Zvonička bude stěhovavá, své místo dočasně našla vedle třešňového sadu

  16:16
Po dobu vánočních trhů dělala parádu v lázeňském centru Karlových Varů u Mlýnské kolonády, od čtvrtka už stojí u třešňového sadu nedaleko Myslivny. Unikátní dřevěná zvonička Lázeňských lesů se takto bude stěhovat každý rok.

„Druhou takovou stavbu nikde jinde nenajdete,“ říká Roman Klouček z karlovarské tesařské firmy Tesai, která zvoničku vyrobila. Na první pohled je konstrukce kostky jednoduchá. Ale jen do okamžiku, než si pozorný divák všimne, že oné kostce chybí jedna strana.

Místo svislého trámu je zavěšený zvon. „To bylo možné vyrobit díky použití japonské tesařské techniky přesného spojování jednotlivých dřevěných prvků. Tradiční evropskou by to nešlo,“ vysvětluje Klouček.

Zvonička je podle Martiny Nentvichové, projektové manažerky správy Lázeňských lesů, nápadem primátorky Karlových Varů. Podoba stavby je pak dílem ředitele organizace Stanislava Dvořáka.

„Od samého počátku jsme ji koncipovali tak, aby byla snadno rozebratelná a přestěhovatelná. I proto nejsou použité šrouby, ale pouze čepy,“ vysvětluje Martina Nentvichová. Do příští zimy, kdy se zvonička opět přestěhuje blíže k léčivým pramenům, ji čeká několik změn. „Speciálně pro ni necháme vyrobit nový zvon. A chceme konstrukci doplnit o herní prvky pro děti,“ naznačuje projektová manažerka.

Zvonička je doplňkem třešňového sadu

O letním umístění zvoničky v sousedství bývalého sanatoria Myslivna rozhodli správci lázeňských lesů v době, kdy zde nahrazovali nemocné jírovce třešněmi. „Už tehdy jsme si vyhlédli místo v rohu budoucího sadu,“ potvrzuje Nentvichová.

Na tomto místě přijde vhod i další funkce dřevěné konstrukce. Její základna totiž přímo vybízí k posezení. „I na to jsme mysleli, když jsme konstrukci navrhovali,“ dodává Martina Nentvichová.

Třešňový sad u Myslivny vznikl vloni v listopadu díky iniciativě projektu Sázíme stromy. „Pro výsadbu jsme vybrali staré odrůdy třešní na semenných podnožích z genofondového sadu v Tachově. Jedná se o odrůdy typické pro náš region. Jsou odolné a zvyklé na místní klima,“ uvedla tehdy Michaela Vondráková, koordinátorka projektu Sázíme stromy.