Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

V Jablonci se rozhořel spor o saunu v bazénu, peníze šly fotbalistům

  11:55
Na jablonecké radnici se rozhořel spor o rekonstrukci sauny v místním plaveckém bazénu. Opozice tvrdí, že peníze na její vylepšení vládnoucí koalice poslala místo toho do sportovního areálu Střelnice, a tím se prý v budoucnu oprava prodraží. Vedení radnice kontruje, že jde jen o populismus a vytrhávání informací z kontextu.

Jablonecký plavecký bazén je mezi místními obyvateli velice vyhledávaným sportovištěm. Teď se na jablonecké radnici rozhořel mezi koalicí a opozicí spor o rekonstrukci sauny. | foto: Ota Bartovský, MAFRA

Ještě v minulém volebním období se do rozpočtu města přelilo přes 12 milionů korun z městem stoprocentně vlastněné Jablonecké energetické. Peníze dorazily díky tomu, že teplárenská společnost odkoupila od města plynové kotelny.

Větší část financí z tohoto balíku je připravena na rekonstrukci vířivek v městském plaveckém bazénu. Menší část, asi pět milionů korun, měla jít do rekonstrukce zdejší sauny. Tady například nefunguje bazének na ochlazení návštěvníků.

Jenže částka na saunu nakonec zbyla nižší, zhruba tři miliony korun. Ty se vedení radnice rozhodlo z větší části poslat do nově vzniklé nafukovací haly pro zejména mladé fotbalisty v areálu Střelnice. Peníze mají jít třeba na inženýrské sítě, osvětlení nebo na vytvoření parkoviště.

Opozice je proti

Opozičnímu hnutí ANO se tento krok nelíbí. „Po revitalizaci bazénu volají Jablonečané řadu let, ale pořád byla z finančních důvodů odkládána. V minulém volebním období jsme se přičinili o to, aby více než 12,2 milionu korun, které město získalo z prodeje kotelen firmě Jablonecká energetická, šlo do bazénu, a to na výměnu vířivek a rekonstrukci sauny. V případě vířivek už běží výběrové řízení a na saunu existuje projektová dokumentace. Rekonstrukce sauny se však kvůli hlasům zastupitelů za ODS, Piráty, Společně pro Jablonec a SLK ruší. Oprava ji ale jednou nemine, jen to bude stát mnohem víc peněz než nyní,“ domnívá se zastupitel Milan Kouřil.

Ten je přesvědčen, že rekonstrukce sauny se vůbec nemusela rušit. „V minulém volebním období město hospodařilo dobře, a tak lze chybějící peníze vyčlenit z rezerv, které v městském rozpočtu jsou, a to z mimořádných příjmů rozpočtu. Například z vyšších úroků z volných finančních prostředků uložených na termínových vkladech u bank ve výši dvou milionů korun, které jsou součástí rozpočtových opatření k 15. prosinci loňského roku a přešly do rezervy rozpočtu města,“ řekl Kouřil.

„Fungující sauna má v bazénu svoje místo a pro řadu návštěvníků představuje přidanou hodnotu a další lákadlo. Nyní o tyto návštěvníky přicházíme,“ dodal.

ODS s argumenty nesouhlasí

Náměstek jabloneckého primátora Petr Roubíček z ODS s argumentací ANO vůbec nesouhlasí. V oficiálním prohlášení na svém facebookovém profilu uvedl, že u sauny stačila zatím dílčí oprava a na opravu za pět milionů korun nejsou v rozpočtu peníze.

„Sportovní areál Střelnice je jeden z největších a nejkomplexnějších sportovních areálu v Česku. Na jednom místě se nachází zázemí pro judo, venkovní a halovou atletiku, fotbal mládeže a dospělých, posilovna a sauna. Osobně jsem navrhl, aby se část těchto prostředků, dva miliony korun, investovala právě do městského areálu Střelnice. A to konkrétně na základy a inženýrské sítě zázemí, parkování a veřejné osvětlení k nové nafukovací hale s umělou trávou určenou primárně pro malé fotbalisty, atlety, baseballisty, školky, školy a další. Město tím podpořilo investici Fotbalová akademie Jablonec v městském areálu na jeho pozemcích, která celkově dosáhne v absolutních číslech výše 40 milionů korun, z čehož akademie investovala ze svého 9,5 milionu,“ popsal Roubíček.

