Odhalený skandál! Hitler visí na fasádě v Sušici | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 28. dubna 2024

Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert

Odhalený skandál! Hitler visí na fasádě v Sušici

Deska je umístěna na zdi u vchodu do budovy.
Deska je umístěna na zdi u vchodu do budovy. (Foto Aha! – Zbyněk Schnapka)

Stovky lidí denně projdou v Sušici pod podobiznou Adolfa Hitlera (†56). Drtivá většina to ani netuší. Reliéf jednoho z největších vrahů dvacátého století je umístěn na budově u vstupu do České spořitelny na Náměstí Svobody.

Podobizna Hitlera shlíží na lidi z reliéfu o rozměrech 4 x 2,5m. Deska s hnědou glazurou má představovat město jako bránu Šumavy. Je rozdělena na tři části. V levé jsou nahoře pod siluetou orla s roztaženými křídly podobizny tří státníků v objetí symbolizující národnostní rozdělení regionu.

Portrét nesouhlasí

Vlevo je československý prezident Edvard Beneš, uprostřed německý říšský kancléř Adolf Hitler a vlevo by měl být rakouský spolkový kancléř Kurt Schuschnigg. „V posledním případě to ale nesouhlasí. Portrét, který tam je neodpovídá podobizně žádnému z politiků, kteří v té době v Rakousku působili,“ řekl Aha historik Muzea Šumavy v Sušici Jan Lhoták.

Deska je umístěna na zdi u vchodu do budovy.

Je to záhada

I portrét Hitlera je tak trochu záhadou. „Autor desky nikdy neuvedl, koho ty tři postavy představují. S největší pravděpodobností to Hitler ale je. Nikde to ale není zmíněné. A v roce 1936, kdy dílo vzniklo tak ještě Hitler nepředstavoval až tak kontroverzní osobnost. Něco jako Putin před rokem 2014,“ dodal Jan Lhoták.

Unikátní reliéf

Sušická spořitelna v roce 1936 slavila 50. výročí svého vzniku. Tehdejší starosta města Jan Seitz prosadil, aby se do výklenku na zdi u vchodu do spořitelny umístila deska z glazované keramiky. Na tehdejší dobu šlo o unikátní plastický reliéf. Jeho autorem byl akademický sochař Josef Matějů z Prahy.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.