Češi v Německu mají o volby velký zájem, od voleb chtějí změnu

foto Čeští občané dne 13. ledna 2023 čekají na otevření volební místnosti před českém velvyslanectvím v Berlíně.

Berlín/Londýn/Bratislava/Brusel/Kyjev - Na českém velvyslanectví v Berlíně dnes odpoledne během první hodiny prezidentských voleb hlasovalo několik desítek Čechů. Do večera pak na velvyslanectví a generálních konzulátech odvolila více než tisícovka českých občanů. Krajané v rozhovoru s ČTK často uváděli, že od voleb čekají zejména změnu v chování Hradu. Většinou se také shodovali, že výběr kandidáta pro ně byl spíše taktickou než srdeční záležitostí.

"Mezi kandidáty nebyl nikdo, kdo by byl od první chvíle můj favorit," řekla ČTK Markéta, která v Berlíně žije přes deset let. "Hlasovala jsem strategicky," dodala. Stejným způsobem vybírali kandidáta také Adam s Pavlínou, kteří do německé metropole přijeli z Česka na výlet. "Otázka spíše byla, koho nevolit," dodal Adam. Spolu s Pavlínou na českém zastoupení v Berlíně hlasovali díky svým voličským průkazům.

Naopak Jiří, který k hlasování přišel jako první, výběr kandidáta označil za snadný. "Čekám, že na Hradě nastane hlavně obrovská změna, zavládne otevřenost a přijde svěží vítr. Takhle to už dál nejde," řekl Jiří, který v Berlíně žije dvacet let. Dodal, že se současným prezidentem Milošem Zeman a ani s jeho předchůdcem Václavem Klausem nebyl spokojen. Jiří se nicméně obává, že změna, kterou si přeje, nemusí nastat.

Čtyřiatřicetiletý Ondřej Fuka, který byl rovněž mezi prvními voliči, žije v Berlíně prvním rokem, kvůli volbám se již ale nechal zapsat do zvláštního seznamu voličů. Fuka ČTK řekl, že se již nyní těší na předpokládané druhé kolo. "Od volby očekávám kontrast vůči současnému prezidentovi," řekl. Na rozdíl od Jiřího je ale Fuka přesvědčen, že výsledek dopadne podle jeho přání. "Moje mysl za to manifestuje, takže si myslím, že to dopadne dobře. A co se týká čísel, tak jsem velice optimistický," poznamenal. Dodal také, že současné volby jsou vůbec první, ve kterých se na výběru kandidáta shodla celá rodina.

ČTK na ambasádě oslovila 20 voličů s dotazem, zda by chtěli mít možnost hlasovat korespondenčně, což nyní možné není. Poštou by si přálo volit 17 oslovených Čechů, dva neměli jasný názor a jeden byl spokojený se současným stavem.

"Myslím si, že je dostačující, jak je to nyní, tedy přijít hlasovat osobně," řekl jeden z krajanů. S tím ale nesouhlasila další volička. "Korespondenčně bych hlasovala ihned, takhle musím jet do Berlína z Pomořanska," uvedla. Další z Čechů poukázal na to, že Česko je jednou z mála zemí v Evropě, která hlasování poštou nedovoluje. "V Německu je to přitom samozřejmost," řekl.

Korespondenční volbu pro Čechy v cizině už předloni navrhnul Senát na základě požadavku krajanských sdružení a s podporou ministerstva zahraničí. Argumentoval také tím, že Česko je jednou z posledních pěti zemí EU, které zatím hlasování poštou uzákoněno nemají.

Korespondenční volbu by mohlo využít až 600.000 Čechů žijících v cizině, pro které je podle jejich zastánců časově i finančně náročné hlasovat na některém z velvyslanectví.

V Německu mohou Češi volit na velvyslanectví v Berlíně a na generálních konzulátech v Drážďanech, Düsseldorfu a Mnichově. Zástupci českých zastoupení v Německu očekávají, že dnes a v sobotu by mohlo v Německu hlasovat přes 2000 českých občanů.

Na velvyslanectví a na generálních konzulátech v Německu odvolilo k 20:30 SEČ více než 1000 lidí. Podle konzula Pavla Bednáře je v Mnichově zájem o hlasování veliký. "Je to neustálý proud lidí, zatím nebyla chvíle, aby zde nebyl volič," řekl s tím, že účast prozatím odhaduje na 450 hlasujících. Generální konzulka v Düsseldorfu Kristina Larischová řekla, že účast je značná. "Zatím přišlo 144 voličů, z nichž 55 bylo zapsáno na zvláštním voličském seznamu, zbývajících 89 mělo voličský průkaz," řekla. Vyšší zájem voličů potvrdila i generální konzulka v Drážďanech Markéta Meissnerová, podle které dosud přišlo 110 voličů. V Berlíně dosud odvolilo přes 315 lidí.

Volební místnosti na českých zastoupeních v Německu prozatím nehlásí žádné problémy. V Mnichově však přišli volit čtyři lidé bez potřebných dokladů, takže jim hlasování umožněno nebylo. V Düsseldorfu jedna volička zapomněla ohlásit rozšíření jména o druhé příjmení, ale volební komise jí nakonec umožnila hlasovat, neboť její totožnost určila podle dokladů a rodného čísla.

České prezidentské volby začaly i v Británii, očekává se velký zájem

Nového českého prezidenta v poledne místního času, tedy hodinu před zahájením hlasování v České republice, začali volit krajané v Británii. V britské metropoli se tradičně očekává velký zájem o volby, řekl ČTK vedoucí konzulárního oddělení české ambasády v Londýně Pavel Duchoň. Hlasovat pro jednoho z osmi kandidátů podle jeho odhadu přijde přes tisíc voličů.

Volební místnost na zastupitelském úřadě v Londýně se otevřela dnes ve 12:00 místního času (13:00 SEČ) a otevřena zůstane do 22:00 (23:00 SEČ). V sobotu mohou lidé volit od 08:00 do 12:00 (09:00 až 13:00 SEČ).

Jako první v britském hlavním městě volila česká velvyslankyně v Londýně Marie Chatardová. Před volební místností se vytvořila řada ještě před jejím otevřením a okolo 14:00 SEČ stále nepolevovala, řekl ČTK třetí tajemník Michal Žižlavský. Podle jeho slov se ovšem největší nápor očekává v sobotu dopolednel.

V Londýně se k letošním volbám registrovalo 1291 voličů, řekl Duchoň. "Na náš úřad bylo rovněž doručeno 291 voličských průkazů, pro voliče, kteří si je vyzvednou přímo v den voleb," uvedl.

"O volby je v Londýně obecně velký zájem, u loňských voleb do Poslanecké sněmovny jsme byli vůbec nejfrekventovanější volební místností v zahraničí vůbec," doplnil Žižlavský. V roce 2018 v prvním kole prezidentské volby podle něj odevzdalo platné hlasy 1619 voličů. Letos však očekává, že jejich počet bude o něco nižší kvůli otevření konzulátu v severoanglickém Manchesteru, kde mohou Češi žijící v Británii rovněž hlasovat.

Na ambasádě v Bratislavě Češi kvůli volbě prezidenta stáli frontu

Odhadem několik desítek Čechů se odpoledne krátce po zahájení přímé volby českého prezidenta shromáždilo u volební místnosti v budově české ambasády v Bratislavě. Zhruba první půl hodinu museli vystát frontu, než se dostali na řadu a mohli odevzdat svůj hlas.

"Ve zvláštním seznamu vedeném na zastupitelském úřadě jsme měli zapsáno 619 voličů," řekla ČTK chargé d'affaires Alena Jermářová.

Skutečný počet voličů bude podle ní záviset také na tom, kolik lidí bude ve slovenské metropoli hlasovat s využitím voličského průkazu. "Pokud je zde fotbalový nebo hokejový zápas, mohou přijet fanoušci a spojit zábavu s právem volit v zahraničí," uvedla Jermářová.

Na nynější první kolo voleb nástupce současného prezidenta Miloše Zemana přišel do budovy ambasády také fanoušek, který si zakoupil vstupenku na bratislavské utkání hokejistů Třince a Brna. Součástí sportovní akce na Národním fotbalovém stadionu, která potrvá do neděle, jsou také zápasy čtyř klubů nejvyšší slovenské hokejové soutěže.

Zvláštní volební okrsek byl zřízen ve vojenském výcvikovém prostoru Lešť na středním Slovensku, kde jsou čeští vojáci nasazeni v rámci mnohonárodního bojového uskupení NATO, kterému Česko velí.

Před pěti lety v prvním kole voleb českého prezidenta hlasovalo na ambasádě v Bratislavě 419 Čechů, v rozhodujícím druhém kole pak 747 lidí.

V Bruselu mají čeští občané o volby velký zájem, chtějí změnu poměrů na Hradě

Velký zájem voličů dnes na české ambasádě v Bruselu provázel úvod českých prezidentských voleb. Po prvním dnu odevzdalo své hlasy 770 lidí, což je o čtvrtinu více než při předloňských parlamentních volbách. Lidé oslovení ČTK se většinou shodovali, že chtějí zásadně změnit poměry na Hradě a podpořit prozápadního kandidáta, který bude zemi dobře reprezentovat.

"Tendence proti minulým volbám je velký nárůst. Myslím, že je to dáno i tím, že lidé chtějí více rozhodovat o svém osudu a jsou aktivnější," soudí český velvyslanec v Belgii Pavel Klucký, podle něhož se dá očekávat celková účast téměř dvou tisícovek voličů. Zatímco v minulých parlamentních volbách v říjnu 2021 se do voličských seznamů v Bruselu nechalo zapsat 800 lidí, tento rok jich je o tři stovky více. Další stovky přijdou s voličskými průkazy.

Jednou z nich je i osmnáctiletá studentka politologie Agáta Malá, která si stejně jako ostatní voliči vystála před ambasádou více než čtvrthodinovou frontu.

"Prezident národa by se měl umět dobře prezentovat, a to nás současný prezident úplně neuměl. Chtěla bych prezidenta, na kterého můžu být hrdá, když ho třeba vidím v televizi," řekla ČTK. Současné kandidáty sledovala zejména na sociálních sítích a rozhodovala se mezi Petrem Pavlem a Danuší Nerudovou. Klíčové bylo, který z kandidátů působí více autenticky, řekla prvovolička, která studuje ve Skotsku daleko od českých zastupitelských úřadů. Nejjednodušší tak pro ni bylo přiletět volit do Bruselu, kde žije její otec.

Necelou hodinu před uzavřením volební místnosti přijela odevzdat svůj hlas místopředsedkyně Evropské komise Věra Jourová, která dorazila rovnou z návštěvy sboru komisařů ve Švédsku u příležitosti začátku unijního předsednictví. "Podle mě by prezident měl mít rád lidi, měl by mít všechna ´nej´, aby dobře reprezentoval republiku v zahraničí, ale aby i dovnitř působil jako symbol něčeho, co nás přesahuje," popsala ČTK Jourová kritéria svého výběru. "Procházíme těžkou dobou, kdo ví, co nás ještě čeká, takže by se prezident měl umět postavit zlu," dodala. Čí jméno dá do obálky, se rozhodla až těsně před volební místností.

Většinu českých voličů dnes v Bruselu tradičně tvořili lidé pracující v institucích EU či v českých zastupitelských úřadech a organizacích.

"Chci, aby Česká republika patřila mezi demokratické, proevropsky orientované a moderní země," řekla ředitelka bruselské České školy bez hranic Dagmar Straková, podle níž je důležité, aby k volbám chodili i Češi žijící v zahraničí. Žena, která v belgické metropoli žije téměř dvě desetiletí, je také organizátorkou iniciativy prosazující možnost korespondenční volby. Ta by podle ní usnadnila život tisícům lidí, kteří žijí daleko od zastupitelských úřadů a musejí kvůli hlasování podstupovat složité úkony. Například zmíněná studentka Malá absolvovala kvůli vyřízení voličského průkazu cestu do Prahy a následně si jej ze Skotska přijela vyzvednout a hlasovala na bruselské ambasádě.

"Čechů, kteří volit nemohou a nedostanou se na zastupitelské úřady, je velké množství. Korespondenční volba je ověřená a spousta evropských zemí ji má jako svůj standard," řekla Straková. V Česku se zákon umožňující volit distančně zatím nepodařilo prosadit zejména kvůli odporu opozičních stran ANO a SPD, jejichž podpora u Čechů v zahraničí je tradičně nízká.

Volby na velvyslanectví v Kyjevě se zatím odehrávají v klidu

České prezidentské volby na velvyslanectví v Kyjevě se zatím odehrávají v klidu. Kdyby to však kvůli bezpečnostní situaci bylo nutné, je ambasáda připravena hlasování přerušit. Voliči jsou i proto informováni o nejbližším krytu. ČTK to dnes řekl vedoucí konzulárního úseku zastupitelského úřadu Martin Mužík.

"Bezpečnostní situace v Kyjevě se vylepšila za poslední dny," poznamenal Mužík, podle něhož ukrajinská metropole poslední ruský útok zaznamenala v noci na 2. ledna. "I poplach byl poslední v minulém týdnu a tento týden žádný poplach nebyl. Doufáme, že to bude pokračovat a že to nenaruší průběh hlasování," uvedl.

Za první čtyři hodiny od otevření volební místnosti ve 14:00 místního času (13:00 SEČ) podle něj hlasovalo 22 voličů. Mužík očekává, že se celkový počet hlasujících může vyšplhat maximálně o několik desítek výše.

Ve zvláštním voličském seznamu je zapsáno 44 lidí - zhruba polovinu tvoří pracovníci zastupitelského úřadu a druhou polovinu další Češi dlouhodobě žijící v Kyjevě. Při volbách do Poslanecké sněmovny, které se uskutečnily v roce 2021, tedy ještě před válkou, na české ambasádě hlasovalo celkem 53 lidí.

Příprava volební místnosti podle Mužíka nezabrala více času než při posledních celostátních volbách. Hlasování v napadené zemi s sebou ale samozřejmě nese určité zvláštnosti. "Specifikum může být to, že voliči mají na budově informaci, kde se nachází nejbližší protiletecký kryt pro případ, že by byl vyhlášen poplach," uvedl český konzul. Stanice metra, která je oním krytem, je vzdálena asi 650 metrů od velvyslanectví.

"Pokud by byl vyhlášen poplach a exitovaly další bezpečnostní informace, tak lze přerušit hlasování," přibližuje Mužík jednu z eventualit, na kterou musí být česká diplomacie připravena. Jak volební komise, tak přítomní voliči by se v takovém okamžiku museli uchýlit do nejbližšího krytu. "Doufáme, že k tomu nedojde i s ohledem na tu relativně klidnější situaci, která v Kyjevě je v posledních dnech," dodává.

Hlasy pro prezidentské kandidáty už odevzdávají i Češi žijící v Austrálii a Asii

Své hlasy pro kandidáty na prezidenta České republiky mohou postupně od dnešních ranních hodin odevzdávat i Češi žijící v Asii a Austrálii, volební místnosti se už otevřely v Sydney, Pekingu či Tokiu. Češi už od čtvrtka hlasovali na zastupitelských úřadech na americkém kontinentu, v Česku se volební místnosti otevřou ve 14:00.

Od 14:00 místního času (4:00 SEČ) mohou dnes volit i čeští občané žijící v Austrálii, pro které je hlasovací místnost připravena na velvyslanectví v Canbeře nebo na konzulátu v Sydney. Jako první dnes v tomto městě odvolila 32letá Natálie Fisher, která se na místo dostavila zhruba půl hodiny před otevřením volební místnosti.

"Na konzulátu se zrovna otevřelo a utvořila se tam docela dlouhá fronta, která stála až za roh. Přišlo okolo 30 lidí," řekla ČTK k úvodu voleb Fisher. Většina voličů podle ní přijde hlasovat až v sobotu, kdy na to budou mít více času. V Austrálii Fisher žije osm let, letos tam volila poprvé, a to zejména kvůli skandálům některých kandidátů. Je podle ní důležité podílet se na volbě prezidenta, který by měl Česko v zahraničí důstojně reprezentovat.

Volební on-line přenos:

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 8.05.2024 ČTK

Reklama

17°C

Dnes je středa 8. května 2024

Očekáváme v 21:00 12°C

Celá předpověď