Tereza (28): Tchyně mi sice hodně pomáhá, ale štve mě, že nerespektuje naše pravidla

Tereza (28): Tchyně mi sice hodně pomáhá, ale štve mě, že nerespektuje naše pravidla
Zdroj: Freepik

Tereza využila nabídku své tchyně a svěřila jí na hlídání roční dceru Sáru. Pokusila se nastavit přísná pravidla, především co se týče jídla. Malé Sáře zatím nepovoluje sladkosti. Doufala, že to tchyně bude respektovat. Když však Sára začala přibírat na váze, musela Tereza zjistit důvod.

Šárka Žižková
Šárka Žižková 18. 01. 2023 07:00

Tchyně Romana (60) je současně i chůvou naší roční Sárinky. Jsem vděčná, že je s dcerou, zatímco já chodím do práce. Nechápu ale jednu věc. I když ví, že si s manželem nepřejeme, aby Sára jedla cukr, tchyně jí ho v jednom kuse tajně strká.

Tchyně nám hlídá roční dceru

Máme s manželem našponovaný rozpočet, a tak jsem byla nucena jít do práce dřív. Řešili jsme, kam umístit roční dceru. V úvahu přicházela jedině soukromá školka. Ta je ale pro nás příliš drahá, tudíž jsme dlouho hledali jiné řešení. Manžel Luděk (31) to zcela náhodou zmínil před svojí matkou Romanou.

„Tak proč jste neřekli mně? Ráda vám budu Sáru hlídat," nabídla se velkoryse. S Luďkem jsme na sebe nadšeně pohlédli. Romana od nás bydlí sotva tři ulice. Je v předčasném důchodu a vlastně nemá do čeho píchnout. Kladla si jen jedinou podmínku, Sáru chtěla hlídat u sebe doma.

To nám nevadilo, a tak se část věcí navozila ke tchyni. Dostala pár pokynů, přičemž ten nejdůležitější jsem patřičně zdůrazňovala. „Prosím, nedávej Sáře žádný cukr. Čokoládu, bonbónky, prostě nic takového jí zatím nedáváme," pronesla jsem a kladla na to velký důraz. V rychlosti jsem ze sebe vychrlila, že nic nedoslazujeme a téměř ani nesolíme. Romana se tvářila dost překvapeně, ale tvrdila, že tomu rozumí.

Dcera se začala zakulacovat

Ze začátku u ní byla Sára dvakrát týdně na šest hodin. Domů se vracela nadmíru spokojená. Tchyně s ní chodila na procházky a bylo vidět, že se jí po celou dobu věnuje. Takže jsme se nakonec domluvily na třech dnech v týdnů. Zhruba po měsíci a půl jsem si všimla, že se dcera nějak zakulatila.

Naducané tvářičky a vypouklé bříško, to jí nebylo podobné. Hned jsem se ptala tchyně, jestli u ní nejí nějak moc. Ta se dušovala, že jí přesně tak, jak jsem říkala. Když ale přibrala i nějaké to kilo, začala jsem to řešit. Nedávalo mi to smysl. Já i manžel jsme hubení, takže nemohlo jít o nějakou dědičnou obezitu.

Musela jsem se víc zaměřit na její jídelníček. A tehdy doma začaly problémy. Sára nikdy neměla problém sníst zeleninu nebo ovoce. Teď to začala vehementně odmítat a dožadovat se jakési kokiny. Hrála jsem si s myšlenkou, že jí možná tchyně něco strká, ale manžel matku hájil, že by náš zákaz zcela jistě neporušila.

Tchyně porušuje náš zákaz

Důvod, proč dcera začala víc přibírat, jsem zjistila zcela náhodou. Jednou jsem pro ni přijela o něco dřív. Akorát měla svačinu. Jedla puding, který jsme jí do té doby taktéž nedávali. Strčila mi lžičku do pusy, abych ochutnala. „Bože, to je sladký jako cecek," řekla jsem a musela to vyplivnout. Sára si ale chrochtala, jak je to dobré.

Tchyně zapírala a tvrdila, že tam cukr nedávala. Chtěla jsem vidět její spíž s potravinami pro dceru. To my totiž kupujeme jídlo pro Sáru a vozíme ho ke tchyni. Hned na mě vypadly čokolády, sušenky a cucavé bonbóny. Sára seskočila ze židličky a vrhla se na to. „Kokiny," pronesla a už si něco strkala do pusy. Do mě vjel takový vztek...

Všechno se v tu chvíli vysvětlilo. Jak rostoucí váha naší dcery, tak i to, proč najednou odmítá ovoce a zeleninu. Vzhledem k tomu, že pomoc od tchyně potřebuji, dostala ještě jednu šanci. Pokud to ale zase zvorá, musíme sehnat někoho, kdo nás bude respektovat.

Další příběhy ze života →

Text byl zpracován na základě skutečného příběhu, fotografie je jen ilustrační. Máte podobnou zkušenost? Svěřte se nám se svým příběhem, napište na redakce@lifee.cz

Superstar Alžběta Kolečkářová o smrti milovaného partnera: První půlrok jsem jenom brečela a bránila naše děti

Superstar Alžběta Kolečkářová o smrti milovaného partnera: První půlrok jsem jenom brečela a bránila naše děti

Související články

Další články