Umělá inteligence začala pronikat do škol. Počítačový program dokáže napsat třeba i slohovou práci

19. leden 2023 13:26

Umělá inteligence začíná pronikat do škol. Speciální program třeba dokáže napsat slohovou práci, která je na první pohled k nerozeznání od té, kterou napsal člověk. Například někteří učitelé ze základní školy Na Valech v Litoměřicích se obávají toho, že budou žáci umělou inteligenci zneužívat i pro domácí úkoly.

„Služba ChatGPT je jednoduchá webová stránka, kde se člověk může zdarma registrovat a přihlásit. Pak už si s tím systémem může povídat jako s běžným člověkem,“ vysvětluje u počítače webový analytik Českého rozhlasu Adam Javůrek, zatímco zadává umělé inteligenci úkol k vytvoření slohové práce na téma Prázdniny u babičky. „Ten systém pak už za mě napíše ten sloh – já mohu jen dát nohy na stůl a čekat,“ dodává.

Sloh od umělé inteligence poté reportér Českého rozhlasu Jan Bachorík dává k posouzení Lence Kučerové, která učí češtinu na základní škole Na Valech v Litoměřicích. O tom, že jde o práci, kterou sepsala umělá inteligence, jí zatím neřekl.

„Myslím si, že to odpovídá tomu, co by měl být žák sedmé třídy schopen napsat. Někde to vypadá, že je to až moc dobré na sedmou třídu, že si ten autor nějak pomohl, ale jinak se mi to zdá zdařilé,“ konstatuje učitelka Lenka Kučerová s tím, že sama raději se žáky píše slohové práce přímo během hodiny.

Sama se ale obává toho, že budou děti umělou inteligenci používat i na základní domácí úkoly. To zřejmě není otázka dlouhé doby.

„Bohužel už se to rozkřiklo mezi všemi studenty, takže je ten systém velmi vytížený a často nefunguje. Člověk proto musí čekat na nějaký správný okamžik, kdy fungovat bude. Každý den ho používají miliony lidí, kteří si s tím chtějí hrát, nebo ho už i reálně využívat,“ hodnotí současné vytížení umělé inteligence webový analytik Adam Javůrek.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související