Úspěšný turnaj. Je lékem po těžkém roce, těší IIHF

Foto: Marek Hedbávný

(HALIFAX, od našeho zpravodaje) Symboly – stále ještě probíhajícího – mistrovství světa juniorů? Fenomenální Connor Bedard. Skvělí Češi. A také fantastická atmosféra na stadionech v Monctonu a Halifaxu.

„Pořád zbývají dva zápasy, už ale můžeme vyhlásit tenhle ročník za úspěšný," těší prezidenta IIHF Luca Tardifa.

„Padlo hodně rekordů. A možná tomu ještě není konec," naráží třeba na Connora Bedarda, který v šesti zápasech nasbíral 23 bodů a (nejen) v Halifaxu spustil obrovskou mánii. Prodej merchandisingu s Bedardovým jménem vyvolává kvůli limitovanému počtu triček a dresů až davové šílenství.

„Města hokejem žijí. Turnaj byl cítit všude, po celém Monctonu a Halifaxu. Po takhle těžkých letech s covidem to byl pro kanadský i mezinárodní hokej nejlepší lék," líčí Tardif.

„Organizátoři přitom na přípravu měli jen sedm měsíců. Odvedli ale výbornou práci a zaslouží si velké poděkování."

„Organizátoři přitom na přípravu měli jen sedm měsíců," připomíná viceprezident IIHF Petr Bříza okolnosti odebrání turnaje ruským městům Novosibirsku a Omsku. „Odvedli ale výbornou práci a zaslouží si velké poděkování."

Odměnou je Kanaďanům hlavně obrovský zájem fanoušků. „V průměru na zápasy chodilo 7 300 diváků. Je to fantastické číslo. A hráči to museli ocenit, tuhle atmosféru si budou pamatovat," ví Bříza.

„V průměru na zápasy chodilo 7 300 diváků. Je to fantastické číslo. A hráči to museli ocenit."

„V srpnu v Edmontonu to nebylo lehké. Nebyl to nejlepší čas na hokej," uznává Tardif. „Teď máme fantastickou sledovanost i v televizi. Z TSN mi řekli, že ve čtvrtfinále se jejich sledovanost blížila ke třem milionům. A to mluvím jenom o Kanadě, kde šlo o třetí nejsledovanější sportovní událost roku: hned za olympiádou a mistrovstvím světa ve fotbale. Můžeme na to být hrdí. Je to comeback k dřívějším úspěšným turnajům."

„Je to comeback k dřívějším úspěšným turnajům."

Na čtvrteční tiskové konferenci Kanaďané symbolicky předali štafetu Švédům, kteří za rok turnaj uspořádají mistrovství v Göteborgu. „Spousta našich měst měla zájem o to turnaj zorganizovat. Není to totiž jen o hokeji, je to o budoucnosti, nové generaci a vycházejících hvězdách," uvedl prezident švédského svazu Anders Larsson.

„Volba padla na Göteborg, což je druhé největší švédské město. Navíc je to oblast, která dýchá hokejem. Hraje tam Frölunda, je to opravdu hokejový region," věří Larsson, že i Švédové udrží vysokou laťku v návštěvnosti.

„Volba padla na Göteborg, což je druhé největší švédské město. Navíc je to oblast, která dýchá hokejem."

Hrát se bude ve dvou arénách, šest kilometrů od sebe. „Fanoušci, týmy a novináři můžou chodit koukat na obě skupiny. Je to výhoda. Snad se díky tomu ve městě vytvoří opravdu hokejová atmosféra," přeje si Larsson.

Ale ještě předtím vyvrcholí turnaj v Halifaxu. Ten mimo jiné určí, kdo přijede do Švédska jako obhájce titulu. A jak tam vlastně bude – na základě konečného pořadí – vypadat složení jednotlivých skupin.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz