátům. 

"Nejčastěji je to středoformátová Mamiya, se kterou chodím do ulic. Hledám tam více či méně skrytá zátiší, barevný rytmus, zajímavé kompozice a světlo. Právě analogové přístroje mě nutí nad záběrem více přemýšlet, na chvíli se zastavit. Kromě fotografií z ulic Porta, Lisabonu nebo Berlína jsem do výběru zařadil také několik portrétů mých přátel a lidí z mého okolí," vysvětluje Škoda.

Fotogalerie ze seriálu Top foto představují výběr nejlepších snímků od fotografů pracujících pro různé tituly vydavatelství Economia (především pro Aktuálně.cz, Hospodářské noviny, Respekt či Ekonom). Staly se už tradicí, která je na Aktuálně.cz spojena se závěrem roku. Autoři vybírají své fotografie sami a mohou představit jak snímky, které vznikly v rámci jejich novinářské práce, tak i svou volnou tvorbu. Cílem je připomenout si uplynulý rok a ohlédnout se za spoustou výborných fotografií, které během roku vznikly. Seriál letos vychází od 25. prosince do 6. ledna. 

V seriálu doposud vyšly snímky roku Jakuba Plíhala, Lukáše Bíby, Milana Jaroše, Matěje Stránského, Tomáše Vocelky a Libora Fojtíka. Toto je sedmý díl celé série.

O autorovi snímků:

Tomáš Škoda (34 let) - hned po maturitě začal pracovat jako fotožurnalista, a to pro lokální brněnský deník. Zároveň také začal studovat Institut tvůrčí fotografie Filozoficko-přírodovědecké fakulty v Opavě. Později odešel na volnou nohu. Externě spolupracuje s několika redakcemi, včetně těch, které spadají pod mediální dům Economia.

Jeho práci můžete sledovat také zde:

Instagram: @tomas_skoda

 

Právě se děje

Další zprávy