Biskupství postavilo kněze mimo službu kvůli obvinění ze zneužití dívky

  10:50
Biskupství brněnské pozastavilo výkon služby kněze ze Znojemska a přikázalo mu pobývat mimo farnost kvůli nařčení ze sexuálního zneužití nezletilé dívky. O případu jako první informoval Deník, podle biskupství jde nicméně o záležitost už z roku 2006.

Podle informací Deníku se obvinění týká faráře římskokatolické církve působícího ve Vítonicích, které spadají pod prosiměřickou farnost.

Biskupství brněnské zveřejnilo vyjádření, že podnět k vyšetřování kněze J. Č. kvůli sexuálnímu obtěžování obdrželo už v únoru 2019 a týkalo se roku 2006. Biskupství na jeho základě podalo trestní oznámení na Krajské státní zastupitelství.

„To věc postoupilo Okresnímu státnímu zastupitelství ve Znojmě, které ve spolupráci s policií věc vyšetřilo a došlo k závěru, že skutek se s největší pravděpodobností nestal. Pokud by se popsaný skutek stal, byl by takový trestný čin již promlčený. Proto v květnu 2019 Okresní státní zastupitelství ve Znojmě věc odložilo, o čemž vyrozumělo i osobu, která podnět podala,“ uvedla mluvčí biskupství Martina Jandlová.

Na konci minulého roku se nicméně stejná žena obrátila na biskupství znovu. To pak v souladu s platnou normou vatikánské Kongregace pro nauku víry zahájilo předběžné šetření a přistoupilo k preventivnímu opatření.

„To se týká především pozastavení výkonu úřadu faráře, příkazu pobytu mimo farnost, zákazu pastorační práce s mládeží. Jmenovanému byl nařízen kontakt s psychologem a byl mu přidělen stálý dohled zkušeného tutora. Toto opatření se vydalo v rámci preventivní ochrany možné oběti,“ sdělila Jandlová s tím, že nyní biskupství provádí interní šetření celé záležitosti.

Policisté se podle svého mluvčího Pavla Švába informacemi, které se objevily v médiích, zabývají.

Autor: