Jak se volilo v obcích: Babiš podle sociologa jasně vyhrál tam, kde žijí lidé s vyšší mírou chudoby a exekucemi

Opoziční lídr Andrej Babiš (ANO) v prvním kole prezidentských voleb jasně vyhrál v obcích s vyšší mírou chudoby, exekucí a nižší mírou vzdělání a socioekonomického rozvoje.

Po sečtení zhruba poloviny okrsků to na twitteru uvedl sociolog a ředitel společnosti PAQ Research Daniel Prokop. Bývalému vysokému představiteli české armády a NATO Petru Pavlovi se podle něj podařilo v bohatších regionech jasně porazit ekonomku Danuši Nerudovou. Výsledky ale nezahrnovaly ještě většinu Prahy.

V prvním kole letošních prezidentských voleb se podle Prokopa mobilizovaly obě části spektra. "Co je klíč vysokého výsledku Andreje Babiše - účast se sice liší, ale v i chudších obcích a městech je okolo 62-63 procent," uvedl sociolog.

Expremiéra Babiše favorizovali voliči z chudších obcí, hodnocených podle indexu destabilizující chudoby podle agentury PAQ. Pro lídra ANO v těchto místech hlasovalo přes 44 procent voličů, zatímco Pavel získal necelých 30 procent a Nerudová kolem 12 procent.

Podobný obrázek přinesly výsledky podle podílu obyvatel čelících exekucím. Kde je míra exekucí vyšší, získal předseda ANO přes 44 procent. Pavel v těchto obcích dostal hlasy od necelých 30 procent lidí a Nerudová od 12 procent.

V bohatších regionech si podle Prokopa nejlépe vedl Pavel se ziskem necelých 35 procent hlasů. Babiš v nich získal zhruba 33 procent a Nerudová necelých 15. "Petr Pavel jasně poráží Danuši Nerudovou v bohatších regionech," uvedl Prokop.

V obcích, kde má maturitu méně než 47 procent obyvatel, získal Babiš 43,3 procenta hlasů, zatímco Pavel 27,5 a Nerudová 13,4 procenta. Naopak v sídlech, kde je podíl obyvatel s maturitním vzděláním nad 57 procenty, vyhrál Pavel nad Babišem v poměru přibližně 42 ku 28 procentům.

Související

Více souvisejících

prezidentské volby 2023 Andrej Babiš

Aktuálně se děje

před 21 minutami

před 32 minutami

před 57 minutami

Poslanecká sněmovna, ilustrační fotografie.

Sněmovna schválila změnu pravidel oddlužení. Bude trvat kratší dobu

Doba oddlužení se má zkrátit z pěti na pouhé tři roky pro všechny dlužníky. Poslanci ve středu schválili vládní novelu insolvenčního zákona, která má ovšem své kritiky. Podle nich totiž zhorší pozici věřitelů, například samoživitelů či bytových družstev. Předlohu ještě musí posoudit Senát.  

před 1 hodinou

Robert Fico

Ficův stav je stále vážný. Převoz do Bratislavy je vyloučený

Stav slovenského premiéra Roberta Fica (Směr-SD) je stabilizovaný, ale zůstává vážný, odpovídající rozsahu a vážnosti zranění, které utrpěl. Po jednání Rady bezpečnosti SR to novinářům řekl místopředseda vlády a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Dominik Feri (TOP 09)

Feri obdrží výzvu k nástupu do vězení, odsedět si má tři roky

Exposlanec Dominik Feri dostane výzvu k nástupu do vězení bez odkladu, rozsudek byl shledán vykonatelným, informovala Česká televize ve středu. Ferimu byl na konci dubna potvrzen tříletý trest odnětí svobody za znásilnění dvou dívek a jeden další pokus o znásilnění. 

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

UNRWA (Photo by Iyad Faouri)

UNRWA zastavila distribuci jídla ve městě Rafah

Úřad OSN pro palestinské uprchlíky na Blízkém východě (UNRWA) v úterý oznámil, že pozastavuje distribuci jídla ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy pro nedostatek dodávek pomoci, uvedla agentura AFP. "Distribuce jídla v Rafahu je momentálně pozastavena pro nedostatek dodávek a nejistotu," uvedla UNRWA.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Netanjahu promluvil o budoucnosti Pásma Gazy po válce

Izrael neplánuje budovat osady v Pásmu Gazy po skončení války, kterou tam od loňského podzimu vedou síly židovského státu proti militantům palestinského radikálního hnutí Hamás. Pro americkou zpravodajskou stanici CNN to v úterý řekl izraelský premiér Benjamin Netanjahu.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy