Našemu týmu věřím. Změnu k lepšímu je třeba si odpracovat, říká Zábranský

Libor Zábranský | Foto: hc-kometa.cz

12. ledna 2023, 20:20

hokej.cz

Páteční utkání pod širým nebem v Bratislavě se blíží a Kometu čeká podobná zkušenost již potřetí v její novodobé historii. Majitel Komety Libor Zábranský hovoří nejen o blížícím se slavnostním zápase, ale i o událostech, které se v posledních dnech a týdnech v jeho klubu udály.

V pátek vás čeká již čtvrtá vlaková výprava, tentokrát do Bratislavy. Připomněl byste hlavní myšlenku Kometa Expresu, který vyjel poprvé v roce 2017?
Už v lednu roku 2016, kdy jsme pořádali Hokejové hry v Brně, přišlo přes neuvěřitelných 60 000 fanoušků. Zájem a podpora myšlenky byly enormní. Podtextem byla podpora výstavby nové multifunkční arény v Brně a tuto myšlenku jsme zachovali také u Kometa Expresu. Jen přibylo motto „proč máme naše děti vozit do jiných multifunkčních hal v republice, když si zaslouží, aby je rodiče vodili do nové brněnské arény.“

V rámci Kaufland Winter Games 2023 slaví HC Slovan Bratislava 100. sezonu. Jak se na tuto událost těšíte?
Všichni v Kometě víme, jak náročné je takovou akci uspořádat. Doufám, že bude příznivé počasí a oslavy 100. sezony Slovanu proběhnou podle plánu. Všichni se na to samozřejmě těšíme a za Komeťáky bych chtěl slovenskému klubu poblahopřát k tomuto kulatému jubileu!

Jak vy osobně vzpomínáte na zápasy s bratislavským celkem?
Těch zápasů bylo určitě víc, ale vzpomínám si hlavně na jeden konkrétní ze sezony 1991/1992. Tehdy jsem jako junior zaznamenal první kanadský bod v nejvyšší soutěži. Myslím, že jsem nahrával na gól Pavlovi Janků a vyhráli jsme 5:2, ale to je spíš asi dotaz na našeho archiváře pana Klímu. (směje se)

„Všichni v Kometě víme, jak náročné je takovou akci uspořádat. Doufám, že bude příznivé počasí."

Pokud se zaměříme na dění v Kometě, jak se ohlížíte za rozhodnutím odvolat z pozice hlavního trenéra a sportovního manažera klubu Martina Pešouta?
Fakt je, že do první reprezentační přestávky jsme hráli dobře a sbírali body. Poté se bohužel začaly kupit prohry a z možných 27 bodů jsme získali jen tři. Po utkání v Budějovicích a poradě sportovního úseku jsme tohle rozhodnutí zkrátka museli udělat. Osobně mě to hodně mrzí, protože vím, že Martin dělal, co mohl. Sport a speciálně hokejové prostředí ale přináší i tyto nepříjemné situace.

Jak byste okomentoval následný příchod Patrika Martince?
Vzniklou situaci jsme samozřejmě museli okamžitě řešit a nejlépe ještě před reprezentační přestávkou, což se nám povedlo.

A jak to bylo s podmínkou pana Martince, kdy vás vysloveně chtěl na střídačce v pozici asistenta a kouče obránců?
Ano, to byla Patrikova podmínka, se kterou jsem souhlasil. Dodatkem bylo, že to bude maximálně do konce probíhající sezony, ale že současně budeme řešit příchod nového asistenta do realizačního týmu. Krátce nato byl uvolněn z pozice hlavního trenéra Budějovic bývalý vynikající obránce Jarda Modrý. V tu chvíli už nebyl žádný důvod čekat až na konec sezony. Jarda s Patrikem spolu úspěšně spolupracovali právě v Budějovicích, kde dovedli tým až k bronzové medaili. Všem nám dávalo logiku oslovit Jardu hned a na nic nečekat. Jsme rádi, že jsme se dohodli na smlouvě.

„Martin Pešout dělal, co mohl. Sport a speciálně hokejové prostředí ale přináší i tyto nepříjemné situace."

