Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Přijímačky: Je nejvyšší čas začít s přípravou

  10:01
Na podání přihlášek ke studiu na střední škole máte necelé dva měsíce. Na přípravu ke zkouškám pak o měsíc a půl více.

Přijímačky se blíží: Jednotné přijímačky pro čtyřleté maturitní obory se budou konat 13. a 14. dubna 2023. | foto: Shutterstock

Na letošní deváťáky, kterých je podle údajů Národního pedagogického institutu (NPI) v celé republice 103 032, čeká téměř 150 tisíc míst na učilištích, středních odborných školách a čtyřletých gymnáziích. Pro páťáky je pak 9 455 míst na osmiletých a pro sedmáky 2 473 míst na šestiletých gymnáziích.

Celý magazín

tit

Míst je tedy v prvních ročnících více než uchazečů, problém je ale v jejich rozmístění po republice. „Porovnání převisu poptávky o čtyřleté obory mezi roky 2018 a 2021 ukazuje, že k výrazným problémům docházelo pouze v Praze, kde zájem – vyjádřený podílem podaných přihlášek a přijatých žáků – vzrostl u čtyřletých gymnázií z 2,4 na 3,8 a u odborného vzdělávání z 1,9 na 2,7,“ vysvětluje Hana Novotná z NPI ČR a pokračuje: „A i když je letos v Praze ve srovnání s předchozím rokem nabídka míst pro školní rok 2023/24 u čtyřletých gymnázií vyšší o 14 procent, u maturitních oborů odborného vzdělávání o čtyři procenta a u oborů s maturitou a odborným výcvikem o dvě procenta, lze i tak očekávat problémy s přijetím, především do čtyřletých oborů gymnázií. Mimo jiné proto, že do nich směřuje značný počet zájemců ze Středočeského kraje.“ Ve školách Středočeského kraje přitom místa v maturitních oborech nepřibyla.

Co pomůže s přípravou

  • Přípravné kurzy k jednotným přijímacím zkouškám pořádá řada organizací, například agentura Zkoušky nanečisto, Škola Populo, Scio, Basic centrum, To dáš, Tutor, Zkoušky v klidu, Zkoušky hravě a další.
  • Kurzy často pořádají i samotné střední školy. Někde už jsou v běhu, často ale začínají až v lednu či v únoru a trvají do konce března či do začátku dubna.
  • Pokud vaše dítě nemá možnost chodit do prezenčních kurzů, lze zkusit online verzi, kterou nabízí třeba Scio.
  • Testy z jednotných přijímacích zkoušek z předchozích let najdete na www.cermat.cz, kde si je lze zdarma stáhnout a vyzkoušet. K domácímu procvičování můžete využít i cvičebnice z nakladatelství Didaktis, Fragment, Fraus a dalších.

Do 1. března

Přihlášky ke studium musíte na zvolenou školu či školy (každý uchazeč si může pro první kolo podat dvě přihlášky) doručit nejpozději 1. března. Než přihlášku podáte, určitě do školy zajděte společně s potomkem na den otevřených dveří, většina škol je pořádá teď v lednu. „A pak velmi dobře zvažte, zda dítě na danou školu opravdu chce, zda má na to ji studovat a dostudovat, nebo zda to není jen ambice rodičů,“ radí Marcela Fatrová, zástupkyně ředitelky osmiletého Mensa gymnázia.

Před podáním přihlášky si také pečlivě nastudujte kritéria přijímacího řízení. „Má-li škola vedle jednotných přijímacích zkoušek z matematiky a českého jazyka (JPZ) také své školní přijímací zkoušky, je dobré požádat o znění či požadavky z předchozích let,“ připomíná Fatrová. Školní část zpravidla mívají školy, na kterých jsou pro studium potřeba nějaké specifické předpoklady. Například pedagogické školy testují hudební sluch a budoucí zubní technici pro změnu absolvují zkoušku zručnosti. Vlastní školní testy, nejčastěji ze všeobecných studijních předpokladů, si připravují také víceletá gymnázia a některé velmi žádané střední školy.

Pokud škola oceňuje účast v soutěžích a olympiádách a jiné aktivity, předem si o nich shromážděte doklady. A pokud vyžaduje ještě třeba prezentaci portfolia, je obzvláště důležité zvolit vhodnou formu – prezentace v powerpointu, pdf, papírové atd.

Jak se připravovat

Na každou zkoušku je potřeba se připravit a přijímací zkoušky nejsou výjimkou. Naopak – především pro páťáky a sedmáky hlásící se na víceletá gymnázia jde mnohdy o první velkou zkoušku vůbec. Přípravu je možné absolvovat na samotných středních školách či u vzdělávacích společností, které nabízejí speciální kurzy (viz box). Při výběru si vždy pečlivě ověřte, zda kurz opravdu připravuje na povinné JPZ tvořené Centrem pro zjišťování výsledků vzdělávání, známým jako Cermat.

„Za důležité považuji zařadit přípravu do týdenního rozvrhu na stálé místo a dbát na pravidelnost,“ říká Marcela Fatrová a dodává, že důležitá je rovněž vhodná motivace: „Zvlášť pro páťáky je velmi náročné sedět po absolvování běžné výuky další hodiny na přípravném kurzu a pak ještě dělat úkoly a učit se na přijímačky třeba do 18 či 19 hodin večer. V tomto případě bych proto volila ‚odměnu‘ za každou navštívenou hodinu kurzu, za každý vyplněný cvičný test, za každou hodinu strávenou přípravou.“ Tuto krátkodobou motivaci je pak dobré doplnit o tu dlouhodobou, tedy o odměnu za úspěšně vykonané přijímací zkoušky.

Kde se často chybuje

Příprava by však neměla být jen o spočítaných příkladech a vyřešených větných rozborech.

„Je dobré, když si děti dopředu vyzkoušejí, jak se test vyplňuje. Je potřeba také natrénovat způsob práce, se kterým se některé z nich dosud nesetkaly. Protože pokud podobný typ testových otázek dosud nepoznaly, může jim trvat mnohem déle pochopit, co mají dělat,“ vysvětluje psycholožka Markéta Frývaldská z Pedagogicko-psychologické poradny pro Prahu 9 a připomíná, že děti by se také měly naučit hospodařit s časem.

Právě s tím jim mohou pomoci zkoušky nanečisto, které simulují přesný průběh JPZ včetně stanovené časové dotace pro jednotlivé testy. Zkušenosti z předchozích let totiž ukazují, že děti mnohdy nestihnou správné odpovědi přepsat do záznamového archu. „Při vyplňování testů ‚nanečisto‘ si dítě vyzkouší také různé strategie vyplňování testů a může si pak zvolit tu, která mu bude nejvíce sedět. Například napřed udělat lehké otázky, na které znám odpověď a které mi nezaberou tolik času, a pak se vrhnout na těžší a časově náročnější. Nebo lze udělat napřed ty za více bodů a pak přejít k lehčím,“ doplňuje Marcela Fatrová a připomíná na závěr ještě jeden stále častěji se objevující problém: „Často se setkáváme také s tím, že děti neznají význam základních českých slov a kvůli tomu nepochopí zadání. Proto je důležité číst a tím si rozšiřovat slovní zásobu, což s dětmi mohou trénovat i rodiče.“

Důležité termíny

  • Přijímačky na obory s talentovými zkouškami se budou konat mezi 2. a 15. lednem 2023, na konzervatoře mezi 15. a 31. lednem 2023.
  • Termíny a kritéria přijímacího řízení na střední školy bez talentových zkoušek musí jejich ředitelé vyhlásit do 31. ledna 2023.
  • Přihlášky je potřeba odevzdat do 1. března 2023. Formuláře jsou ke stažení na webech středních škol, najdete je i na stránkách cermat.cz. Základní škola do přihlášky pouze ověří známky, vše ostatní je na rodičích.
  • Jednotné přijímačky pro čtyřleté maturitní obory se budou konat 13. a 14. dubna 2023. Pokud střední škola dělá i své vlastní testování, bude se nejspíše konat v tentýž den.
  • Jednotné přijímačky na šestiletá a osmiletá gymnázia se uskuteční 17. a 18. dubna 2023. Pokud střední škola dělá i své vlastní testování, bude se nejspíše konat v tentýž den.
  • Přijímačky na obory s výučním listem a závěrečnou zkouškou budou žáky čekat od 22. do 30. dubna 2023 (pokud je škola vypíše).
  • Cermat výsledky jednotné zkoušky zpřístupní ředitelům škol 28. dubna, ředitelé pak do dvou pracovních dnů musí zveřejnit výsledky celého přijímacího řízení a seznam přijatých.
  • Náhradní termíny pro jednotné přijímačky jsou 10. a 11. května 2023.
Témata: Články

