Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Komentáře

Předvolební dopis Františka Kostlána Romům: Nevolte prosím Babiše. Děkuji

17. ledna 2023
Čtení na 4 minuty
Andrej Babiš (vpravo) v doprovodu senátora Jaroslava Doubravy (vlevo) spolu s ředitelem SBD Krušnohor Františkem Rybou, kteří oba prosluli rasistickými protiromskými výroky (Foto: reprint z videa, facebookový profil Andreje Babbiše)
Romale, milí přátelé, působil jsem dlouhé roky ve sdružení ROMEA, kde jsem psal na serveru Romea.cz o životě Romů v ghettech a ubytovnách po celé zemi, o nebezpečí extremismu, rasismu a anticiganismu. Taky o skinheadech a neonacistech, hlavně o konkrétních případech, v nichž se dopouštěli násilí vůči Romům. Nebýt naší práce (mé a mých kolegů), nedozvěděla by se o mnohém ze zmíněného většinová část společnosti, protože běžná média se o to příliš nezajímala, naopak poměrně často sama brojila proti Romům.

Během toho nejhoršího proti-romského tažení v letech 2008 až 2013 jsme byli prakticky jediní, kdo poukazoval na vazby či sympatie mezi skinheady – neonacisty na straně jedné a některými politiky (včetně těch místních) na straně druhé. A jako jedni z mála jsme podrobně popisovali chování anticiganistů na nekonečných protiromských demonstracích.

Píšu vám, abych vám řekl svůj názor na Andreje Babiše. Tento člověk není přítelem Romů a Romům nikdy nepomáhal. Romy nesnáší, což dal to najevo mockrát. Zde je několik příkladů.

1. Babiš řekl v roce 2016 ve Varnsdorfu toto: „Byly doby, kdy všichni Romové pracovali. To, co píší v novinách ti blbečci, že tábor v Letech byl koncentrák, to je lež, byl to pracovní tábor. Kdo nepracoval, šup a byl tam.“ V tomto koncentráku přitom během nacistického protektorátu umřelo hodně Romů včetně dětí.

Tehdejší premiér Bohuslav Sobotka na to reagoval takto: „Mezi populismem a náckovstvím je velmi tenká hranice. Obávám se, že Babiš ji teď svými výroky překročil. Člověk, který v naší zemi disponuje naprosto ojedinělou koncentrací ekonomické, mediální a politické moci ukázal, že mu v honbě za hlasy není nic svaté.“ Babiše tak vystihl naprosto pravdivě.

Babiš se za svůj výrok omluvil až po velkém tlaku politiků, osobností a médií, když mu prakticky nezbývalo nic jiného. Později lhal, že tento výrok takto neřekl – Babiš je ovšem rozený lhář, říká to, co se mu momentálně hodí. Říká, že proti Romům nic nemá, protože chce vaše hlasy ve volbách – ne proto, že je to pravda.

Babiš dokonce při návštěvě letského pietního místa hovořil o Romech jako o parazitech. Romistka Renata Berkyová k tomu tehdy napsala: „Každopádně se Babiš po výzvě premiéra, který mu doporučil tuto návštěvu, do Let vydal. O nějaké upřímné pietě a sklonění hlavy před oběťmi však nemůže být řeč. Ze svojí návštěvy vytěžil politické maximum. V rozhovoru s novináři se ani na chvíli nezdráhal pustit do současných Romů (z ubytovny ve Varnsdorfu, kterou před tím navštívil). Na půdě bývalého pohřebiště romských obětí se Babiš cítil být zhnusen štěnicemi na zdech, špínou a rodiči, které nazval parazity na svých vlastních dětech.“

2. V roce 2017 se Andrej Babiš nechal provést po litvínovském sídlišti Janov. Průvodce mu dělal tehdejší senátor Jaroslav Doubrava spolu s ředitelem bytového družstva Krušnohor Františkem Rybou – oba prosluli těmi nejodpornějšími rasistickými protiromskými výroky. Výběr těchto „informátorů“ předznamenal, jakým směrem se referování o místní situaci v bydlení ubíralo. Ryba by například nechal vystěhovat Romy do „vesnice pro lůzu“ a uvítal by vládu „osvíceného diktátora“.

„Já jsem poslouchal. Pozorně. Potvrdilo se mi třeba, že dávky se musí zjednodušit a dostávat je mají jen ti, kteří je skutečně potřebují. Což samozřejmě není všechno…,“ řekl poté Babiš. S Rybou má Babiš stejný pohled na demokracii a svobodu, rád by se stal oním diktátorem. Do politiky šel jenom proto, aby si mohl co nejvíc nahrabat. Babišův Agrofert získal během jeho vládnutí miliardy korun na dotacích, jejichž výši Babišova vláda neustále zvyšovala.

3. V roce 2018 se Babiš zastal Tomia Okamury. Podle Okamury koncentrační tábor v Letech nebyl oplocený a byl v něm volný pohyb. Později se omluvil za vyjádření, že tábor nebyl oplocený, uvedl však, že ho většinou nikdo nehlídal a lidé v něm se mohli volně pohybovat. Vyjádření kritizovala Pražská židovská obec i Muzeum romské kultury, které v něm spatřují popírání holokaustu.

Okamury se naopak zastal Babiš. „Já jsem se díval na pana Okamuru včera večer v televizi a on tvrdil, že to je nějaká dezinterpretace jeho výroků. Vlastně to popřel a víceméně se tam i omlouval. Já jsem u toho nebyl, co říkal. Ale na základě toho, jak se k tomu vyjádřil, si myslím, že to je dostatečné,“ odpověděl Babiš na dotaz, zda by podpořil odvolání Okamury z čela sněmovny, jak to navrhovali lidovci. Všechny ostatní politické strany kromě Babiše a jeho hnutí ANO za to Okamuru odsoudily.

4. V roce 2021 se Babiš postavil za teplické policisty a poděkoval jim za jejich zákrok proti Stanislavu Tomášovi, který po policejním zákroku zemřel. Zasahující policista několik minut zadrženému Romovi klečel na krku. Podle policie Stanislav Tomáš následně zkolaboval v sanitce a zemřel. Na videu je však vidět, že se muž nehýbe už na chodníku.

5. Z 15 plánovaných opatření pro boj s chudobou a sociálním vyloučením se nerealizovalo žádné. Babiš byl přitom v té době napřed ministrem financí a poté předsedou vlády.

Chci vás poprosit, abyste Babiše nevolili. Ve druhém kole prezidentských voleb budu volit Petra Pavla, přestože mi na něm vadí dost věcí, hlavně jeho předlistopadová činnost. Tento bývalý generál je však lepší volbou než Babiš a k lidským právům má mnohem blíž než on. V mých očích je Babiš populistická, proti-demokratická kreatura.

Paĺikerav, Romale, že jste mě vyslechli. Ať se vaše rodiny mají dobře.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon