facebook LinkedIN LinkedIN - follow

Gatema oslavila 30 let na trhu

-PR-

GatemaGatema vznikla v roce 1992 jako malá ryze softwarová firma. Dnes je Gatema holdingem devíti firem s více než třemi sty zaměstnanci a vynikajícími obchodními výsledky. Jednou z klíčových firem holdingu je Gatema IT a. s., zabývající se prodejem a implementací podnikových informačních systémů značky HELIOS od výrobce Asseco Solutions.


Gatema IT je největším dlouholetým GOLD partnerem Asseco Solutions. Pro ERP HELIOS vyvíjí nejen integrační řešení Gatema WMS (skladové operace pomocí mobilních terminálů) a Gatema MES (on-line propojení strojů s ERP HELIOS), ale především výrobní moduly, což je stěžejní funkčnost HELIOSu. Centrálu má v Boskovicích, pobočku v průmyslové zóně v Třebíči. Svým zákazníkům nabízí dlouholeté know-how v oblasti automatizace a zvýšení efektivity podnikových procesů především ve výrobních firmách za pomoci ERP systémů HELIOS iNuvio nebo HELIOS Nephrite. A proč především ve výrobních firmách? Mimo jiné proto, že součástí holdingu je také výrobní firma Gatema PCB.

Gatema PCB roste a vyvíjí se prakticky souběžně s Gatemou IT. Výroba prototypových desek plošných spojů začala původně na Cejlu odkoupením části technologií od podniku Prototypa Brno. V roce 1997 se firma přestěhovala do Boskovic, kde koupila výrobní areál na ulici Havlíčkova o rozloze cca 10 000 m2. Díky vývoji se do produktového portfolia dostávají stále vícevrstvé sofistikovanější a složitější desky plošných spojů.

V roce 2013 byla dokončena stavba nové výrobní haly na zelené louce v novém areálu v Boskovicích o rozloze 20 000 m2, kam se přesunula kompletní výroba desek plošných spojů i vývojové a implementační centrum Gatemy. O sedm let později došlo k akvizici německého výrobce desek plošných spojů Kubatronik Leiterplatten GmbH a vzniku pobočky Katema Tec v Rakousku.

Rozšiřováním výroby desek plošných spojů (dále jen DPS) se nabalovaly jednotlivé pracovní postupy, včetně supportu, a postupně přibývaly další technologie pro výrobu desek. Začala vznikat celá řada výrobních postupů, které výrobou cestovaly v papírovém formátu, dohromady s objednávkou a také s vyráběnou DPS. V takové situaci se dalo těžko předcházet chybám.

„Na technické přípravě výroby se ručně přepisovala vstupní data do výrobního postupu. Hrozilo mnoho chyb už ze samotného přepisu,“ vzpomíná Radim Vítek, vedoucí výroby desek plošných spojů.

Postupný růst zakázek ve výrobě a dále také zvyšování počtu technologií výroby vedlo management Gatemy k rozhodnutí implementovat podnikový ERP systém HELIOS. Celkově neudržitelný stav s ručním sledováním výroby se vedení společnosti rozhodlo řešit v roce 2000. Implementace ERP HELIOS proběhla velmi rychle a bez odstávky provozu. Kompletní implementaci včetně současné podpory provozu ERP HELIOS řeší společnost Gatema IT, patřící do stejného holdingu.

Implementace probíhala za plného výrobního provozu. Nyní v ERP HELIOS současně pracuje 90 uživatelů Gatema PCB. „Výrazné zrychlení průběžné doby se nám podařilo realizovat i díky automatizaci při zadávání výrobních dat v přípravě výroby a odstranění ručních přepisů výrobních postupů pro operátory. Zákazník v dnešní době klade velký důraz na kvalitu výrobku, jeho čistotu, mechanickou kvalitu, ale zároveň požaduje velmi rychlé dodání výrobku. To vše se nám podařilo realizovat díky implementaci ERP HELIOS,“ uvádí Vítek.

Modul Výroba HELIOSU Nephrite se v Gatema IT postupně ladil, aby přesně odpovídal a usnadňoval práci ve velmi složitých a specifických výrobních procesech. Dá se doprogramovat tak, aby plně vyhovoval každému prostředí. „V Gatema PCB jsme díky HELIOSu a integrovanému modulu Výroba dokázali zefektivnit přípravu dat pro výrobu na minimum. Pokud přichází objednávka od zákazníka se správně zadanými daty, v HELIOSu vidíme jednotlivé postupy zpracování, jako je vrtání, frézování, kontrolu motivu, sekci masky, a tak dále. Pokud HELIOS ani technik na přípravě výroby nenahlásí žádné omezení, tak může jít deska za pár minut skutečně do výroby. Svůj čas potřebuje na přípravu chemie, svůj čas fyzika, něco samozřejmě spadne do procesování celé zakázky. Ale už dokážeme kvalitní desku vyrobit přibližně za 14 hodin, což dříve bez HELIOSu čítalo 10–14 dnů,“ uzavírá zkušenosti s modulem Výroba Václav Ambrož, vedoucí oddělení technické přípravy Gatemy PCB.

Gatema IT pomáhá digitalizovat výrobní firmy i dalšími integračními řešeními. Mezi ně patří Gatema MES ETH – evidence výrobních operací a kooperací, automatické vytváření dokladů oběhu zboží a sběr výrobních dat. Dále systém Gatema MES Reva, což je dynamické informační řešení, které řídí efektivnost výrobních operací a procesů v reálném čase, kdy sbírá data o chodu a parametrech strojů. A následnou skladovou evidenci pomůže zefektivňovat Gatema WMS od Gatemy IT. Všechna integrační řešení jsou kompatibilní s ERP HELIOS Nephrite.

Obě firmy holdingu Gatema mají za sebou tři dekády vývoje, učení se a nových nápadů. Staly se lídry při vývoji a implementaci informačních systémů, stejně jako v návrzích a prototypování desek plošných spojů, a také ve vývoji audiovizuální medicínské techniky spadající pod třetí část holdingu Gatema Medical.

Za 30 let působení ušla společnost Gatema pořádný kus cesty, kterou v září 2022 oslavila se všemi zaměstnanci v zahradách zámku Boskovice, a v listopadu pak v prostorách Hvězdárny a planetária Brno se zákazníky a obchodními partnery. Při této příležitosti pokřtila knihu mapující historii Gatemy, společně s kmotrem Asseco Solutions, obchodním partnerem, se kterým je od začátku své existence.


Na snímku jsou zleva Štěpán Přichystal, František Vlk a Jana Palánová z Gatema Holding, s. r. o., spolu s Martinem Kršňákem z Asseco Solutions, a. s., při křtu knihy mapující historii Gatemy.

Na stránkách www.gatemait.cz jsou dispozici podrobné informace o vývojových a implementačních možnostech firmy Gatema IT a na stránkách www.gatema.cz pak veškeré aktivity holdingu Gatema.

GatemaHELIOS