Americkou zahradu u Chudenic letos čeká velký zásah, odborníci plánují prosvětlit les

17. leden 2023 22:21, aktualizováno

O národní přírodní památku Americká zahrada u Chudenic na Klatovsku se společně starají lesníci, ochránci přírody i občané. V letošním roce je v arboretu v plánu velký zásah, odborníci chtějí prosvětlit les.

Americká zahrada u Chudenic na Klatovsku

Agentura ochrany přírody a krajiny České republiky, Lesy České republiky a městys Chudenice se společně dohodli na spolupráci při přípravě, realizaci, zajištění péče a prezentaci Americké zahrady veřejnosti. Zároveň se budou společně podílet na získávání finančních prostředků na péči z dotačních programů, případně z dalších zdrojů. Dále jsou naplánována pravidelná setkání všech partnerů za účelem zajištění činnosti v následující sezóně.

Letos se chystá rozsáhlý zásah, který má za účel prosvětlení lesa po obvodu památky. „Vysoké stromy okolního hospodářského lesa arboretum zastiňují a nedovolují dobře růst stávajícím dřevinám ani novým výsadbám. Špatně rostou například jasan pensylvánský a americký v jihozápadním rohu nebo skupina borovic při východní hranici. Proto potřebujeme získat více světla,“ vysvětluje zástupkyně Agentury ochrany přírody a krajiny České republiky Daniela Hlinková.

Návštěvníci by během zásahu neměli vstupovat do areálu

Prosvětlení započne pravděpodobně v únoru. Samotný zásah bude náročný a v některých místech se neobejde bez nákladného postupného kácení stromolezeckou technikou. Návštěvníci by v době těžby a odklízení materiálu měli dbát maximální možné opatrnosti a nejlépe by do areálu neměli vůbec nevstupovat. „Zároveň prosíme o shovívavost, kácení vzrostlých stromů se samozřejmě neobejde bez dočasného narušení estetického dojmu z arboreta. Veškeré pozůstatky těžby ale budou co nejrychleji odstraněny a plocha bude opět upravena. O průběhu prací budeme návštěvníky informovat,“ uvádí Daniela Hlinková.

Další podobné kácení se v arboretu prozatím nechystá. Je v plánu pokračovat v dlouhodobé koncepci péče, pravidelně bude kontrolován zdravotní stav dřevin, odborníci zajistí nové výsadby, odstraní nežádoucí nálety a budou se starat také o travní plochy. Lesy České republiky na letošek připravují opravu altánu a na následující roky také opravu plotu.

autoři: Jakub Kabourek , abk | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio