Dvanáct tisíc kuřat a tisíc krůt museli utratit veterináři společně s hasiči v Sedlčanech na Příbramsku. V chovu se objevila ptačí chřipka

4. leden 2023 16:00

Veterináři a hasiči ve středu 4. ledna utratili tisíce kuřat a krůt z velkochovu na Červeném Hrádku v Sedlčanech na Příbramsku. V úterý tam odhalili ptačí chřipku. Drůbež usmrcovali v kontejnerech s oxidem uhličitým. Na místě byl i reportér Tomáš Maleček.

Veterináři a hasiči dnes před polednem začali s utrácením 12000 kuřat a 1000 krůt z velkochovu v Sedlčanech na Příbramsku napadeného ptačí chřipkou. Drůbež usmrcují v kontejnerech s oxidem uhličitým, skončit by měli večer, řekl novinářům na místě ředitel středočeské veterinární správy Otto Vraný.

Ptačí chřipka se potvrdila v podniku Farma Druhaz poté, co majitel nahlásil úhyn několika desítek krůt. Vedení firmy chce po likvidaci drůbeže co nejrychleji obnovit chov.

Veterinářům pomáhá téměř pět desítek hasičů, na místě je i záchranný útvar Hlučín. Přístupové cesty k areálu hlídá desítka policistů.

Podle ředitele územního odboru Hasičského záchranného sboru Příbram Tomáše Horváta by likvidace drůbeže měla být hotová do setmění, do pozdního večera pak ještě potrvá dezinfekce hal. Přípravy začaly ráno, veterináři a hasiči museli nejdříve vybudovat dezinfekční zóny a postavit veškerou techniku. Do areálu navezli čtyři plynotěsné kontejnery, které vystačí pro 24 tun drůbeže. To je podle Horváta dostatečná kapacita pro napadený chov. Zaplynovat celou halu s kuřaty nebylo podle Vraného ze stavebního hlediska možné.

Po likvidaci následuje dezinfekce

Na manipulaci s plynem a naplňování kontejnerů dohlíží pohotovostní středisko veterinární správy z Hradce Králové. Drůbež nosí do kontejnerů pracovníci ve speciálních ochranných oblecích. "Rozdělili jsme se na dvě skupiny. Jedna začne plnit kontejner s krůtami, který potom odjede do asanačního podniku, a my budeme pokračovat dál v dezinfekci hal a v utrácení zbylé drůbeže," uvedl Vraný před polednem.

Jak se nákaza na farmu dostala, zatím není jasné. Veterináři ještě vyšetřování neukončili. Podle Vraného je několik možností, nákazu tam mohlo zanést volně žijící ptactvo nebo se tam mohla dostat prostřednictvím krmiva či personálu. Ptačí chřipka byla podle Vraného potvrzena také u uhynulé volně žijící husy nalezené v minulých dnech v Sedlčanech.

"Je vidět, že to prostředí je evidentně zatíženo, ten tlak bude stoupat a záleží hodně na tom, jak chovatelé dokážou ochránit své chovy," řekl Vraný. Zavádět kvůli tomu nad rámec dosavadních opatření další speciální kontroly v chovech by ale podle něj nebylo šťastné, protože každý další vstup dalších lidí je možným rizikem.

Státní veterinární správa kvůli šíření ptačí chřipky od 14. prosince loňského roku zakázala v celém Česku venkovní chov drůbeže. Chovatelé tak musí ptactvo umístit do budov. Výjimku mají chovatelé holubů a běžců, jako jsou třeba pštrosi. Pokud není trvalé přemístění ptáků do budovy možné, musí chovatelé maximálně omezit kontakt drůbeže s volně žijícími ptáky. V Česku se minulý rok objevilo 20 ohnisek nákazy, poslední byla v malochovu slepic v Ostravě.

autoři: Tomáš Maleček , JMys | zdroj: ČTK
Spustit audio