Nepomucenum se chystá na pohřeb Benedikta XVI. Komunita se za něj modlila nejen u katafalku

Nepomucenum se chystá na pohřeb Benedikta XVI. Komunita se za něj modlila nejen u jeho rakve
2. ledna 2023 Události Autor: Jaroslava Otradovcová

Od úmrtí emeritního papeže Benedikta XVI. uplynuly více než dva dny. Jak tyto chvíle prožívají v římské Papežské koleji svatého Jana Nepomuckého Proglasu prozradil její vicerektor Vojtěch Novotný.

"Papež Benedikt zesnul zrovna ve chvíli, kdy je naše kolej poloprázdná, protože studenti i někteří kněží odjeli na prázdniny domů. Je nás tu jenom malinko, ale za papeže se společně modlíme s komunitou sester boromejek i s bývalým nunciem Giuseppem Leansou, který dlouhou dobu zastupoval papeže Benedikta v různých zemích, i v Česku," nastínil P. Vojtěch Novotný a svěřil se se vzpomínkami, které na Josepha Ratzingera má. "První velká zkušenost s ním byla pro mne při setkání mládeže v Kolíně nad Rýnem, kdy se očekávalo, jaké to bude po odchodu velkého papeže Jana Pavla II. A byla to, myslím, úžasná atmosféra plná přijetí. Také vzpomínám na jeho návštěvu v České republice, jak jsme putovali s mladými z Libice nad Cidlinou pěšky do Staré Boleslavi, kde jsme se s ním setkali. Nemohu opomenout ani to překvapivé rozhodnutí, když v modlitbě poznal, že pro dobro církve se dále bude věnovat modlitbě a podporovat církev v ústraní. Myslím, že je velkou osobností, kterou ještě budeme doceňovat," poznamenal vicerektor Novotný, jehož se asi nevíce dotkla Benediktova myšlenka, že Bůh je to jediné bohatství, které touží lidé v knězi najít.

Komunita se připravuje na návštěvu českých a moravských biskupů, kteří se emeritním papežem přijedou rozloučit. "Podle aktuálních informací by jich mělo být sedm. Budeme je doprovázet a pomáhat jim, aby se v pořádku dostali na mši svatou. Pohřbu se ovšem také  rádi zúčastníme," podotkl P. Novotný a sdělil, že se dnes komunita Nepomucena měla katafalk_B16_Helena_Lucie_Horakovamožnost rozloučit s emeritním papežem přímo v bazilice sv. Petra a pomodlit se u katafalku, na němž spočívá jeho tělo. "Přede dvěma měsíci jsme se jako kolej setkali s papežem Františkem a slíbili jsme mu, že každý den se jeden z nás za něj pomodlí růženec. Na Nový rok tato série vrcholila a dnes jsme společně pokračovali modlitou za papeže Benedikta," přiblížil ve vysílání Proglasu vicerektor P. Vojtěch Novotný.

Poslechněte si celý rozhovor, který vedla Marta Kunčarová.

Darujte Proglas!

 

Regiony

Regiony