Našla Nerudová svůj strop? Politolog popsal, co jí v prezidentském klání může zlomit vaz

Do začátku prezidentských voleb zbývají necelé dva týdny. Podle průzkumu agentury Median pro Mladou frontu DNES jsou šance na prvních třech místech vyrovnané. Ve vedení je generál ve výslužbě Petr Pavel před předsedou hnutí ANO Andrejem Babišem. Ztrácet začala ekonomka Danuše Nerudová.

Dvě desetiny procenta dělí v průzkumu Medianu Pavla od Babiše. Přes dvacet procent má i Danuše Nerudová. Podle politologů to potvrzuje, že stále velká část voličů neví, komu dá svůj hlas.

„Třetina lidí, kteří uvažují o volební účasti, nemá pevnou preferenci, a to se deset dní před prezidentskou volbou může změnit,“ uvedl sociolog Jan Herzmann. Andrej Babiš i Petr Pavel proto vyzývají voliče, aby přišli k volbám. „Výsledky průzkumů beru jen jako indikátor. Bude důležité, aby ti, kteří se ještě nerozhodli, získali představu, kdo splňuje jejich očekávání pro následující období,“ uvedl Pavel.

„Všechny průzkumy naznačují, že volby mohou být velmi vyrovnané. Proto bych chtěl spoluobčany moc poprosit, aby si našli čas a přišli k volbám,“ vyzýval Babiš. Ačkoliv ztrácí, ve vedoucí trojici je i Danuše Nerudová. Podle politologů úbytek preferencí souvisí s kauzami kolem Mendelovy univerzity, kde byla rektorkou.

Kauza přinesla rozčarování

„Dalo se čekat, že přijde strop. Informace, které se objevovaly kolem jejího působení na univerzitě, přinesly rozčarování,“ zmínil Herzmann. Politolog Jan Kubáček dodal, že kauza, která se ještě  rozjede, může být velkým tématem jak před prvním kolem, tak případně mezi prvním a druhým.  „Konkrétně ohledně otázky uznávaní titulů, dávání titulů, obecně kvality vysokoškolského studia,“ upřesnil témata, která se podle něj mohou v souvislosti s kauzou objevit.

Sama Nerudová už dříve pochybení popřela. I ona očekává vyrovnaný souboj. „Rozdíly jsou velmi těsné a velká většina voličů ještě nemá pevné preference. Těším se na debaty s pány protikandidáty,“ vzkázala. Na pokles jejích preferencí již reagují také sázkaři.

„Svým způsobem začíná tak trochu ztrácet. Když jsem si vytáhl štědrovečerní kurzy, tak znovu byl favoritem Petr Pavel v poměru 2,35:1. Na druhém místě Nerudová a po ní následoval Babiš,“ uvedl mluvčí sázkové kanceláře Fortuna Petr Šrain. První kolo prezidentských voleb se uskuteční už příští týden – 13. a 14. ledna. Pokud nikdo z kandidátů nezíská většinu hlasů, o budoucí hlavě státu se rozhodne o dva týdny později.

Tagy: