Pohádka jako koncert. Zlínská filharmonie uvede S čerty nejsou žerty

  16:18
Vidět jednu z nejoblíbenějších českých pohádek S čerty nejsou žerty na velkém plátně v reprezentativním prostředí Kongresového centra a navíc za doprovodu živého orchestru, to slibuje jedinečný zážitek. Filharmonie Bohuslava Martinů odehraje tento koncert ve čtvrtek večer.

Zlínští filharmonici vytvořili hudební doprovod ke grotesce Frigo na mašině, v minulosti doprovázeli i pohádku Tři oříšky pro Popelku nebo Formanova Amadea | foto: Archiv FBM

„Jde o moderní netradiční pojetí koncertu, protože množství diváků samozřejmě přijde primárně na hudební zážitek. A společně s úspěšnou českou pohádkou je celkový dojem opravdu moc pěkný,“ poukázala vedoucí propagace a marketingu zlínské filharmonie Dagmar Garguláková.

„V minulosti jsme promítali i film Miloše Formana Amadeus a loni jsme před vánočními svátky tímto způsobem odehráli ve dvou termínech pohádku Tři oříšky pro Popelku. Byl o ni velký zájem nejen z řad rodičů s malými dětmi, ale všech věkových kategorií.“

Promítání pohádky S čerty nejsou žerty s doprovodem symfonického orchestru pod vedením dirigenta Chuheie Iwasakiho, který působí v Česku, je součástí abonentní řady C. Vstupenky na tyto koncerty bývají většinou rozebrané samotnými předplatiteli.

Po vyprodání pohádkového večera proto už v srpnu filharmonie pro velký zájem uvolnila místa na přístavcích. I ta jsou obsazená.

Pohádka režiséra Hynka Bočana si od svého uvedení v roce 1984 získala srdce milionů diváků a už dlouhá léta nesestoupila z nejvyšší příčky oblíbenosti. Film natočil Bočan podle vyprávění Boženy Němcové Čertův švagr, v němž dobro vítězí nad zlem díky pekelné spravedlnosti. Vytvořil dnes už kultovní snímek plný zábavného děje a inteligentního humoru.

Spousta citátů zdomácněla jako vtipné hlášky. Svůj podíl na úspěšnosti mají i herci, například Karel Heřmánek v roli Lucifera, Petr Nárožný coby vojenský kaprál, mladík Petr v podání Vladimíra Dlouhého nebo Ondřej Vetchý jako mladý čert. Písničky napsali hudebník Jaroslav Uhlíř s textařem Zdeňkem Svěrákem.

„Uvažujeme o tom, že v budoucnu zase vybereme nějakou pohádku a nabídneme stejný zážitek,“ naznačila Garguláková. „Na tyto koncerty přicházejí i jiní posluchači, než je běžné. A pak se stává, že je to osloví a zařadí se mezi pravidelnější návštěvníky filharmonie.“

Autor: