InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Cesta na dovolenou aneb Jak se vyhnout dezinformacím

    pondělí 20.5 13:00 - Jihočeská vědecká knihovna - pobočka Lidická 1, České Budějovice

  • Lék Dr. Stejskala

    pondělí 20.5 15:00 - Jihočeské divadlo Dr. Stejskala 424/19, České Budějovice

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Letní a zimní čas

V roce 2018 skončila v EU debata o letním a zimním času. Každý stát se má zařídit podle svého. Téma se odsunulo do pozadí, momentálně není na stole. Co vyhovuje vám?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

V milevském Domečku Šrot zahrály punkové kapely akusticky

 Autor: Martin Petřík

    Autor: Martin Petřík

MILEVSKO – Do klubu s alternativní kulturou Domeček Šrot v Milevsku každoročně míří kapely nejenom z celé České republiky, ale také z Evropy. Tentokrát dorazila z Českých Budějovic kapela Prášek Proti Blbosti a z Prahy Burning Steps. Obě kapely vyznávají punk. Tentokrát však zahrály své skladby v neobvyklé akustické podobě.

 

V Domečku Šrot vládla včera pohodová atmosféra. První natěšenci na koncert začali přicházet už před 18. hodinou. Ještě než začala hrát první kapela Prášek Proti Blbosti, diskutovali nad prezidentskou volbou a dalšími aktuálními tématy. I k tomu dnes Domeček Šrot slouží. Do nenápadného místa ve dvoře za milevskou poštou každý měsíc míří lidé za diskuzí, přednáškou, projekcí, koncertem nebo si jdou třeba jen zahrát počítačové hry. Ač to na první pohled nemusí vypadat, v Domečku Šrot to žije.

„Loni po covidovém období se nám to tu podařilo rozjet. Pořádaly se tu recitace básní, vernisáže, koncerty. Byl tu herní turnaj na Playstationu. Startovné z něj jsme posílali na Ukrajinu. Také se tu uskutečnila přednáška," řekl za spolek Robert Václavík. Udržet podobné místo není jednoduché. Zvlášť pokud se v okolí šíří předsudky, které nejsou pravdivé.

O zajímavá vystoupení není ve Šrotu nouze. „Přijeli sem třeba Španělé, kteří žijí v Británii. Jmenovali se Northwest a bylo to skvělé. Mrzelo mě, že přišlo málo lidí. Dalším skvělým vystoupením bylo vystoupení Alexe Kelmana. Je to Rus, který momentálně žije v Bratislavě. Hraje na kytaru, pustí si podklady, má velkou projekci. Opět mohu říct, že to bylo vydařené. A taky přišlo málo lidí. Mám takové podezření, že z vesnice se stává samota a z města vesnice. Pro mě je Milevsko vesnice. Tady zkrátka nefunguje kultura pro město. Nevím, jak to do těch milevských lidí navalit. Asi jim vadí ten přídavek punks, ale tohle vůbec nebylo punkové. To byla autorská umělecká tvorba. Za mě úplná bomba. Mladí lidé v Praze by na tohle přišli ve velkém počtu. Tady pokud to není něco hodně známého, třeba Tři sestry, tak zdejší lidé nepůjdou," nastínil Robert Václavík. 

„Zatím tu nějak jedem, ale bojím se, co bude dále. Hlavně čekám na to, jak to bude vypadat s energiemi. Zatím nemáme zvýšené ceny energií. To nám musí zvýšit město. My ovšem máme také dané nějaké limity financí, které do toho můžeme investovat. Pokud se cena energií zvýší dvojnásobně, tak už to zkrátka neutáhneme," uvedl Robert Václavík.

Podpora města se podle něj vůbec nezměnila. „Komunikujeme jako každý jiný s úřadem. Hodně mě mrzí a zaráží, že například u festivalu Mezi stromy je ze strany města totální ignorace. Naposledy mě to opravdu hodně naštvalo. My tam pomáháme s Pohádkovým lesem a oni se o nás ani nezmíní. Jako kdyby tam žádný festival nebyl. Jako kdyby na něj nepřišlo 200 lidí. Dělají jako kdyby naše skupina lidí neexistovala. Například tam natáčela milevská televize. Myslíte, že za námi přišli, aby tam něco natočili, zmínili se o festivalu? Vůbec. Defakto jde o cenzurované médium," dodal Robert Václavík.

„Někdo tady říká, že se tu fetuje. Ne nefetuje, fetuje se na jiných místech. Ať se ti lidé chytí za nos a jdou se kouknout třeba na diskotéky, jak to tam vypadá. U nás to takové není," pokračoval. Důvodem může být podle Roberta Václavíka i právě to, že se o nich ze strany města nemluví. Proto si Milevští mohou myslet, že se jedná o divnolidi na okraji města.

Po sedmé večer už nastoupila českobudějovická punková kapela Prášek Proti Bolesti. Tentokrát přijeli do Milevska jen ve dvou – kytarista Pavel Chrastil a bubeník Dominik Dědič. Basák Milan Pořánek tentokrát chyběl. A hráli akusticky. „Je to pro nás docela netypické. Neděláme to často. Je dobré, že nám lidi rozumí ty texty. To se na normálních koncertech moc neděje," řekl frontman kapely Dominik Dědič. Prášek Proti Bolesti je v Českých Budějovicích poměrně známá punková kapela. Každoročně zahraje zhruba na pětadvaceti koncertech a už má nahrané dvě desky. „Tady se dobře známé s Robertem Václavíkem a Honzou Fleischmannem. To je důvod, proč jsme tady," pokračoval Dominik Dědič.

Kapela se ve svých písních věnuje politice, drogám, alkoholu i životě. „Myslím, že máme hodně co říct. Hlavně o politice jsme hodně razantní. Zpíváme to, co si myslíme. Hráli jsme na Vohradník festu po Alkeholu. To byla docela sranda. V publiku byli takoví obdivovatelé minulého režimu a současného prezidenta. No a my jsme jim tam začali zpívat, že Zeman je tohle a tohle. To byl nářez docela. Docela jsme byli rádi, že jsme se odtud pak dostali. Nejlepší ovšem bylo, že nás pozvali znova. Dokonce jsme tam dvakrát hráli na hlavním velkém pódiu. Největší koncert byl před Slávií v Českých Budějovicích na venkovním pódiu. Bylo tam třeba 400 lidí. Dalším skvělým koncertem bylo vystoupení v Tempu také v Budějovicích. Tam jsme to dokázali dokonce vyprodat. Je škoda, že Tempo v Českých Budějovicích loni skončilo," dodal Pavel Chrastil.

„V Českých Budějovicích je teď super punková komunita. Začínali na osmi lidech a už jich je padesát. Spousta z nich navíc postupem času založila své kapely. Už máme dokonce jednu kapelu, kterou jsme tak trochu vychovali. Vozíme si je sebou na koncerty. Jsou hodně šikovní. Navíc si přitáhnou své další mladší fanoušky," nastínil na závěr Dominik Dědič. Po vystoupení budějovické kapely už přišli na řadu pražští Burning Steps. 

 

Diskuse k článku - 5 příspěvků
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
  • HC 

    Reagovat

     

    Feťácký doupě

    Vloženo 16.1.2023 19:59:01

    • VH 

      Reagovat

       

      A tys tam někdy byl, že soudíš??

      Vloženo 18.1.2023 07:55:17

      • Tomáš 

        Reagovat

         

        Nebyl tam, však by to přece nepsal. Článek je pěkně napsaný. Kdo ví jak to v Milevsku chodí, tak musí s tímto článkem souhlasit.

        Vloženo 24.1.2023 18:21:05

  • Mojmír 

    Reagovat

     

    Mně tato akce také utekla. A to o vás vím.
    Milevsko je opravdu "vesnice". A ještě tak r. 1978. Akcentace na tradice Jihočechů 2012 (P. Hroch- folklór a K. Procházka- maškary) tomu než přispěla. Snad se to nyní postupně zlepší.

    Vloženo 16.1.2023 10:16:20

  • Ja 

    Reagovat

     

    Třeba já o takovém klubu prostě ani nevím, a třeba bych ráda dorazila.. Alespon trochu kultury...

    Vloženo 15.1.2023 22:11:48

 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace