Středa 1. května 2024
Dnes je Svátek práce, zítra Zikmund
Polojasno 22°C

Zemřel Gottův dvorní fotograf Stanislav Tereba (†85): Skoro sex s fanynkou, Karel v koupelně a další slavné snímky!

/
  • Zemřel Gottův fotograf Stanislav Tereba.
    18. ledna 2023 ● 07:55

    Ve věku 85 let zemřel 17. ledna první český vítěz prestižní mezinárodní soutěže World Press Photo, sportovní a reportážní fotograf Stanislav Tereba. Informace o Terebově úmrtí byla zveřejněna na jeho facebookové stránce. Hlavní cenu World Press Photo získal v roce 1959 ve své hlavní doméně, tedy sportovní fotografii. Tereba se ale nevěnoval jen sportu, byl také třeba jedním z dvorních fotografů zpěváka Karla Gotta.

    Rodák z Prahy Stanislav Tereba byl ve sportovním prostředí odmalička. Jeho otcem byl totiž stolní tenista Václav Tereba. Stanislav Tereba se vyučil fotografem. 30 let byl fotoreportérem novin Večerní Praha, poté do roku 2003 dalších periodik. Věnoval se focení sportovních událostí. V roce 1958 získal prestižní ocenění World Press Photo za snímek fotbalového brankáře Miroslava Čtvrtníčka. Dokumentoval události Pražského jara a okupaci v roce 1968. V roce 1961 poprvé fotil Karla Gotta.

    Před několika lety poskytl Stanislav Tereba Blesku několik pikantních Gottových snímků, které legendárního zpěváka zachycují i v poněkud neobvyklých situacích, třeba skoro svlečeného v posteli s fanynkou nebo v koupelně. Prohlédněte si ty nejzajímavější.

     

  • 1.

    Hubený zubatý kluk 1961

    Úplně poprvé Tereba vyfotil Gotta v legendární pražské kavárně Vltava v roce 1961. „Šel jsem tehdy udělat pro kulturní rubriku Večerní Prahy fotografii ze soutěže Hledáme písničku pro všední den. Vedoucí kulturní rubriky redakce mi tehdy řekl - Stanislave, dojdi do Revoluční ulice, do kavárny Vltava, je tam nějaká pěvecká soutěž. Vyfoť tam takového hubeného a zubatého kluka, který zpívá, jako kdyby ho někdo škrtil. Určitě ho nepřehlédneš. A kdyby, tak se tam zeptej. Jmenuje se Karel Gott,“ zavzpomínal pro Blesk Tereba s tím, že Karla nepřehlédl.

    Za dva dny fotograf přinesl zpěvákovi pět fotografií. „První jeho slova byla, jak jsem to udělal, že jsou fotografie tak čisté a pěkné… Potom poručil sedmičku frankovky a ťukli jsme si napřed na zdraví, aby mu to dlouho a dobře zpívalo, pak aby mně to dlouho fotografovalo a nakonec na tykání. Mně bylo tentokrát třiadvacet let a čtyři měsíce, Karlovi bylo za dva měsíce třiadvacet,“ prozradil Tereba v autobiografické knize Profotografovaný život.

     

  • 2.

    Skoro sex s fanynkou – duben 1968

    Karel Gott spolu s Ladislavem Štaidlem a dalšími spolupracovníky trávil na pozvání Udo Jürgense dny ve Vídni, kde natáčel píseň pro soutěž Eurovize. „Když jsme přijeli do hotelu, vyběhla Karlovi v ústrety štíhlá světlovlasá dívka s velkou kyticí rudých karafiátů. Vrhla se mu kolem krku a Karel ji ani nestačil odstrčit,“ vzpomínal Tereba. „Dívka se pak představila a snažila se dokázat, že ji Karel už dlouho zná a že ona ho miluje, a že za ním byla už několikrát v Praze. Tak jsme ji z legrace vzali s Láďou v podpaží a odvedli ji do výtahu,“ vyprávěl Tereba.

    „Karel mi pošeptal do ucha: Já ji znám, ona je odtud a je nějaká praštěná, není normální. Nevím, kde se tady najednou vzala, ale nějakou srandu bychom s ní měli udělat. Schovali jsme se s Láďou Štaidlem za okenní závěs, který sahal až na zem. Já prostrčil nenápadně spojením v závěsech objektiv a čekali jsme. Za chvilku vstoupil do ložnice Karel s dívkou. Ona se okamžitě začala svlékat, ale Karel ji včas zastavil. Zůstala proto oblečená. Zato si hned lehla na postel s tím, že je unavená. Karel ji chtěl přikrýt a ona ho tak, jak byl oblečený, strhla na sebe. Zvedl se z postele, sundal sako a ve vestě se pokusil dívku zvednout z postele. Ona nechtěla a jen opakovala: »Karle, Karle, Kájo, já tě chci!«  Když Karel viděl, kam to spěje, vykřikl. »Stando, foť! « Slečna nic, tak to Karel zkusil jinak. „Tak víte co, slečno, já si tady takhle jako nad vás jako lehnu, a pan fotograf si nás vyfotí. Je tady za záclonou. Slečna se vůbec nepolekala, řekla, ať si klidně fotografuji, že budu mít alespoň památku na to, jak se milovala s Karlem Gottem,“ uzavřel vzpomínku Tereba.

     

  • 3.

    Žák a profesor – 1962

    Stanislav Tereba zachytil i Karla Gotta a jeho profesora zpěvu Konstantina Karenina z pražské Konzervatoře. „Pan profesor souhlasil a nejprve si svého žáka postavil proti sobě, vzájemně se chytli v pase za kalhoty, aby hřbetem ruky cítili bránice. Pak začal profesor Karenin zpívat a Karel se připojil. Bylo to takové zvláštní cvičení správného dýchání při zpěvu,“ popsal Tereba Kareninovu metodu. Po úspěšné zkoušce si zpěvák radostí vyskočil.

    Autor: Stanislav Tereba

     

  • 4.

    První Zlatý slavík -1963

    Z rukou šéfredaktora Mladého Světa Ctibora Čítka a za asistence Vladimíra Dvořáka dostal Karel svého prvního Zlatého slavíka. Předávání se konalo ve sportovní hale Sparty na pražské Letné. Karel měl šaty z hnědého sametu, oba pánové byli také v tmavém.

     

  • 5.

    Mistr bere koupel – duben 1968

    „Karel mě nevyhnal ve vídeňském hotelu ani z koupelny, když jsem mu řekl, že jeho posluchačky si zaslouží ho jednou vidět i při ranní toaletě,“ smál se fotograf.

     

  • 6.

    Podezření na žloutenku – 1969

    S Láďou Štaidlem a novinářem Karlem Buckem šel fotograf Tereba za Karlem i ve chvíli, kdy byl zpěvák v podezření, že má žloutenku. „Moc jsme se k němu nepřibližovali. Co kdyby… Ale kolega Bucek mě alespoň s Karlem a Láďou mojí leicou vyfotil. A Karel nakonec žloutenku neměl!“

  • 7.

    Dobyli jsme Zimní palác – 1974

    Fotka z Trojského zámku, která byla dlouho v archivu, než mohla na světlo. „Řadě lidí to připadalo jako symbolika dobytí Zimního paláce bolševiky v roce 1917. A otisknout obrázek s takovým jinotajem nikdo nechtěl,“ vyprávěl Tereba. Až v roce 2000, když vyšla Karlovi velká a výpravná publikace, Gott si vybral na obálku právě tuhle.

  • 8.

    Autonehoda – 1976

    „Poděkování Alfě Romeo. Její pevná konstrukce a kvalitní plechy zachránily Karlovi při havárii na cestě do Karlových Varů život. Karel se k vozu postavil, jednou rukou se opíral o hůlku a druhou poplácal Alfu po střeše říkaje: Holka, děkuji ti, nebýt to ty, asi by to bylo mnohem horší, možná nejhorší,“ vzpomínal Tereba.

     

  • 9.

    Galerie

    Video
    Video se připravuje ...

    „Na život!“ připíjí si Karel Gott v ukázce z filmu KAREL Bontonfilm

    Fotogalerie
    22 fotografií

     

     

     

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 3

hanka549: Na slipech má bláto.

(18. 01. 2023 11:01)
Zobrazit celou diskusi
Články odjinud

Dnešní horoskopy