21. kolo Premier League: Na Anfield dorazí Chelsea, Rudí ďáblové se pokusí zastavit lídra

PREVIEW Dva velké šlágry slibuje 21. kolo Premier League. Program svým duelem načnou Liverpool a Chelsea, hlavní tahák kola nás čeká v neděli, kdy vedoucí Arsenal na Emirates Stadium vyzve taktéž ve skvělé formě hrající Manchester United. Kolo se bude dohrávat v pondělí v Londýně, derby proti Kohoutům uvidíme fanoušci Fulhamu. 

21. kolo Premier League: Na Anfield dorazí Chelsea, Rudí ďáblové se pokusí zastavit lídra

LIVERPOOL - CHELSEA

Sobota, 13:30 - Anfield Road (Liverpool)

Netradičně daleko od první čtyřky vstupují do vzájemného souboje dva angličtí giganti Liverpool a Chelsea. Domácí Reds zmařili dvěma ligovými prohrami na začátku nového kalendářního roku svou tvrdou práci ze závěru toho loňského, kdy v Premier League (PL) zvítězili čtyřikrát po sobě, a nyní budou doufat, že neprohrají i v tom třetím – to se jim totiž na úvod nového roku stalo naposledy před 70 lety (1953).

Kouč Liverpoolu Jürgen Klopp po prohře 0:3 v Brightonu prohlásil, že si "nepamatuje horší zápas" svého celku, ale rovněž dodal, že navzdory nedávným problémům "neodejde". Teď každopádně ocení návrat na Anfield, kde Liverpool v této sezoně prohrál jen jednou (10-3-1) a naději na zlepšení nálady slibuje i příjezd Chelsea. S tou totiž Reds v posledních 15 vzájemných měřeních sil prohráli jen dvakrát (6-7-2).

Chelsea zahájila svou cestu za nápravou těsným vítězstvím 1:0 doma nad Crystal Palace, což byla její teprve druhá výhra z posledních deseti střetnutí v PL (2-3-5). Obzvláště potěšující pro manažera Grahama Pottera, který má za sebou i 12 let aktivní kariéry v roli obránce, jistě bylo i teprve druhé čisté konto Chelsea z posledních 13 soutěžních zápasů po říjnové sérii pěti utkání bez inkasované branky.

Venku to ale není žádná sláva – Chelsea nevyhrála na půdě soupeře v lize už pětkrát v řadě (0-2-3) a hůře na tom byla naposledy v ročníku 2015/16, kdy se z tříbodového zisku venku neradovala dokonce sedmkrát po sobě. Blues ale mohou v případě vítězství Liverpool přeskočit a šanci jim dává i fakt, že tým, který nastoupil venku, prohrál jen ve třech z posledních 17 soubojů těchto celků v PL (venkovní tým: 7-7-3).

Koho sledovat: Mohamed Salah z Liverpoolu se proti Chelsea v minulé sezoně trefil doma i venku a celkem jí dal už sedm branek. Kai Havertz z Chelsea byl zase v loňském vzájemném duelu na tomto stadionu prvním střelcem svého týmu, což platilo i o jeho posledních čtyřech gólech v lize.

BOURNEMOUTH - NOTTINGHAM FOREST

Sobota, 16:00 - Vitality Stadium - (Bournemouth)

Záložník Ryan Christie je přesvědčen o tom, že Bournemouth je "na dobré cestě", přestože od mistrovství světa utrpěl šest soutěžních porážek v řadě. Poslední z nich přišla na hřišti Brentfordu (0:2), ale podle kouče Garyho O'Neila utkání ovlivnilo "skandální" rozhodnutí nařídit penaltu v první půli, kterou následně bezpečně proměnil Ivan Toney.

Trenér O'Neil je tak pod tlakem, protože z dosavadních 18 zápasů na lavičce Bournemouthu vyhrál jen čtyři (4-4-10). Ke zvratu situace bude od svých svěřenců žádat lepší ofenzivní výkony, protože od jejich posledního ligového gólu, který padl při listopadovém vítězství 3:0 nad Evertonem, uplynulo již více než šest hodin hry. I to je důvod, proč se Cherries před tímto kolem nacházejí jen jeden bod nad sestupovým pásmem.

Ten, kdo se tento víkend vydá na Vitality Stadium, by tedy neměl čekat žádné gólové hody, vždyť i hosté Nottingham Forest dokázali v tomto ročníku na půdě soupeře skórovat jen dvakrát (1-2-6). Jeden z těchto gólů dali v posledním venkovním zápase, kdy vyhráli 1:0 na hřišti Southamptonu, což spolu s výhrou 2:0 nad Leicesterem ovšem znamenalo, že svěřenci Steva Coopera si poprvé od roku 1999 připsali v PL dvě vítězství v řadě!

Tyto úspěchy pomohly zmírnit obavy Forestu ze sestupu, protože nyní mají konečně od poslední trojky odstup. Cooper si tento týden udělal další radost také na přestupovém trhu, když přivedl svého 24. hráče sezóny. Danilo z Palmeiras následně prohlásil, že hrát v PL bylo jeho "snem" a je připraven debutovat hned zde na jižním pobřeží.

Koho sledovat: Philip Billing z Bournemouthu vstřelil proti Nottinghamu nejvíce gólů ze všech svých soupeřů – tři v šesti zápasech (4-1-1). Zmařit jeho plány se pokusí Scott McKenna – obránce hostí ale prohrál každé ze svých dosavadních čtyř střetnutí s Cherries, přičemž ve třech případech jeho tým inkasoval alespoň dvě branky.

LEICESTER - BRIGHTON

Sobota, 16:00 - King Power Stadium (Leicester)

Po prohře Leicesteru City s nováčkem Premier League (PL) Nottinghamem Forest (0:2), které předcházela značná nespokojenost v řadách jeho fanoušků, se nadále spekuluje o budoucnosti manažera Brendana Rodgerse. Vzhledem k tomu, že Wout Faes stále zůstává jediným zajímavým nově příchozím hráčem od konce ročníku 2021/22, by možná stálo za to se ještě na přestupový trh vrátit. Jinak bude zřejmě boj o záchranu nevyhnutelný.

Otevřený přestupový trh je však pro Leicester zřídkakdy dobrým znamením, protože v této sezoně získal v PL jen jeden z možných 21 bodů, když hrál během takového období (0-1-6). Prolomení této špatné bilance na domácí půdě by jistě bylo tolik potřebnou vzpruhou, zejména proto, že další porážka by znamenala už jeho druhou sérii pěti a více po sobě jdoucích ligových proher v jedné sezoně. A to se klubu naposledy stalo v ročníku 1977/78, kdy nakonec sestoupil!

Brighton & Hove Albion v minulém kole uštědřil jednu z nejhorších porážek v celé kariéře Jürgena Kloppa jeho Liverpoolu, který porazil 3:0, a stále může snít o historicky prvním postupu do evropských pohárů. Další výhry mohou Seagulls klidně vystřelit až do první pětky a vzhledem k tomu, že manažer Roberto De Zerbi po nepovedeném pětizápasovém úvodu svého působení v PL nashromáždil v posledních sedmi kláních pět výher, se najednou zdá, že tento tým není k zastavení.

Náladu hostům nezkazí jistě ani pohled na posledních deset vystoupení v Leicesteru, kde vyhráli jen jednou. Momentálně jsou totiž na pokraji čtvrtého ligového vítězství v řadě, což by se jim povedlo poprvé od roku 2016! K dosažení tohoto úspěchu však možná budou potřebovat více než jeden gól, neboť Brighton v sezoně 2022/23 udržel venku v PL pouze jedno čisté konto (5-1-3).

Koho sledovat: Kelechi Iheanacho je jediným hráčem, který za Leicester skóroval za posledních více než sedm hodin hry, a to ještě proti Gillinghamu ze čtvrté ligy. Vzhledem ke zvěstem o odchodu Leandra Trossarda se Brighton bude spoléhat především na Sollyho Marche, který se v posledních pěti zápasech podílel na sedmi gólech (G4, A3).

SOUTHAMPTON - ASTON VILLA

Sobota, 16:00 - St. Mary's Stadium (Southampton)

Southampton se po vítězství 2:1 na hřišti rovněž sestupem ohroženého Evertonu připravuje na návštěvu Aston Villy. Nedávné úspěchy domácích prudce kontrastují s jejich současným postavením na dně ligové tabulky, přičemž zmiňovaná výhra v Goodison Parku byla po dvou pohárových úspěších již třetí v řadě, a podle kouče Southamptonu Nathana Jonese završila "opravdu skvělý týden".

Jones teď doufá, že se mu podaří využít tohoto momentu k triumfu v dalším klíčovém ligovém klání, zejména proto, že Saints jsou v současné době ještě o jedno místo níže (20.) než ve stejné fázi ročníku 2004/05, kdy nakonec utrpěli svůj dosud jediný sestup z PL! Jedním z faktorů jejich neutěšené situace se zdají být špatné vstupy do utkání – zejména na St Mary's, přičemž žádný tým neinkasoval jako první ve více domácích zápasech PL než právě oni (sedmkrát).

Hostující Villa také vyhrála svůj poslední zápas, když porazila Leeds 2:1 a připsala si první domácí vítězství od začátku listopadu. Podobně jako jejich soupeř prožívají Villans jednoznačné oživení pod novým koučem – Unai Emery je dovedl ke čtyřem výhrám v šesti ligových kláních (4-1-1), což je více, než se jim podařilo v předchozích 17 ligových vystoupeních dohromady (3-5-9).

Kouč hostí byl s vítězstvím nad Leedsem "velmi spokojen", hlavně proto, že jeho tým posunulo do pohodlného středu tabulky. O poznání méně ho ale jistě těší narůstající seznam zraněných, který zahrnuje třeba i obránce Lucase Digneho. Svou šanci zřejmě dostane i nově příchozí Álex Moreno a fanoušci Villans budou doufat, že pomůže zlepšit jejich nedávnou venkovní bilanci proti tomuto soupeři (1-1-4).

Koho sledovat: Specialista Southamptonu na přímé volné kopy James Ward-Prowse skóroval proti Evertonu ze svého již 16. trestňáku v PL – více jich dokázal proměnit pouze David Beckham (18). Domácí si budou muset dávat pozor na Leona Baileyho, jehož poslední tři góly v PL padly během osmi minut od výkopu!

WEST HAM - EVERTON

Sobota, 16:00 - London Stadium (Londýn)

Tlak na oba trenéry před utkáním mezi West Hamem United a Evertonem nemůže být větší. David Moyes a Frank Lampard jsou podle sázkových kanceláří největšími favority na to, kdo se stane příštím odvolaným manažerem v Premier League (PL). Je tedy možné, že o vítězi této neoblíbené soutěže rozhodne už výsledek tohoto utkání, což rozhodně není dobré pro Moyese, jehož tým bude usilovat o vůbec první po sobě jdoucí domácí ligové vítězství proti Evertonu od roku 1986!

V sestupovém pásmu před tímto kolem a bez výhry v sedmi ligových kláních (0-1-6) – asi není těžké pochopit, proč se Moyesovi momentálně ve východním Londýně nedýchá snadno. Pokud však fanoušci Hammers chtějí hledat nějaká pozitiva, pak je třeba poznamenat, že v současné době mají stejný počet bodů, jako měli v této fázi ročníku 2013/14 (15), tedy v roce, kdy skončili na 13. místě!

Aby toho nebylo málo, tak právě Moyes je dle kurzů druhým největším favoritem na návrat do Goodison Parku a převzetí místa současného kouče Lamparda v Evertonu. Bývalý záložník a paradoxně bývalý hráč West Hamu bude dělat vše pro to, aby tomu zabránil a zachránil si práci, ale vzhledem k tomu, že Everton je také v pásmu sestupu a rovněž nevyhrál v lize sedmkrát v řadě (0-2-5), nedá se na to moc spoléhat.

Chaos panuje nejen na hřišti – vedení Evertonu se raději nezúčastnilo sobotní domácí prohry 1:2 se Southamptonem kvůli "obavám o bezpečnost" poté, co fanoušci nespokojení s vedením klubu plánovali protest. Pro Lamparda a jeho tým je proto možná dobře, že toto klíčové střetnutí odehrají venku, ale zároveň nesmíme zapomenout, že v posledních devíti výjezdech do Londýna v PL ani jednou naplno nebodovali (0-3-6).

Koho sledovat: Jarrod Bowen (WHU) má v tomto ročníku PL na svém kontě jen dva góly, ale pozor – právě Bowen se podílel na dvou z posledních tří gólů West Hamu proti Evertonu. Demarai Gray se zase podílel na všech třech posledních ligových gólech Evertonu (G2, A1).

CRYSTAL PALACE - NEWCASTLE

Sobota, 18:30 - Selhurst Park (Londýn)

Po středeční remíze 1:1 s Manchesterem United stále platí, že Crystal Palace vyhrál jen jeden ze šesti zápasů po MS (1-1-4) a jeho fanoušci možná začínají být nervózní, protože kluby ohrožené sestupem pod nimi se začínají rozjíždět. Situaci Palace neulehčuje ani fakt, že je čeká druhý ze tří v rychlém sledu jdoucích duelů proti soupeřům z první čtyřky, a vzhledem k tomu, že Eagles v posledních osmi soubojích s týmy vstupujícími do tohoto kola na lepší pozici získali jen tři body (0-3-5), nevěstí tento los nic dobrého.

Mezi tyto žalostné výkony patří i po sobě jdoucí domácí porážky v celkovém skóre 0:7 (proti Spurs a Fulhamu) a jediným – a možná nevýznamným – pozitivem se tak zdá být bilance proti současnému kouči Newcastlu United. Palace totiž v soubojích s týmy vedenými Eddiem Howem úplně často neprohrává (6-5-5).

Howe, který si v Newcastlu upevnil svou pozici, ale bude věřit, že teď tuto bilanci vyrovná. Současných 38 bodů představuje pro Magpies jejich druhý nejlepší bodový zisk v polovině PL v tomto století a neprohráli už ve 14 ligových duelech (9-5-0). Poprvé v historii by navíc mohli udržet i šest čistých kont v řadě a do posledního lednového týdne vstoupit se solidním náskokem na dotírající soupeře na první čtyřku.

Newcastle doufá, že se mu brzy povede překonat i úspěšné sezony pod vedením bývalých koučů Kevina Keegana z poloviny 90. let a Bobbyho Robsona ze začátku nového tisíciletí. V této sezoně jsou pak hosté venku velmi pozorní a v prvním poločase inkasovali v PL dokonce jen jediný gól, s čímž se může měřit pouze vedoucí Arsenal.

Koho sledovat: Odsonne Édouard by mohl být klíčem k tomu, aby hosté o tuto bilanci přišli, protože ve dvou z posledních tří domácích vítězných vystoupení Palace v PL se trefil ještě před přestávkou. O první trefu zápasu bude usilovat také Miguel Almirón, který skóroval před poločasem v každém z posledních čtyř venkovních zápasů Newcastlu v PL.

LEEDS - BRENTFORD

Neděle, 15:00 - Elland Road (Leeds)

Jesse Marsch trvá na tom, že jeho tým Leeds United má stále kvalitní "zbraně" k tomu, aby se odpoutal od sestupového pásma Premier League (PL), přestože se po pěti ligových zápasech bez vítězství (0-2-3) nejhorším třem nebezpečně přiblížil. Leeds si spravil chuť největší vítězstvím od loňského příchodu Marsche, když v poháru v týdnu rozstřílel Cardiff 5:2, ale vzhledem k tomu, že se objevily zprávy, že Marsch "ztratil šatnu", může pro něj být tento duel dalším velkým testem důvěry.

Třešničkou na dortu tohoto úspěchu Cardiffu byly další dva góly útočníka Patricka Bamforda, který prožil 18 měsíců sužovaných zraněními, a to vše z tribuny sledovala nová posila Georginio Rutter. Oba se mohou společně objevit už v sestavě proti Brentfordu a pomoci Leedsu ukončit špatné období v podobě jediného vítězství v posledních sedmi domácích ligových zápasech (0-3-3), přičemž v každém z předchozích čtyř inkasovali alespoň dvě branky.

Elland Road není pro Brentford oblíbeným stadionem – od roku 1947 tady totiž vyhrál pouze jednou (1-7-8) a v pěti z minulých deseti případů zde dokonce prohrál (1-4-5). Londýňané ale teď míří do Yorkshiru v dobré formě a relativně nedávno porazili venku Manchester City či West Ham. Hosté si tak poprvé v historii mohou připsat třetí venkovní výhru v nejvyšší soutěži řadě, což je poněkud překvapivé, vzhledem k tomu, že v této sezóně nevyhráli žádný z úvodních sedmi venkovních zápasů v PL (0-4-3).

Přepisování historie se momentálně zdá být hlavním mottem na Brentford Community Stadium, neboť hosté bojují i o postup do evropských pohárů. Brentford si minule poradil i s Bournemouthem, což manažer Thomas Frank popsal jako "definující vítězství" a poslední kolo zakončil jen pět bodů za pátými Spurs. Vše může podtrhnout čtvrté vítězství v nejvyšší soutěži v řadě, což se jim nepodařilo od roku 1939!

Koho sledovat: Obránce Leedsu Liam Cooper se s Brentfordem střetl častěji než s kterýmkoli jiným týmem, ale ve 13 duelech dopomohl pouze ke třem čistým kontům (4-5-4). Proti němu teď bude stát hlavně Ivan Toney, který se trefil v pěti po sobě jdoucích zápasech, a v minulém vzájemném klání nasázel hattrick za 28 minut!

MANCHESTER CITY - WOLVES

Sobota, 15:00 - Etihad Stadium (Manchester)

Vítězství Manchesteru City 4:2 v Premier League (PL) nad Tottenhamem Hotspur možná nadchlo nezaujaté diváky, ale manažer Pep Guardiola nebyl příliš nadšený a prohlásil, že jeho týmu chyběla "vášeň, zápal a touha chtít vyhrát od první minuty". Poté, co City v poločase prohrávali 0:2, se čtyřmi góly ve druhém poločase zvedli a snížili ztrátu na vedoucí Arsenal na pět bodů, kterou by v případě vítězství mohli snížit dokonce jen na dva.

Vzhledem k tomu, že Cityzens vyhráli posledních pět vzájemných střetnutí s Wolverhamptonem Wanderers, budou fanoušci očekávat, že to jejich tým dokáže, přičemž v tomto přesvědčení je utvrzuje i bilance jediné porážky z posledních deseti domácích vzájemných klání (8-1-1). City je na Etihad Stadium tradičně silné a z posledních 16 domácích zápasů v PL tady prohrálo jen jeden (13-2-1). Nic na tom nemusí změnit ani špatný start, protože City vyhrálo dokonce i posledních pět ligových duelů, v nichž prohrávalo o dva góly!

Wolves v úterý vypadli z FA Cupu po prohře s Liverpoolem (0:1), ale od jmenování Julena Lopeteguiho, který byl spolu s Guardiolou ve španělském týmu na mistrovství světa 1994, prohráli v PL pouze jeden duel (2-1-1). Nyní se Wolves soustředí pouze na to, aby se vyhnuli sestupu, a na začátku tohoto týdne přivedli křídelníka PSG Pabla Sarabiu, aby posílili svou ofenzivu.

Jeho příchod je možná na místě vzhledem k tomu, že nedostatek gólů je tím hlavním, co táhne Wolves dolů. V této sezoně PL jich dali zatím jen 12 (v průměru 0,67) a pouze jednou skórovali venku více než jednou. (1-3-5). Ačkoli se může zdát nepravděpodobné, že by se to mělo změnit zrovna na půdě úřadujících šampionů, tak připomeňme, že v říjnu 2019 zde vyhráli 2:0!

Koho sledovat: Riyad Mahrez dvěma góly a asistencí otočil zápas se Spurs a v posledních pěti vystoupeních se podílel na sedmi brankách (5G, 2A). Podobně důležitý je pro svůj tým v poslední době i Daniel Podence z Wolves, který vstřelil tři ze čtyř branek pod Lopeteguiho vedením, z toho dva během prvních 25 minut.

ARSENAL - MANCHESTER UNITED

Neděle, 17:30 - Emirates Stadium (Londýn)

Největší pozornost na sebe v neděli odpoledne v Anglii strhne souboj dvou velkých klubů Premier League (PL), ve kterém Arsenal hostí Manchester United. Poslední vzájemná střetnutí byla na hony vzdálená slavným časům obou týmů pod vedením Arséna Wengera, respektive Sira Alexe Fergusona, ale zdá se, že minimálně pro Kanonýry se lepší časy už vracejí. Ti po vítězství v severolondýnském derby zvýšili svůj odstup na prvním místě již na osm bodů, ačkoli Manchester City následně v dohrávce tento náskok snížil.

Mikel Arteta označil vítězství nad městským rivalem za "velmi výjimečný den" pro klub a není se co divit – další suverénní výkon posílil jeho ambice na titul. Arsenal v této fázi sezony ještě nikdy neměl tolik bodů a jedinou kaňkou na jeho oslnivém ročníku tedy zůstává zářijová prohra v prvním vzájemném duelu s United (1:3). Na Emirates Stadium však Kanonýři s tímto soupeřem neprohráli už čtyřikrát v řadě (3-1-0) a jejich cílem bude jednoznačně odplata.

Manchester United přišel v týdnu po krásném vyrovnávacím gólu Michaela Oliseho z Crystalu Palace v nastaveném čase o skvělou devítizápasovou vítěznou sérii. Kouč Erik ten Hag následně svůj tým kritizoval za neschopnost přidat druhý gól a definitivně rozhodnout a vyzval hráče k větší nekompromisnosti.

Dílčímu neúspěchu navzdory ale může Manchester poprvé od března 2021 natáhnout svou sérii bez prohry na 11 utkání a v případě výhry se navíc vedoucímu Arsenalu přiblíží na hratelných pět bodů. K tomu bude zapotřebí pevná obrana a United, kteří v posledních deseti zápasech inkasovali pouze šestkrát, určitě nejsou bez šance. Budou se však muset obejít bez Casemira, který dostal v souboji s Palace pátou žlutou kartu.

Koho sledovat: Na Emirates nás čeká i zajímavý souboj záložníků – domácí Granit Xhaka dokázal v minulosti skórovat ve dvou vítězných vzájemných zápasech zpoza pokutového území. Proti němu se postaví Christian Eriksen, který v tomto ročníku asistoval u sedmi gólů United v PL – více gólových přihrávek má na svém kontě pouze Kevin De Bruyne.

FULHAM - TOTTENHAM

Pondělí, 21:00 - Craven Cottage (Londýn)

Kouč Fulhamu Marco Silva označil poslední prohru s Newcastlem 0:1 za "velmi, velmi nešťastnou" poté, co jeho tým nevyužil i velké příležitosti v podobě pokutového kopu. Nováček soutěže má na svém kontě ale i tak už více bodů, než kolik jich získal v celém ročníku během svého posledního působení v Premier League (PL) a k jistotě setrvání v nejvyšší soutěži mu prakticky chybí už jen tři výhry.

Přestože záchrana zůstává hlavním cílem, mají Cottagers aktuálně blíže k první čtyřce než ke spodní trojce a fanoušci mohou s klidem snít o první účasti v evropských pohárech od sezony 2011/12. Zda se jim podaří tyto ambice ještě prohloubit tím, že přeskočí Tottenham Hotspur, se teprve uvidí, ale možná nás čeká napínavý zápas, protože ve všech šesti londýnských derby Fulhamu v PL v tomto ročníku padly alespoň tři góly. V pěti z nich také skórovaly oba týmy (bilance: 3-0-3).

Porážku Spurs na půdě úřadujících mistrů Manchesteru City asi čekalo hodně lidí, ale způsob, jakým k ní došlo, je pro hosty znepokojivý. První poločas totiž Spurs vyhráli 2:0, ale nakonec prohráli 2:4. Nepomohly jim ani další a stále častější chyby brankáře Huga Llorise, které přiměly šéfa Antonia Conteho prohlásit, že Tottenham "není připraven bojovat o velké úspěchy".

Italský trenér musí doufat, že se Spurs dokáží odrazit ode dna proti týmu, se kterým neuspěli ve 13 z posledních 14 vzájemných duelů v PL (12-1-1). Aktuální pětizápasová ligová série bez prohry v roli kurzového favorita (3-2-0) navíc naznačuje, že Spurs určitě bez šance nejsou.

Koho sledovat: Ačkoli existuje argument, proč nenechat Aleksandara Mitroviće kopat penalty poté, co v tomto ročníku nedal tři ze šesti, nebude mít asi zrovna velkou váhu, protože srbský fotbalista skóroval ve všech čtyřech londýnských derby, do kterých v této sezoně zasáhl. Vůbec nejproduktivnějším hráčem londýnských derby v PL všech dob, ale se 47 góly zůstává hostující Harry Kane. Mezi tyto trefy patří i jeho sedm gólů v šesti duelech s Fulhamem.