Panika těsně před odjezdem je přirozená, říká o Erasmu studentka a cestovatelka

12. leden 2023

Studentka žurnalistiky Kristýna Schönová vyrazila na Erasmus do Francie, na Kypr, do Portugalska a taky odjela studovat do Austrálie a na Bali. Teď se po stáži usadila v Portugalsku a na Instagramu Travel Souvenir inspiruje erasmáky a všechny, kteří chtějí cestovat pomalu.

„To, co jsem vyzkoušela já, byl například program indonéské vlády, což bylo stipendium, které dostáváte za to, že studujete na jejich univerzitě, kde se můžete vzdělávat v oboru jejich kultury,“ říká Kristýna o své první zkušenosti s výjezdem na Bali ještě před studiem na české vysoké škole.

Čtěte také

„Je toho ale spousta, jak se dá vyjet přes univerzitu v Česku. Nejznámější je program Erasmus, který nenabízí jenom studijní výměny, ale jsou tam i praktické stáže. Další, co je o trochu míň známé, jsou meziuniverzitní dohody,“ vyjmenovává Kristýna možnosti, kterých zároveň sama využila. Erasmus zahrnuje země v Evropě, díky meziuniverzitní dohodě Kristýna vyjela studovat do Austrálie.

S Kristýnou jsme probrali všechny praktické rady od výběru předmětů na zahraniční škole, přes hledání ubytování až po financování. „Existuje Erasmus databáze, kam studenti píšou svoje závěrečné zprávy po tom, co se vrátí,“ doporučuje Kristýna jeden ze způsobů, jak zjistit víc nejen o nákladech.

Poslechněte si díl Studovny o tipech pro studium v zahraničí.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.