Babiš ukázal pravou tvář. Na tiskové konferenci kopal kolem sebe, Pavla přirovnal k Putinovi, čeká prý podraz

Prezidentský kandidát Andrej Babiš (ANO) pogratuloval bývalému představiteli české armády a NATO Petru Pavlovi k vítězství v prvním kole prezidentské volby i bývalé rektorce Mendelovy univerzity Danuši Nerudové, která podle bývalého premiéra dělala dobrou kampaň. Zároveň se ale do Pavla pustil při tiskové konferenci. Pokud bude prezidentem, nebude to dobře pro občany, uvedl Babiš. Bude podle něj vykonávat pouze vůli vlády, možná svých sponzorů, řekl.

Babiš (ANO) dnes před novináři tvrdě zaútočil na svého protikandidáta, bývalého vysokého představitele české armády a NATO Petra Pavla a jeho minulost. Mimo jiné uvedl, že jediným prezidentem v Evropě, který byl "komunistickým rozvědčíkem", je ruský prezident Vladimir Putin. Pavel studoval v 80. letech československou vojenskou školu, stejně jako Babiš byl členem komunistické strany. Za svou minulost se Pavel mnohokrát omluvil.

"Putin byl vysazen a nasazen jako agent KGB v 80. letech v Berlíně. Na toto byl připravován pan Pavel, aby byl vysazen do týlu nepřítele, aby tam získával lidi na spolupráci," řekl Babiš. Uvedl také, že člověk, který vítal invazi vojsk Varšavské smlouvy v roce 1968, to dotáhl až do vojenského výboru NATO. Pavlovi bylo v době sovětské invaze sedm let.

Babiš se podle dokumentů slovenského Ústavu paměti národa (ÚPN) v roce 1980 stal důvěrníkem Státní bezpečnosti (StB) a o dva roky později ho komunistická tajná policie získala ke spolupráci jako agenta s krycím jménem "Bureš". Babiš se proti evidenci bránil u slovenských soudů, které mu nejprve daly za pravdu, po zásahu ústavního soudu ale Babišovu žalobu zamítly. Soudní proces stále není uzavřen. Babiš spolupráci popírá.

Pavel se loni omluvil i za svůj životopis z roku 1987, ve kterém popsal svůj loajální postoj k Sovětskému svazu i invazi vojsk Varšavské smlouvy v roce 1968. "Životopis jsem psal jako mladý voják, který politiku a režim bral jako danou věc a nutné zlo… Byla to chyba, kterou už nezměním. Invazi z roku 1968 samozřejmě odsuzuji," citoval Pavla server iDNES.cz.

O Pavlovi dnes Babiš také řekl, že pokud bude na Hradě, nebude to dobře pro občany. Bude podle něj vykonávat pouze vůli vlády, možná svých sponzorů.

Bývalý premiér také uvedl, že má signály, že před druhým kolem volby se na něj údajně chystá podraz od Pavlových "spřízněných novinářů", kteří ho chtějí spojovat se sovětskou tajnou službou KGB. "Teď se chystá údajně nějaký materiál, že údajně do Maroka mě poslala KGB," řekl. Uvedl také, že se připravují možná nějaké fotomontáže ohledně jeho rodiny. "Pokud budete dělat fotomontáž s nějakou vymyšlenou milenkou, tak nezapomeňte, že jsem na blondýnky," podotkl Babiš.

Dále se vyjádřil k válce na Ukrajině, v posledních dnech hovořil o tom, že by jako prezident uspořádal mírový summit v ČR. Dnes poznamenal, že je potřeba pokračovat v pomoci Ukrajině, zároveň ale má za důležité jednat o míru. Rusové podle něj musí opustit Ukrajinu.

Babiš poděkoval voličům, manželce Monice a svým dětem, hnutí ANO a svému týmu. Jmenoval například dlouholetou spolupracovnici Tünde Bartha, jež by se stala vedoucí prezidentské kanceláře, pokud by expremiér v boji o Hrad uspěl.

Babiš dále řekl, že se před druhým kolem nebrání televizním debatám. S Českou televizí má ale podle svých slov špatné zkušenosti, takže o této debatě bude přemýšlet. Debata se má uskutečnit ve čtvrtek 26. ledna.

Babiše mrzela výzva předsedy opozičního hnutí SPD Tomia Okamury, aby odstoupil z prezidentské volby. Dnes se expremiér setkal s poslancem SPD Jaroslavem Foldynou. Hnutí mělo v prezidentské volbě vlastního kandidáta, poslance Jaroslava Baštu, který skončil pátý.

Babiš se s Pavlem utká v druhém kole volby za dva týdny. Pavel získal po sečtení 99,99 procenta okrsků 35,4 procenta hlasů a Babiš 35 procent.

Související

Více souvisejících

prezidentské volby 2023 Andrej Babiš

Aktuálně se děje

před 12 minutami

Aktualizováno před 20 minutami

Aktualizováno před 39 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Robert Fico

Atentátník na Fica se sám stal terčem útoku

Údajný útočník, který ve středu střílel na slovenského premiéra Roberta Fica, se v roce 2016 stal sám terčem útoku. Juraj Cintula tehdy pracoval jako ochranka obchodního domu ve městě Levice.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Aktualizováno před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Vlastimil Harapes

Zemřel známý baletní mistr Vlastimil Harapes

Česko zasáhla ve středu smutná zpráva. Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. O jeho úmrtí informovalo Národní divadlo. Harapes v poslední době bojoval s vážnými zdravotními problémy. 

před 5 hodinami

Aktualizováno před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Česká televize, ilustrační foto

Ministerstvo kultury navrhlo od příštího roku zvýšení koncesionářských poplatků

Česká televize získá příští rok díky zvýšení koncesionářských poplatků navíc 865 milionů korun a Český rozhlas si polepší o 331 milionů korun. Ministerstvo kultury navrhuje od roku 2025 zvýšit televizní poplatek o 15 Kč na 150 Kč měsíčně a rozhlasový poplatek o 10 Kč na 55 Kč měsíčně, jak uvedl ministr kultury Martin Baxa (ODS) na dnešní tiskové konferenci. 

před 8 hodinami

Havárie v Praze. Neteče voda ve čtyřech čtvrtích na severu města

Více než 50 tisíc odběratelů v Praze se ve středu ocitlo bez vody. Důvodem je havárie na vodovodním řadu, ke které došlo při napouštění po plánované výluce. K opravě by mělo dojít ještě dnes. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy