Dnes Úterý - jasno 22°C
Zítra Středa - oblacno 24°C
Úterý 4. 6. 2024
Svátek má Dalibor
Pražské drby
Co se v Praze povídá aneb Tak trochu jiný pražský bulvár
Nabídka pro inzerenty
Inzerujte na serveru www.prazskypatriot.cz za zvýhodněné ceny.
Výstava THE JOY OF LIFE Petry McGrath v hotelu Four Seasons
Petra McGrath. Foto: Robert Tichý

Výstava THE JOY OF LIFE Petry McGrath v hotelu Four Seasons

Petra McGrath (1972), česko-australská malířka a designérka žijící střídavě v Čechách a v Austrálii, vystavuje v luxusních prostorách restaurace CottoCrudo hotelu Four Seasons v Praze, cyklus velkoformátových pláten nazvaný THE JOY OF LIFE. Tématem výstavy je radost ze života, kterou malířka sama vyzařuje. 

Abstraktní barevné a harmonické obrazy budou moci hosté restaurace a baru shlédnout každý den od 20. prosince do konce března.

THE JOY OF LIFE navazuje na výstavu, kterou Petra otevřela před dvěma lety. Její název vznikl díky architektovi Otto Dvořákovi, který se i podílel na dnešní podobě hotelu Four Seasons v Praze.

„Otto mě velmi podporoval v mé tvorbě. Obrazy v něm vyvolávaly radost ze života. Bohužel letos v srpnu odešel. Velice si vážím možnosti vystavovat právě v hotelu Four Seasons a vnímám to i jako určitou poctu tomuto významnému člověku a sběrateli umění. Jeho žena Maya Lukas se dokonce podílí i na této výstavě a výstavu uvede, “ vysvětluje Petra McGrath.

Petra McGrath se ve svých dvaatřiceti letech rozhodla odstěhovat do Austrálie, ačkoli měla v Praze velmi úspěšnou realitní agenturu i zázemí a věnovala se designu. Šla si za svým snem. Žít v krásné Austrálii a vyjádřit se malbou byla její touha již od dětství. V Sydney začala malbu studovat.

„Jsem šťastná, že jsem si zvolila životní cestu, která mě naplňuje radostí, přináší mi mnoho inspirace a tvořivé energie, poznávání krásných míst, setkání. To vše mohu dále přenášet do svých obrazů. Miluji volnou tvorbu, abstrakci a symboliku, která mi dává svobodu a možnost se originálně vyjádřit,“ doplňuje dnes úspěšná malířka, která svá díla vystavuje v Čechách, Austrálii, ale i dalších zemích.

„Odvaha je slovo, které mi tane na mysli, když se s Petrou McGrath setkávám. Odvaha opustit svou rodnou zemi a vydat se na druhý konec světa. Odvaha opustit práci a vydat se za svým srdcem a začít tvořit. Odvaha používat ve svých dílech výrazné barvy. Odvaha být rozkročená mezi dvěma kontinenty. Odvaha být v obou kulturách antropologem, zúčastněným pozorovatelem. Odvaha promítat do svých děl radost, naději a pozitivní přístup k životu…Odvaha žít.,“ říká o Petře McGrath kurátorka umění Anna Pulkertová.

Obrazy vytvořené akryl, olej, pastel na plátně jsou prodejní.

Petra McGrath je malířka a designérka, která žije střídavě v Praze a v Sydney. V jejím zralém díle i jejími interpretacemi je neobyčejná, ale zřetelná harmonická rovnováha vůle k cílevědomému záměru spolu se suverénní spontánností a improvizací. Tato symbióza je klíčovým charakterem osobitosti a energie jejích obrazů. Zdroje osobní inspirace Petry jsou především její pozornost a vizuální citlivost k prostředí, světlu, barvám, rozlišností a společných jmenovatelů obou kultur Evropy a Austrálie. Obrazy Petry jsou ojedinělým příkladem suverénních harmonických kombinací figurativních elementů v rámci barevných abstrakcí s náznaky prostorového vnímání a originálních kompozic.


Autor: Alo

Devětkrát s devítkou

2. června 2024 v 11:08

Devětkrát s devítkou, další ročník koncertů Prahy 9 začne v pondělí 3. června. Během měsíce uslyšíte čtyři koncerty, které začínají vždy v 18 hodin.