Podle něj akademie zkultivovala další prostor v Jablonci a rozšířila možnosti sportování pro mladé v Jablonci. „Vyjádření ANO je populistické a zavádějící a pouze ukazuje na to, že hnutí neskouslo výsledek povolebního vyjednávání.“

Náměstek na posledním jednání zastupitelstva podotkl například, že za pět milionů korun by zřejmě nešla beztak udělat nová sauna.

„Sauna v tu dobu procházela dílčí rekonstrukcí, aby byla alespoň v rámci možností provozuschopná. Město vlastní další velkokapacitní saunu v ulici Za Hrází, další sauna je v areálu Střelnice, v bazénu je třetí sauna, ta už je opět v provozu, pouze tam není ten ochlazovací bazének,“ sdělil tehdy náměstek.

Autor:
  • Nejčtenější

Přednes Havlova textu utnuli diváci pískotem. Primitivní buranství, říká náměstek

3. května 2024  18:09

Nečekanou zápletku přineslo středeční představení libereckého Divadla F. X. Šaldy Hubička, které...

Kozel potvrdil spekulace: Ano, končím, nedělalo se mi v tom příjemně

5. května 2024  18:28

Dotazy už se vyčerpaly, ale trenér libereckých fotbalistů Luboš Kozel si vzal na tiskové konferenci...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Lanovkou na Ještěd za 500 korun? Liberečtí se svezou levněji, slibuje město

30. dubna 2024  11:16

K vysílači a hotelu Ještěd bude jezdit nová lanovka typu jedné kabiny zavěšené na dvou lanech. Její...

Zemřel sklář Novotný, legendu foukaného skla znali od Nového Boru po New York

3. května 2024  15:41

Ve věku 72 let zemřel přední český sklář Petr Novotný, který před třiceti lety spoluzakládal...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Nevěsta letěla vysoko, říká fotografka o snímku, se kterým zabodovala v Americe

6. května 2024  10:28

Zuzana Fajmonová z Liberce tiskne spoušť fotoaparátu před obrazy, jež hraničí s výtvarným uměním,...

Teplice - Liberec 2:0, dvěma krásnými góly rozhodli Fila s Havelkou

5. května 2024  14:35,  aktualizováno  20:38

Po úvodním semifinále skupiny o Evropu mají k postupu blíže tepličtí fotbalisté, kteří doma...

Děsivý náraz Chorvata do tyče, strach o Řekovo oko. Liberec se bál o cizince

5. května 2024  19:36

Náraz jako do zdi při crashtestu. Horor, z kterého mrazilo. Liberecký fotbalista Luka Kulenovič v...

Kozel potvrdil spekulace: Ano, končím, nedělalo se mi v tom příjemně

5. května 2024  18:28

Dotazy už se vyčerpaly, ale trenér libereckých fotbalistů Luboš Kozel si vzal na tiskové konferenci...

V 59 letech zemřela herečka Simona Postlerová, ještě v sobotu zkoušela

Zemřela divadelní a filmová herečka Simona Postlerová, bylo jí 59 let. Zprávu o úmrtí potvrdil nadační fond Dvojka...

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Titěrné sukně i míčky na podpatcích. Zendaya vzkřísila trend tenniscore

S nadsázkou bychom mohli říct, že největší tenisovou událostí tohoto roku je premiéra snímku Rivalové. Aspoň co se módy...

Je to šílený, hodnotily firmy práci řemeslníků, kteří opravili střechu

Po zimě se často ukážou mnohé „vady na kráse“ domu, střechy nevyjímaje. Někdy nezbývá nic jiného než kompletní výměna....

Ukradené auto s AirTagem si našel, ale od policie dostal vynadáno

Vyjít ráno před dům a nenajít tam svůj vůz je noční můrou každého majitele. Do takové nezáviděníhodné situace se dostal...