Na úvodní stránku Na úvodní stránku
Přispějte do knižní databáze
Přidat knihu Přidat autora

Tři muži, jenž žili svůj sen


Tři muži, jenž žili svůj sen
Recenze knihy: Nevšedníci
Autor: Tereza Přibilíková
Originální název: Nevšedníci
Nakladatelství: Pikola
Počet stran: 80
Pamatujete si na dobu, když jste měli sen a ostatní vás od něj zrazovali? Někdo toužil být popelářem, astronautem, někdo zase lékařem, byť ve škole neměl nejlepší prospěch. Většina dospělých mávla rukou s tím, že vás tenhle nápad zase brzy přejde. Pár rodičů posloužilo jako podpora, ale byli spíš v menšině. Pak záleželo jen na vás, jestli jste podlehli tlaku a věnovali se věcem, jež podle nich pro vás byly lepší, či jste si dál trvali na své vizi. A právě o zapomenutých mužích, kteří však věřili ve své schopnosti, je tato populárně-naučná publikace. Sepsala Tereza Přibilíková, vyšlo u nakladatelství Pikola.

Ukázka knihy


Našimi nevšedníky jsou Václav Kadeřávek, Jakub Hron Metánovský a Josef Vaněk. Všichni se narodili v 19. století a lidem byli povětšinou pro smích. Trochu podivíni s maximálním zapálením pro své technické vychytávky. Nebo snad znáte hronoid, boty blátoměrné, pitevní čepici, ornitoptéru či zdravotní kuřivo? Nelze jim upřít, že alespoň na některých vynálezech se dalo navázat a v různé obměně je využíváme dodnes.

Publikace je rozdělena do třech kapitol (Létající Kadeřávek, Patent na podivno, Král automatů) a poslední části Kdo byli „nevšedníci?“, jež v krátkých medailoncích představuje vzdělání, život či patenty jednotlivých vynálezců.

Kniha přístupným jazykem popisuje příběhy plné nedůvěry okolí, boje s nedostatkem finančních prostředků a naprostého oddání vědě. Dochází k prolínání až pohádkového vyprávění s komiksovými mikro úseky. Součástí je mnoho slov vzdávajících hold českému jazyku svým vlasteneckým nadšením, takže se např. dozvíte, co je hovník, samolet český či objevíte termíny jako kolomár, kosát, ruťát apod.

Ukázka knihy


Nikoho nepřekvapí, že na gymnáziu měl pověst podivínského profesora i mezi žáky. Hron neúmyslně bavil svým zevnějškem a výstřední osobností. Během každé hodiny, ve které vyučoval, se odehrálo nespočet úsměvných příhod. Jeden metr, to je sto centimetrů. Prosím, ale jak ví pan učitel, že metr je doopravdy metr? Hmmm, jak jen bych to mohl vědět? Kdejaký profesor by tuto otázku bral pouze jako žákův drzý žert, ne však pan učitel Hron. Ten si sbalil věci, vzal na hlavu pokrytec, obul botky blátoměrky a vyrazil do francouzského Mezinárodního úřadu pro míry a váhy, aby tam na oficiálním prototypu metru mohl zkontrolovat, jestli metr měří doopravdy metr. (ze str. 34 a 35)


Důležitým prvkem jsou ilustrace, jež titul krásně doprovází a informačně velmi zvedají. Podílela se na nich Fakulta umění a designu Ladislava Sutnara. Technikou počítačové grafiky využili různých odstínů sépiové a modré. Snoubí se atmosféra doby dávno minulé s moderním přednesem pro všechny milovníky vědy a techniky.

Ukázka knihy


Tohle byla neskutečně milá, obohacující a na pohled překrásná kniha. I po dočtení se nepřestávám kochat zpracováním. Přiblíží trojlístek vynalézavých snílků, kteří však věřili v to, co dělali a dokázali to přenést i na vás jakožto čtenáře. Ať jste dítě, či už pár let vlastníte občanský průkaz, věřím, že tato publikace udělá radost naprosto každému.

Hodnocení autora recenze
100% 100% 100% 100% 100% 100% 100% 100% 100% 100%
V obchodech(239 - 268 Kč)



Komentáře

Další zajímavé recenze



Láska nepozná čísla
Recenze knihy Konfigurácia nás dvoch

Divoké devadesátky v detektivce Václava Neuera
Recenze knihy Dávid a Goliáš

Vydarený debut novej slovenskej autorky
Recenze knihy Chuť ticha

Přihlášení

nebo
Přes Facebook
Přes Google
Ztracené heslo?