Letní scény Prahy 10

31. května 2024 ve 12:36

V Praze 10 vyrostou čtyři letní kulturní scény. Každá nabídne zajímavý kulturní program.

Festival Praha žije hudbou 2024

30. května 2024 v 16:50

Další ročník toho festivalu pouličního umění proběhne 7. a 8. června. Na víc než 20 místech v ulicích vystoupí celkem přes 120 umělců.

Výstava: Sportovní grafiky Jaromíra 99

30. května 2024 v 07:51

Galerie Sokol představuje sportovní grafiky Jaromíra 99. Čtrnáct jeho děl je k vidění ve zrekonstruované pasáži Tyršova domu v Praze, sídla České obce sokolské na Malé Straně. Výstava se koná ve spolupráci s Českým olympijským výborem.

Kostelní slavnosti: Markéta Fassati a hosté

30. května 2024 ve 03:07

Kostelní slavnosti s Markétou Fassati a hosty v pondělí 3. června.

Frankenstein: Inscenace podle románu Mary Shelleyové v Komedii

29. května 2024 v 09:24

Městská divadla pražská uvedou 8. června v Komedii nové zpracování známé literární látky v režii Jakuba Maksymova.

Milan Jiřík: Divadlo barevných stínů

28. května 2024 ve 14:59

Vystavená kolekce děl od umělce Milana Jiříka nás zavádí do fascinujícího světa divadla barevných stínů, kde se umění prolíná s inovací a odvahou. Milan Jiřík, již během svých studií na gymnáziu u LŠU v Písku, byl považován za mimořádný výtvarný talent, avšak cesta ke studiu na vysoké umělecké...

Praha 15: Trio Gratia

27. května 2024 v 10:43

V hostivařském kostele se 2. června představí Trio Gratia.

Výstava: František Plánička

27. května 2024 v 10:31

Venkovní výstavu najdete od června na zahradním městě. Vernisáž se koná v neděli 2. června.

Praha 6 zná vítěze letošního ročníku soutěže AntiFet Fest, je jím film Dva světy

24. května 2024 v 16:12

V divadle Semafor se uskutečnilo vyhlášení dalšího ročníku obvodního kola soutěže amatérských filmů žáků základních škol z Prahy 6.

Léto s živou hudbou 2024 v Praze 15

24. května 2024 v 11:52

Pro všechny milovníky dobré hudby odstartuje ve čtvrtek 6. června v Pivovaru Hostivar Léto s živou hudbou 2024. Koncerty se budou konat pod širým nebem každý čtvrtek od 19 hodin za příznivého počasí.

Villa Pellé hostí díla ikony street artu, Španěla Aryze

24. května 2024 v 06:07

Světově uznávaný malíř, ilustrátor a autor instalací ve veřejném prostoru Octavi Arrizabalaga známý pod pseudonymem Aryz poprvé vystavuje v České republice. A vybral si bubenečskou Villu Pellé.

Červen ve Viole: Konec sezony s oblíbenými herci a herečkami a Cirkusovou pohádkou ke Dni dětí

23. května 2024 v 11:46

Divadlo Viola na Národní třídě se s letošní divadelní sezonou loučí reprízami úspěšných inscenací. Dříve, než dveře do zdejšího útulného hlediště uzavřou divadelní prázdniny, jsou diváci 5. června od 20 hodin zváni na úsměvný i dojemný příběh Michelle, pro níž se řeč stává stále větším bludištěm....

Orchestr Pražské konzervatoře hraje v Kyjích

22. května 2024 v 19:14

Komorní orchestr Pražské konzervatoře je tvořen třiceti studenty 2. a 3. ročníků školy oddělení smyčcových nástrojů. Vedle barokního a symfonického orchestru je jedním ze tří výstavních těles této významné instituce.

Prosecká zastaveníčka zvou na červnové koncerty

22. května 2024 v 16:38

Praha 9 zve na Prosecká zastaveníčka do Parku Přátelství. Koncerty se konají od května do září vždy v úterý, začínají v 18 hodin a jsou zdarma.

Další články
Nahoru