Jak jsou nyní v realizačním týmu rozděleny kompetence?
Patrik Martinec vede tým jako hlavní trenér. Jeho asistenty jsou kouč obránců Jarda Modrý, videokouč Jiří Horáček, trenér brankářů Jan Švaříček a Jiří Otoupalík. Kondičním trenérem je nadále Martin Iterský.

Libor Zábranský

Libor Zábranský | Foto: Daniel Kinc

Jak snášíte kritiku, která se v posledních týdnech objevila v médiích?
Jak? Nijak. Já to neřeším. Každý má právo říct svoje názory. V říjnu to bylo osmnáct let, co jsem vstoupil do Komety. Za tu dobu jsem zažil jak úspěchy, kdy vás lidé plácají po zádech, tak neúspěchy, kdy vás naopak dost lidí pomlouvá. Hlavně ti, kteří do řízení a chodu klubu vůbec nevidí a pro Kometu mnohdy nikdy nic neudělali. Prostě se nám nedaří a díky tomu, jakou má Kometa sledovanost, tak se v tomto případě probírá všude. Já našemu týmu věřím, změnu k lepšímu je třeba si odpracovat.

Vnímáte odliv fanoušků z tribun? Je podle vás zapříčiněný spíše výkony týmu, nebo celkovou společenskou situací a nedostatkem peněz ve společnosti?
Máme čtvrtou nejvyšší návštěvnost v extralize, ale je jasné, že bychom byli rádi, kdyby bylo vyprodáno na každé utkání. Je však pravda, že vliv na to mohou mít u nás všechny faktory, na které se ptáte.

„Máme čtvrtou nejvyšší návštěvnost v extralize, ale je jasné, že bychom byli rádi, kdyby bylo vyprodáno na každé utkání."

Vy sám jste bývalý výborný obránce, jak se proto díváte na hru současné obrany Komety? Nečekal jste větší ofenzivní příspěvek od beků?
Je potřeba se dívat na hru celého týmu. Všichni vnímáme, že produktivita není taková, jakou jsme si představovali před sezonou. Šance si sice vypracujeme, ale bohužel je nedokážeme proměnit.

Jak se dívá na tvrzení některých osobností, že Kometě chybí v útoku lídři formátu Muellera? Ačkoliv se samozřejmě daří zejména Holíkovi a Horkému, útok alespoň bodově moc výrazných osobností nemá. Alespoň ne na klub, který má ty nejvyšší ambice...
Peter Mueller je TOP hráč, což bezpochyby prokazoval i v Brně. Totéž ukazuje i ve Vítkovicích. Na druhou stranu u nás dostává větší prostor Luboš Horký nebo mladý reprezentant Eduard Šalé. Luboš v letošní sezoně patří k nejlepším střelcům extraligy, Eda zase ukázal na šampionátu dvacetiletých, že patří k našim největším talentům.

U mládeže, ale i u A-týmu je čím dál častěji spatřován Tomáš Malec. Jde o návrat do Komety?
Ano, jeho návrat řešíme. Předběžně jsme domluvení, že by začal trénovat u mládeže.

„Předběžně jsme domluvení, že by Tomáš Malec začal trénovat u mládeže."

Hráčský kádr doplnil mezi svátky Adam Raška a později také Kristián Pospíšil. Plánují se i další pohyby?
Víte, jak to je. Přestupní termín končí posledním lednem, a to se může ještě stát cokoliv. Každopádně jakýkoliv příchod, hráčská výměna, musí dávat sportovně smysl především hlavnímu trenérovi a asistentům.

Český hokejový národ pobláznily výkony a výsledky reprezentační dvacítky. Předpokládáme, že jste vše bedlivě sledoval…
Ano, samozřejmě jsem všechny zápasy sledoval. Celý tým, včetně Edy Šalého, Standy Svozila, Kuby Brabence a Kuby Kose, kteří prošli naší mládeží. Zaslouží si obrovskou poctu a gratulaci. To platí také o realizačním týmu, který odvedl výbornou práci.

Libor Zábranský na střídačce Komety

Libor Zábranský na střídačce Komety | Foto: Vít Golda, hc-kometa.cz

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz