Kontroverzní stavba „mrakodrapu“ u lužáneckého parku štěpí vedení Brna

  16:28
Minulé vedení Brna několikrát odložilo vyjádření k plánu na kontroverzní novostavbu poblíž brněnského parku Lužánky, jíž mají ustoupit i dva vzrostlé platany. V minulosti proti podobě stavby dokonce lidé sepsali petici.

Původně měl mít mrakodrap u brněnského parku Lužánky výšku 80 metrů. Z toho už developer slevil, novou podobu však ukázat nechce. | foto: A Plus

Developer Miroslav Kachlík následně řízení na stavebním úřadě ke konci loňského léta bez bližšího vysvětlení zastavil. Na podzim se ale rozjelo nové řizení se stejným předmětem, a materiál se tak dostal znovu na stůl i brněnským radním.

V pozměněné sestavě nakonec těsná většina šesti z jedenácti radních schválila, že město podá námitku do stavebního řízení. Proti tomuto usnesení byli zástupci ČSSD a ODS včetně primátorky Markéty Vaňkové.

„Navržený projekt v předložené podobě je v souladu s územní studií, kterou zpracovalo město právě s ohledem na dřívější debaty o vhodnosti rozsahu projektu,“ vysvětlila Vaňková.

Její náměstek a šéf brněnské ODS, jejíž členkou je i manželka developera Kachlíka, Robert Kerndl doplnil, že chování města má být pro developery předvídatelné, což se hlasováním na radě tentokrát nestalo.

„Bohužel, došlo k situaci, kdy připomínky městské části Brno-střed nebyly do zmíněné studie zpracovány, a tudíž se do ní nepromítly a nemohl se jimi řídit ani investor,“ podotkl.

Právě za Brno-střed vysokopodlažní budovu dlouhodobě kritizoval radní Petr Bořecký (ANO), který se po loňských volbách přesunul z rady městské části právě na magistrát a hájí stále stejný postoj, že taková výstavba je příliš objemná.

Stavitel kontroverzního „mrakodrapu“ v Brně couvá, u politiků narazil

S tím souhlasí i lidovecký radní Filip Chvátal. „Důvodem našeho nesouhlasu je kácení stromů ve vnitrobloku a taky velký objem navržené budovy,“ sdělil.

Podle něj se v minulosti s developerem snažili neshody a případné úpravy projektu řešit i prostřednictvím Kanceláře architekta města Brna, ovšem bez úspěchu.

Námitky do stavebního řízení nepodalo jen město. Ozvali se rovněž lidé z okolí a také spolek Sousedé Lužánek, kteří kritizují totéž co většina radních. Teď bude na stavebním úřadu, aby se s námitkami vypořádal a buď dal stěžovatelům za pravdu, nebo ne.

Výstavba je každopádně ještě daleko. Není totiž vyloučeno, že odpůrci 40 metrů vysoké budovy s dvanácti patry bytů a kanceláří proti případně vydanému povolení podají i odvolání.

18. září 2018

Autor: