InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Čtení se Zauzlínou

    pátek 24.5 16:00 - Jihočeská vědecká knihovna - pobočka Na Sadech

  • Petr Maurenc: Gladiátoři - výstava

    pátek 24.5 18:30 - Biograf Kotva Lidická 2110, České Budějovice

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Letní a zimní čas

V roce 2018 skončila v EU debata o letním a zimním času. Každý stát se má zařídit podle svého. Téma se odsunulo do pozadí, momentálně není na stole. Co vyhovuje vám?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

V Čížové létaly vánoční stromky vzduchem. Síly změřilo devadesát soutěžících

   Autor: JcTED.cz -TV

    Autor: JcTED.cz -TV

AKTUALIZOVÁNO - 7.1.2023 22:43

ČÍŽOVÁ - Třináctý ročník soutěže v hodu vánočním stromkem se konal v sobotu odpoledne na fotbalovém hřišti v Čížové. Rekordních devadesát soutěžících se začalo scházet už krátce před čtrnáctou hodinou. K nim pak na závěr pořadatelé přizvali do soutěže i ukrajinské děti a celkový součet činil 101. Akce pořádaná Sborem dobrovolných hasičů Zlivice nabídla hned sedm kategorií.

 

„Házení stromkem tu má dlouhou tradici. Začali jsme před třinácti lety. U zrodu soutěže jsem stál já a Pavel Solnař. Tenkrát jsme seděli v hospodě a přemýšleli, jakou akci v lednu udělat jako první. Napadlo nás, že bychom mohli házet vánočním stromkem. Chtěli jsme se po Novém roce sejít a po všech těch dobrotách, které jsme snědli během svátků, trochu zasportovat," zavzpomínal organizátor Petr Kropáček.

Záhy se ukázalo, že to byl dobrý nápad. Hned prvního ročníku se zúčastnilo třicet soutěžících. S každým rokem pak zájem rostl. Loni už se přihlásilo sedmdesát lidí a letos rekordních devadesát. Soutěž v podobném duchu podle organizátorů nikde v okolí nepořádají. „Kdysi jsme viděli podobnou akci v Německu nebo Rakousku. Dokonce tam měli víc disciplín. My tu máme jenom hod do dálky, ale tam soutěžili například v hodu do výšky, na cíl a podobně. Zkoušeli jsme také jednou házet na cíl, ale nebylo to ono," popsal Petr Kropáček.

Letošnímu ročníku přálo i příjemné počasí, které prý organizátoři nepamatují. Přesto přišlo hned v úvodu vhod něco teplého na zahřátí. O pohoštění soutěžících se starali členové SDH Zlivice Marcel Škrna, Josef Hesoun, Jiří Lopata a Ondřej Vaněk. V nabídce byl grog, čaj, klobása, párek v rohlíku a mnoho dalšího.

Soutěžící házeli smrkem, jedlí nebo borovicí. Všichni využili možnosti vybrat si z  nabídky připravených stromků. Svůj vlastní si nepřinesl nikdo. „Ani já jsem si ho nepřinesla. Náš doma stojí až do Hromnic, takže ráda využiji možnosti si ho vypůjčit," řekla ještě před startem Věra Chvalová z Čížové, která se letos zúčastnila podruhé. „Poprvé jsem tu byla před čtyřmi lety. Tehdy jsem dokonce vyhrála. Hodila jsem až na úplný konec. Musím se přiznat, že jsem nijak netrénovala a ani nemám žádnou taktiku. Jdu do toho pro potěšení a zábavu. Ráda bych však předvedla dobrý hod," podotkla Věra Chvalová.

Další soutěžící přijeli do Čížové z Milevska. „Dozvěděli jsme se o této akci z internetu. Moje partnerka je navíc spolužačkou pořadatele. S účastí jsme ale čekali, až děti trochu povyrostou. Malé jsou tři roky a synovi pět let. Doma jsme sice netrénovali, ale chlapec moc dobře hází kameny a s tenisáky. Ambice máme jasné, chceme zvítězit," naznačil Jiří Němec, který přijel s dětmi Justýnou a Šimonem.

Ještě před samotnou soutěží vysvětlil Petr Kropáček pravidla a zároveň informoval o tom, že se letos bude házet hned v sedmi kategoriích. Pak už se šlo na věc.  První soutěžící se hned podělili o své dojmy. „Vůbec nevím, kolik jsem hodila. Moc spokojená ale nejsem, mohla jsem hodit víc. Moji soupeři byli rozhodně lepší. Já jsem na soutěž letos vůbec netrénovala. Loni jsem se jí zúčastnila poprvé a myslím si, že jsem se ani neumístila," přiznala Lucie Machovcová, která přišla soutěžit se synem Tomášem.

„Syn je tu také podruhé. Několik jeho pokusů nebylo dobrých, ale ten poslední, tím všechny okolo překvapil. Musím ho pochválit, byl moc šikovný," usmála se Lucie Machovcová, která v soutěži házela borovicí. „Nečekala jsem, že půjdu soutěžit tak brzy, takže jsem vzala to, co bylo první po ruce," vysvětlila Lucie Machovcová s tím, že kdyby měla více času, možná by si vybrala jiný stromek.

Vzhledem k vysokému počtu soutěžících akce trvala více než tři hodiny. Hody byly většinou ve stylu oštěpařů. Někteří soutěží však předvedli i svůj originální styl. Při rozběhu se například rozmachovali se stromkem do strany. Na konci soutěže pak přišlo na řadu předání pohárů a medailí, které do soutěže věnovala obec Čížová.

Nejlepší soutěžící v jednotlivých kategoriích:,
Muži: 1. Jiří Šimeček – 9,94 metrů, 2. Josef Hesoun – 7,86, 3. Michal Chudožilov – 7,63.
Ženy: 1. Jana Mandryszová – 6,21, 2. Eva Bílková – 5,78, 3. Květa Kovářová a Sláva Vazačová – 5,21.
Dorost – 1. Tadeáš Bláha – 5,53, 2. Ondřej Bílek – 5,27.
Děti 10 – 15 let – 1. Adam Duda – 6,21, 2. Tomáš Trachta – 6,10, 3. Jan Duda – 5,18.
Děti 6 – 10 let – 1. David Jirsa – 4,39, 2. Adam Šimeček – 4,26, 3. Enzo Sicher – 4,01.
Děti 3 – 6 let – 1. Antonín Moravec – 4,04, 2. Šimon Němec – 4,00, 3. Jakub Moravčín – 3,43.
Děti 0 – 3 let – 1. Karolína Lopatová – 1,41, 2. Mikuláš Mandrysz – 0,74, 3. Jan Staněk – 0,6.

Diskuse k článku - 8 příspěvků
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
« Novější příspěvky 1 2  | Starší příspěvky »
  • Petr 

    Reagovat

     

    Čížová super. Kultura v Píska fakt bída. Raději jezdíme do okolních vsí nebo do Tábora.

    Vloženo 9.1.2023 06:13:55

  • Eva 

    Reagovat

     

    Dobrý den, 2 místo ženy byla Eva Bílková. Děkuji

    Vloženo 8.1.2023 22:37:23

  • Jana 

    Reagovat

     

    Díky Čížová, bylo to fajn a moc jsme se nasmáli.

    Vloženo 8.1.2023 13:07:10

  • Nick 

    Reagovat

     

    Je to pravda. Podívejte se, co pro lidi dělá kulturák v Písku. Nic. Přímo v baráku jsou jen kurzy, které si ovšem lidi platí. Taneční si platí, jogu si platí, a i další kurzy si frekventanti platí. Takže kam jdou ty miliony co centrum kultury dostává? Venku mimo dům centrum nic nedělá, jak bylo dříve, slavnost má zaplacenou zvlášť, a nic jiného nedělají.

    Vloženo 8.1.2023 13:00:18

    • Kverulant 

      Reagovat

       

      Písek je vyrizenej. tam se nedělá nic pro lidi ale pro peníze lidí. Jen se obohatit. Viz slavnosti. Samej kolenovrt. R.M a další. Všichni chytrý jak rádia, miliony argumentů...kez by se jim lidi na ty opilecke slavnosti vybodli. Akorát nicite Písek. Hamty Hamty...

      Vloženo 8.1.2023 15:11:39

  • petr 

    Reagovat

     

    Děkujeme, snažíme se.
    jen pro upřesnění bylo 101 házejících.

    Vloženo 8.1.2023 12:15:43

    • admin 

      Reagovat

       

      Děkujeme za upřesnění počtu házejících. Opraveno.

      Vloženo 8.1.2023 15:57:16

« Novější příspěvky 1 2  | Starší příspěvky »
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace