Roudnická knihovna se po osmiměsíční rekonstrukci opět otevřela lidem

17. leden 2023 10:30

Knihovna Ervína Špindlera v Roudnici nad Labem se po osmi měsících otevřela veřejnosti. Součástí rozsáhlé rekonstrukce byla například nová fasáda, výměna oken nebo elektroinstalace. Do knihovny se díky bezbariérovému přístupu nově dostanou také vozíčkáři. Hned po otevření se celá knihovna s více než 46 000 svazky zaplnila čtenáři.

„Vracím 48 knih. Na konci už jsem pak neměla co číst, takže jsem musela navštívit další knihovnu, abych to kompenzovala. Už odmalička mám takovou čtenářskou závislost,“ popisuje s úsměvem Lucie Mesárošová. Přiznává také, že už netrpělivě odpočítávala dny do znovuotevření roudnické knihovny, která prošla v posledních osmi měsících rozsáhlou modernizací.

Do knihovny se nově díky bezbariérovému přístupu dostanou i vozíčkáři. „Potom tady došlo k výměně oken směrem na náměstí, byla udělaná nová fasáda, nad rámec toho původního plánu máme všude také nové podlahy,“ vypočítává další novinky ředitelka knihovny Zuzana Šimáčková.

Nejcennější tisky se přestěhovaly z podkroví. Čtenáři je teď mohou obdivovat v oddělení pro dospělé.

„Když jsem sem nastoupila a viděla jsem je, tak jsem si říkala, že je to strašná škoda, že tak nádherné knihy nejsou nikde vidět. Takže se mi splnil můj osobní sen, když jsme je sem nainstalovali jako dekoraci a myslím si, že působí nádherně,“ dodává Šimáčková.

Podle původních plánů měla stát rekonstrukce knihovny 7,5 milionu korun.

„Dodatečně jsme se zamysleli nad tím vybavením – to je teď úplně nové, takže to tu cenu trochu navýšilo – finální cena byla něco přes devět milionů korun,“ vysvětluje nezávislý starosta František Padělek.

Na 46 000 knih našlo své místo v nových policích a v jednotlivých odděleních přibyla také křesla nebo pohovka. Většinu nákladů město financovalo z evropských dotací.

Spustit audio

Související