Na ovoce pečuje o sady, sází nové stromy, pořádá odborné workshopy pro veřejnost a rozvíjí mapovací aplikaci.

    https://eshop.na-ovoce.cz/workshopy/

    jaro 2023

    Výsadba ovocných stromů

    Jak vybrat vhodnou odrůdu na zahradu nebo do sadu? Kdy je nejlepší stromy sázet a jak na to? Přihlaste se na workshop s Potulným sadařem Dominikem Grohmannem.

    Chystáte se vysadit ovocný strom, ale nejste si jistí, jak na to? Přijďte si to s námi vyzkoušet nanečisto. Dostatečně dobře naplánovaná výsadba může totiž ušetřit spoustu práce, peněz a času.

    Kurz vás provede komplexním plánováním vysadby ovocných stromů. 

    Nejprve si v teoretické části řekneme jaká jsou kritéria pro správný výběr druhu i konkrétní odrůdy ovocného stromu. Představíme možnosti při zakládání různých typů výsadeb (od výsadby jednoho stromu na zahrádce, až po založení sadu atd.).

    Zároveň se dozvíte, čeho se vyvarovat, jak vybrat vhodné místo na pozemku, co udělat proto, aby zasazený strom dobře prospíval, jak jej zabezpečit před nepříznivými vlivy a jak by měla vypadat následná péče v prvních letech života stromu. 

    Po obědové pauze  si každý vyzkouší vysadit ovocný strom “naživo”. Vyzkoušíte si tedy vše v praxi, jak to probíhá, ukážeme si, na co si dát při samotné výsadbě pozor, a zjistíme, kolik se toho dá stihnout za jeden den. Kromě toho bude dostatek prostoru na všechny dotazy týkající se výsadby, starých odrůd a péče o ovocné stromy.

    Jedlé procházky

    • v březnu – Petřín

    Už jste někdy ochutnali ptačinec žabinec, česnek podivný, květy fialky, dřínu nebo zlatice? Dokážete je při svých toulkách spolehlivě poznat? Tušíte, jaký mají přínos pro vaše zdraví a uměli byste takové poklady použít v kuchyni?

    Toto a mnohem víc se naučíme na březnové procházce Petřínskými sady, kterou nás provede vášnivá sběračka jedlých darů přírody Denisa Šimlová alias “Divoženka v kuchyni”. A nezůstane jenom u povídání, protože jedlé rostliny zkrátka vyžadují průzkum všemi smysly…

    Naše hlavní město je rozmanité, chutné a štědré, stejně jako Denisiny recepty a postřehy. Nechte se inspirovat a rozšiřte si jedlé obzory!

    •  v dubnu – Letná

    Víte, jak chutnají čerstvé lipové pupeny? Poznáte kvetoucí muchovník a zvládnete bezpečně určit kerblík, denivku nebo šruchu? Máte představu o tom, jaká pozitiva mají jedlé rostliny pro náš organismus a dovedli byste z nich kouzlit v kuchyni?

    Množení ovocných stromů

    Jak správně naroubovat svou oblíbenou odrůdu? A jak ochránit strom proti škůdcům a chorobám? Přihlaste se na workshop s Potulným sadařem Dominikem Grohmannem a entomologem a ovocnářem Janem Budkou.

    Více:

    https://eshop.na-ovoce.cz/workshopy/


    Jsme Na ovoce, zasazujeme se o obnovu a popularizaci ovocných stromů

    Na ovoce slouží jako komunitní platforma lidem, kteří chtějí zodpovědně využívat přírodní bohatství v podobě volně rostoucích ovocných stromů, keřů či bylinek.

    Snahou je společně takováto místa nejen mapovat, ale také přispívat k jejich udržitelnosti, zakládat nová a dbát na hodnoty, které rostliny pro člověka představují. Přispívat k nárůstu moderní dobou chřadnoucí biodiverzity a udržovat pozitiva kulturní krajiny, ve které člověk žije.

    Nákupem na eshopu podpoříte naše aktivity.

    Autor