Krmítko v americkém Ohiu

  • Nejčtenější

Zahrada u řadovky je malá, úzká a moc do kopce. Architektka si poradila

14. května 2024

Velmi omezený prostor, pouhých sto čtverečních metrů s ne zrovna ideálním půdorysem, navíc ve...

KVÍZ: Poznáte podle obrázku plemeno psa?

12. května 2024

Když na ulici potkáte vlčáka nebo jezevčíka, určitě je rozeznáte. Ale co méně známá psí plemena?...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prvorepublikovou zahradu v Kroměříži rodina zachovala, včetně růží a pivoněk

9. května 2024

Soutěž Zahrada u rodinné vilky budovaná před 85 lety, na níž se zachovala řada původních dřevin a keřů,...

Zahradu v Podještědí si užívají u bazénu. S výhledem na rybník i do krajiny

13. května 2024

Soutěž Sudetská zahrada na ostrůvku, říká čtenář Roman skromně své zahradě v Podještědí, vypadá však spíš...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Michelinské restaurace? Toxické prostředí, šikana i drogy, líčí kuchař Molina

14. května 2024

Premium Přiznává, že naplňuje známé klišé: „Špatně jsem se učil, a tak jsem šel na kuchaře.“ Ale Ondřej...

Okusování rostlin, zkažené krmení. Chraňte svého psa před otravou

16. května 2024

S nástupem teplého počasí nastává pro naše psy nejen doba delších vycházek v přírodě, ale také...

Czech Nature Photo: Tajemný snímek s pavučinami pořídil vítěz v Austrálii

15. května 2024

Mezinárodní porota si musela pozorně prohlédnout dva a půl tisíce snímků z celého světa, aby...

Nové diety? Marketing strachu z jídla, hrají si s naší mentalitou, říká Vaněk

15. května 2024

Premium Roman Vaněk ví, jak jídlo funguje v naší hlavě. Která svíčková je podle něj nejlepší? Co si myslí o...

Mazlíčci hrají o granule, deku i lahodné kapsičky. Rozhodněte v anketě

1. května 2024  1:05,  aktualizováno  15.5 9:15

Květnové hlasování v pravidelné fotosoutěži o nejroztomilejší mazlíčky je tu. Tentokrát autoři...

Bohužel nám to nevyšlo, oznámili manželé Pagáčovi rozchod po šesti letech

Herečka Patricie Pagáčová (35) a dramaturg Tibor Pagáč (32) se rozešli po pěti letech manželství. Žádost o rozvod zatím...

Eurovizi vyhrál nebinární Švýcar Nemo. Nizozemce vyloučili za „výhružný pohyb“

Ve švédském Malmö rozhodli o vítězi letošní Eurovize. Stal se jím švýcarský nebinární zpěvák Nemo. Soutěž doprovázely...

Moderátorka Petra Křivková-Svoboda přišla při tragické nehodě o manžela

Moderátorka poledních zpráv televize Nova Petra Křivková-Svoboda (41) v neděli ztratila svého manžela Ondřeje Křivku...

Zemřel Vlastimil Harapes. Baletní mistr Národního divadla i českých filmů

Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. Dlouhá léta byl sólistou baletu Národního divadla. Zahrál si...

Miss Czech Republic 2024 se stala studentka Adéla Štroffeková z Prahy

Vítězkou 15. ročníku Miss Czech Republic se stala studentka Adéla Štroffeková (21). Českou republiku bude reprezentovat...