Pavel Bárta
5. ledna 2023 • 18:50

Bedard (17) už překonal Růžičku či Jágra. Trhá rekordy, hraje o druhé zlato

Autor: Pavel Bárta, inf
Vstoupit do diskuse
0
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Dodnes slýchám, že jsem zlomil Labantovi nohu, říká Gabriel. Chovanec ho podržel
Krejčího čas je tady. Zafeiris coby zklamání sezony, potřebuje Zima ochranu?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Kanada našla nového spasitele. Connor Bedard je nejmladším účastníkem mistrovství světa dvacítek. Osmnáct let mu bude až v červenci a pořád musí hrát s krytem. Ale předvádí kousky jak z jiného světa, výrazně odskočil v čele bodování turnaje a trhá rekordy šampionátu. A javorové listy tahá z bryndy. Ve čtvrtfinále je zachránil gólem v prodloužení, v semifinále s Američany zavelel první trefou kanadského celku k obratu. Díky němu hraje znovu o zlato.



Po vítězství na srpnovém turnaji si dá finálové repete. „Už jsem se viděl, jak na střídačce brečím,“ vracel se Bedard po čtvrtfinále k 5. minutě nastaveného času, kdy Servác Petrovský dorážel do odkryté brány. Brankář Thomas Milic kotouč vyškrábnul lapačkou, možná ani nevěděl jak. Slováci v zápase stáhli dvoubrankový náskok Kanaďanů a v prodloužení mohli povstání dokonat. O minutu později se Bedard po vyražené střele znovu zmocnil puku, prokličkoval mezi třemi hráči a nazdar bazar. Zlomení Slováci, Kanada v euforii.

V turnaji už překonal kanadský rekord Jordana Eberleho v počtu gólů (14), ve čtvrtfinále předstihl Erica Lindrose, který na mistrovství světa posbíral 34 bodů ve 21 zápasech. Bedard stihl totéž za 14 utkání, včetně zisku ze zrušeného zimního šampionátu z minulého roku. A svůj výkon posunul v semifinále ještě dál. V duelu proti USA nemusely javorové listy spoléhat jen na zázračného kouzelníka, nebyl tak dominantním hráčem.

Hlavní pozornost na sebe strhli brankář Milic a Joshua Roy, který dvakrát skóroval a přidal dvě asistence. Bedard však přidal další dva body za gól a nahrávku. Svojí devátou trefou v turnaji se přiblížil historickému zápisu Dalea McCourta a Johna Andersona, kteří na jediném turnaji skórovali desetkrát. „Nesoustředím se tady na osobní úspěch. Chci další zlato. To je všechno, co si přeju,“ pravil Bedard.

Logan Stankoven a Connor Bedard se radují z kanadského vyrovnání na 2:2
Logan Stankoven a Connor Bedard se radují z kanadského vyrovnání na 2:2

„Nikdy jsem neviděl, aby takhle mladý hráč na dvacítkách dominoval,“ komentoval už po čtvrtfinále Bedardovy výkony analytik kanadské stanice TSN Craig Button. „Třeba (Peter) Forsberg zářil v roce 1993, ale bylo mu devatenáct. Jaromír Jágr byl v roce 1990 jako sedmnáctiletý kluk sakra dobrý, ale vyloženě nevyčníval. Na tomhle turnaji je mezi Bedardem a ostatními hráči propastný rozdíl,“ rozplýval se.

Pokud započítáme i dva zápasy z nedohraného šampionátu v prosinci 2021, s celkovými 36 body už se Bedard posunul na čtvrté místo historicky nejproduktivnějších hráčů turnaje. Jeho 23 bodů (9+14) bylo před finále proti českému týmu třetím nejlepším výkonem za jeden turnaj. Mezitím přeskočil Vladimíra Růžičku a Roberta Reichla. Na dosah měl druhého v pořadí Markuse Näslunda s 24 body z roku 1993, záznam Petera Forsberga, který si tehdy na šampionátu v Gävle připsal 31 bodů, by mohl překonat, snad jedině kdyby Kanada nastoupila ještě jednou proti Rakousku.

Téměř všichni uvedení hráči se nejvíc zaskvěli, když jim bylo zhruba 19 let. Bedard ve svém věku nenajde v minulosti rovnocenný protějšek. Jágr coby 17letý posbíral na dvacítkách 18 bodů (5+13) v sedmi utkáních. Reichlovi bylo osmnáct, měl však už za sebou draft NHL. A ten Bedarda teprve čeká.

Juniorskou WHL přerůstá už teď. V této sezoně sbírá v průměru dva body na zápas. V dresu Regina Pats, kde působí i jeho finálový soupeř Stanislav Svozil, bodoval Bedard do příletu na šampionát do Halifaxu ve 27 utkáních po sobě. Další expert TSN Bob McKenzie hodně pamatuje, zažil a viděl spoustu hráčů. „Není velký jako Mario Lemieux, všestranný jako Sidney Crosby a rychlý jako McDavid. Ale má v sobě něco výjimečného. A má toho na rozdávání,“ prohlásil o Bedardovi.

I o Waynu Gretzkym říkali, že je slabý a hubený. Právě jeho rekord čtyř gólů v zápase Berdard vyrovnal na posléze zrušeném loňském turnaji. Sám Bedard taky sleduje spoustu hokeje. Studuje střelbu Austona Matthewse, stejně jako přihrávky Nikity Kučerova. „Když jsem byl mladší, většina mých tréninků spočívala v tom, že jsme s kamarády hráli dva na dva. Myslím, že to pomáhá,“ prozradil rodák ze Severního Vancouveru.

Zázračný hokejista. Generační talent, jaký se zjeví jednou za čas. V noci nastoupí Connor Bedard ve finále proti české dvacítce. Jedno zlato má už ze srpna, chce další. Bude soupeř, ale dívejte se pozorně. Takový úkaz se zase hned tak neobjeví.

Góly

Domácí: 52:30. Kulich, 53:24. Kos

Hosté: 12:41. Guenther, 24:35. Wright, 66:22. Guenther

Sestavy

Domácí: Suchánek (Král) – Ticháček, Jiříček (A), Svozil (C), Špaček, Hamara, Moravec, Čech – Kulich (A), Šapovaliv, Šalé – Szturc, Brabenec, Chmelař – Kos, Menšík, Ryšavý – Měchura, Marcel, Hauser – Sapoušek.

Hosté: Milic (Gaudreau) – Del Mastro (A), Zellweger, Allan, Clarke, Hinds, Korchinski, Matier – Othmann, Wright (C), Guenther (A) – Roy, Stankoven, Bedard – Dean, Gaucher, Ostapchuk – Schaefer, Bankier, Fantilli – Beck.

Rozhodčí

Harnebring (SWE), Salonen (FIN) – Grillo (USA), Wyonzek (CAN)

Stadion

Scotiabank Centre, Halifax, Kanada

Návštěva

10 735 diváků

Finálová euforie! Podívejte se, jak mladí Češi slavili, až zbořili oponu
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa v hokeji ONLINE

Program Nominace Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20 České hokejové hry 2024

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Play off
Články odjinud


Články odjinud