Značka Botas, kterou proslavil Emil Zátopek, končí. Důvodem jsou drahé energie

Publikace: 06.01.2023

Legendární botasky nosila celá řada vrcholových sportovců. V krátkosti jmenujme například Emila Zátopka, Jiřího Rašku, Pavla Kantorka, Stanislava Henycha nebo Věru Čáslavskou, z těch současných pak Petra Bubniaka nebo Dušana Kožíška. Podmanivý design ale neoslnil pouze českou kotlinu, podmanil si také Německo, Francii, Švédsko nebo Ameriku. Dnes firma Botas končí, mohou za to drahé energie i nedostatek kvalifikovaných pracovních sil.

Historie značky Botas

Obuvnický podnik se sídlem ve Skutči byl založen již roku 1949, původně pod názvem Botana. Navázal tak na dlouholetou tradici místního cechu. V sortimentu se zpočátku objevovala především pánská vycházková obuv, boom sportovní obuvi přišel až o pár let později. V roce 1963 dochází ke změně názvu na Botas. Toto pojmenování nevzniká náhodou, jedná se o spojení slov Bota-Skuteč nebo Bota-Sportovní.

Na konci osmdesátých let tvořila výroba sportovní obuvi více než 80 % celkové produkce. Firma začala expandovat do Německa, Anglie, Francie, Švédska, Ameriky nebo třeba Austrálie. Ještě v roce 1991 podnik zaměstnával více než 2 400 lidí, o deset let později už pouze polovinu.

V roce 2008 se podařilo firmě navázat na tradici botasek zcela novou modelovou řadou Botas 66, kterou na trh uvedla ve spolupráci s tehdejšími studenty Vysoké školy uměleckoprůmyslové Janem Klossem a Jakubem Koroušem. Když však došlo ve firmě Botas a.s. ke změně vedení, začaly se objevovat první spory. Po letech tak spolupráce české značky s progresivními designéry zcela skončila.

Tenisky, brusle i boty na běžky Botas

Během dlouhé historie obouvali boty se značkou Botas nejen tisíce obyčejných lidí, ale také špičkoví sportovci jako Emil Zátopek, Pavel Kantorek, Jiří Raška, Eva a Pavel Romanovi, Hana Mašková nebo Věra Čáslavská, kteří v nich triumfovali na olympijských hrách a světových šampionátech.

Boty ze Skutče nakonec přežily komunistickou éru i divoká devadesátá léta, kdy společnost Botas ročně šila statisíce párů tenisové, basketbalové a nohejbalové obuvi pro firmy Puma, Adidas či Salomon. Výjimkou nebyla ani obuv pro běh, lední hokej, krasobruslení, gymnastiku, balet a další halové sporty.

Co bude se značkou Botas dál

Po více než 70 letech provozu oznámil současný vlastník František Nestával zastavení výroby. Na vině je výrazné zdražení energií, výpadek exportu do Ruska i nedostatek kvalifikovaných pracovních sil, což bylo pro firmu neúnosné.

Pravděpodobnost zprovoznění podniku přímo ve Skutči je malá. Vedení firmy chce rozhodnout během následujícího čtvrtletí, jak s celou situací naloží. Ve hře je nejen přesunutí výroby do jiného závodu v Česku či na Slovensku, ale také prodej značky Botas. Dál celou situaci společnost komentovat nechce.

Na svých webových stránkách společnost informovala o výprodeji zásob i o termínu, kdy se definitivně uzavřou brány prodejny ve Skutči.

Autor článku

Dáša Veverková

Dáša Veverková

Šéfredaktor & Obsahový specialista

„Jsem Dáša – naivní snílek, který věří, že smyslem lidského života je pomáhat druhým. Vystudovala jsem obchodní akademii se zaměřením na právní činnost a několik let se pohybovala v sektoru služeb, díky tomu znám velmi dobře práva zákazníků i povinnosti prodejců. Od roku 2016 se věnuji online marketingu, konkrétně obsahové strategii a testování produktů. Mým cílem je publikovat články založené na vědeckých poznatcích, nezávislém průzkumu trhu a osobních zkušenostech.“