Aktivista podává na vedení Varů trestní oznámení kvůli referendu o kolonádě

  15:14
Kvůli údajné účelové kampani proti referendu o stavbě repliky litinové Vřídelní kolonády podává karlovarský aktivista Petr Ajšman trestní oznámení. To míří proti primátorce Andree Pfeffer Ferklové, jejímu prvnímu náměstkovi Tomáši Trtkovi, radnímu Petru Bursíkovi a řediteli Kanceláře architektury města Karlu Adamcovi.

Vřídelní kolonáda, jedno z nejnavštěvovanějších míst v Karlových Varech | foto: Václav Šlauf, MAFRA

„Jsem přesvědčen o tom, že zmínění politici jedou politickou kampaň proti zákonnému referendu, a žádám, aby bylo trestní stíhání proti jejich zákonem nepovolené a protiprávní činnosti z titulů jejich výkonných veřejných politických funkcí na Magistrátu města Karlovy Vary,“ tvrdí ve znění trestního oznámení Ajšman.

„Podání trestního oznámení je právem každého. Za město jej nevidíme jako důvodné, ale o tom samozřejmě musí rozhodnout orgány činné v trestním řízení,“ reagovala na Ajšmanovo trestní oznámení primátorka Andrea Pfeffer Ferklová.

Poukázala přitom na verdikt plzeňského krajského soudu ohledně prvního referenda, kvůli kterému padly dvě žaloby. Stojí v něm: „Shora uvedená myšlenková východiska jednoznačně podporují závěr o tom, že i primátor odpůrce, tj. politik prosazující určitý program, je oprávněn se vyjádřit ke sporné otázce, která je předmětem referenda. Opačný závěr by totiž vedl k omezení svobody projevu a svobodné soutěže navzájem si konkurujících názorů.“

„Tedy vyjadřovat své názory k otázce referenda je zcela v pořádku, pokud tak činí občané obce, a to ať příznivci či odpůrci navrhovaného řešení. A vedení obce samozřejmě jsou občané a jako takoví se zcela jistě smí účastnit politické soutěže názorů na vývoj své obce,“ dodala primátorka.