Kromě Van der Poela a Philipsena se ale do první osmičky týmového rankingu vměstnaly hned čtyři z celkových osmi nových tváří. Nemůžeme však říci, že by tým nějak významně posílil, jelikož zároveň přišel o dva důležité borce, Tima Merliera a Jay Vinea, čerstvého australského šampiona v časovce.

Špičkový sprinter Tim Merlier posílil konkurenční belgický Soudal-Quick Step, Jay Vine odešel do UAE Emirates. U Vinea je zajímavé, že dosud se profiloval jako výborný typický vrchař, což nejlépe dokladují jeho dvě vítězné etapy na loňské Vueltě a obě v náročném cílovém výjezdu. Pokud k této dovednosti tedy přidal i výbornou časovku, pak se rázem pasuje do role lídra na celkovou klasifikaci náročných etapových závodů.

Kromě obou jmenovaných tým opustili i zkušený klasikář severského typu Guillaume Van Keirsbulck a vrchař Floris de Tier, oba odešli do druhodivizního Bingoal WB. S Jay Vinem odešel do UAE i univerzál Sjord Bax a do development týmu přeřadili Davida Van der Poela. Celkem v týmu skončilo devět lidí.

Nahradila je osmička, z níž vynikají Quinten Hermans (Intermarché), vhodný typ pro ardenské klasiky, sprinterský specialista Kaden Groves (BikeExchange), rovinový klasikář Kragh Andersen (DSM), vrchař Nicola Conci (Gazprom) a Ramon Sinkeldam, velmi důležitý muž pro rozjíždění spurtů Philipsena a dalších sprinterských specialistů v týmu, jako je Kaden Grovese, případně Jakub Mareczko.

Tým má třicet závodníků devíti národností, nejpočetnější je belgická ekipa čítající dvanáct mužů. Nejstarší jsou Ramon Sinkeldam a Jimmy Janssens, kterým je 33 let, nejmladší je 21letý Maurice Ballerstedt.

V Alpecinu mají na co navazovat, v předešlé sezóně se dostali 34x na nejvyšší stupínek. Nejvíc vítězných zářezů obstaral Philipsen (9), následován Merlierem a Van de Poelem (po 5). S Merlierem, Vinem a Baxem virtuálně odešlo celkem 9 vítězství. Oproti tomu čtyři přišly: Groves vyhrál 3x, z toho má i etapu na Vueltě, Hermans vyhrál etapu na Belgium Tour, ale možná větším úspěchem bylo 2. místo na Lutychu.

V čem v Alpecinu v roce 2022 opravdu vynikli, je 13 vítězství  v závodech nejvyšší kategorie UWT, přičemž mají tři etapy z Gira (Van der Poel, Oldani, De Bondt), dvě z Tour (Philipsen) a dvě z Vuelty (Vine). Van der Poel k tomu přidal mj. jeden z monumentů Tour des Flandres.

Vedle hlavního týmu budou v Alpecin-Deceuninck provozovat i development tým o dvaceti lidech, kde jsou nejzajímavějšími postavami Axel Laurence, kterému hodili záchranné lano po rozpadu B&B Hotels, a nejposlednější přírůstek do sestavy polský sprinter Marceli Boguslawski z HRE Mazowsze.

Vůbec tu nezpomínají ani na ženy, stejně jako u mužů budou k hlavnímu mezi ženskými World týmy nejpočetnějšímu (19) Fenix-Deceuninck provozovat i 9členný rozvojový tým.

Chceme nabídnout stejné šance ženám jako mužům, což považujeme také za nezbytný krok k tomu, abychom byli důkazem budoucnosti, a to jak vůči jezdcům, tak partnerům. A budoucnost je synonymem pro rozvoj,“ lze se dočíst na týmovém facebooku.

Jsme připraveni na sezónu 2023! Udělejme z něj nezapomenutelný rok!“ věří a motivují se v týmu, jenž se vyvinul z čistě cyklokrosařského i ve špičkový silniční tým a který poprvé ve své 15leté historii postoupil do kategorie World Teams.