InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Pondělní zastavení s pohádkami tisíce a jedné noci

    pondělí 13.5 16:00 - Strakonice, Šmidingerova knihovna Za Parkem

  • Absolventský koncert

    pondělí 13.5 17:00 - ZUŠ - hrad, Strakonice

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Letní a zimní čas

V roce 2018 skončila v EU debata o letním a zimním času. Každý stát se má zařídit podle svého. Téma se odsunulo do pozadí, momentálně není na stole. Co vyhovuje vám?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Rozpadá se nejen systém zásobování léky, před kolapsem stojí celý zdravotní systém, varují lékaři

ilustrační foto

ilustrační foto

JIHOČESKÝ KRAJ – Nedostatek léků trápí celou Českou republiku, Jihočeský kraj nevyjímaje. Někteří lékaři označují situaci za kritickou, názor, že by bylo zdraví pacientů v ohrožení, ale zatím odmítají. Pokud se ovšem situace se zásobováním urychleně nezlepší, nevylučují ani tento katastrofický scénář.

Redakce zpravodajského portálu JčTEĎ hovořila se dvěma obvodními lékaři z Českobudějovicka a Táborska. Podle jejich slov je současný kolaps v dodávkách léků nejhorší za posledních třicet let. Své názory sdělili pod podmínkou anonymity, redakce ale jejich jména zná. V obou případech se jedná o lékaře s dlouholetou praxí.

„Dnes, když ordinuji lidem nějaký lék, nejdřív volám do nejbližších lékáren, zda ho mají na skladě. Většinou se setkám se zápornou odpovědí. Musíme pak společně s pacientem hledat náhradní řešení, která ale většinou nejsou nejideálnější," říká praktická lékařka ordinující v krajském městě.

„Dochází už nejen antibiotika, o kterých se nejvíc nyní hovoří, ale i dříve běžně dostupné léky na dlouhodobé nemoci. To vnímám jako největší problém. A situace se podle mého názoru nezlepší. Nechali jsme si zničit dlouhá léta budovaný systém výroby a distribuce léčiv. Dnes je vše v rukách nadnárodních firem, které nemají nějaký velký zájem starat se o český trh. Což dokazují neúspěšná jednání ministerstva. Výrobci i distributoři vždy něco přislíbí, ale málokdy to pak dodrží," říká rozhořčená lékařka.

„Ač to říkám nerada, musím to říct, takový binec, slušně řečeno, nebyl ve zdravotnickém systému ani za komunistů. Výpadky byly, ale nikdy ne v takovém měřítku," míní a dodává, že v rozkladu je i celý zdravotnický systém. „Už nám nechybí jen zubaři, ale i psychiatři, neurologové a dokonce i obvodní lékaři. Stát se v minulých několika letech choval ke zdravotnickému systému naprosto nekoncepčně a výsledky tohoto počínání na nás teď začínají dopadat. Nečeká nás nic dobrého," dodává zkušená obvodní lékařka.

Podobně, i když ne tak úplně dramaticky, vidí situaci i další lékař, který má ordinaci na Táborsku. „Všechno se v minulých dekádách opomíjelo, velké peníze se dávaly jen do diagnostiky a všelijakých testů, těch covidových nevyjímaje. Předražené byly nejen testy, ale i vakcíny, které se navíc podávaly zbytečně v nadměrném množství. Tyhle záležitosti naprosto vyčerpaly finance v pokladnách zdravotních pojišťoven a na další záležitosti už nezbývaly peníze. Nejenže nejsou léčiva, ale podhodnocená je i práce lékařů. Ti pak raději odcházejí pracovat do zahraničí. Jde o velký komplexní problém, který je potřeba urychleně řešit. Je doslova za minutu dvanáct," říká.

Tomu se zatím podařilo najít pro všechny své pacienty odpovídající lék. „Možností ale ubývá, a to zejména u antibiotik, ty jsme nyní museli kombinovat, abychom dosáhli potřebných léčebných efektů. Ale dochází už i možnosti kombinací. Slibované uklidnění stavu na začátku března je směšné, ty léky potřebujeme nyní," dodává lékař.

Předseda místního sdružení praktických lékařů věří ministrovi

Podle předsedy jihočeské organizace praktických lékařů Karla Wróbela jsou už nyní obavy o nedostatek léků zbytečné. Věří ministrovi zdravotnictví, že dodávky budou nejpozději na začátku března obnoveny. Podle jeho názoru je sice antibiotik nedostatek, ale stále jsou možné kombinace, které zaručí pacientům uzdravení.

„Neexistuje univerzální ATB (antibiotikum) a tedy existuje možnost volby z více typů, jak složením účinné látky, tak působením na mikroorganismy. A pokud nebylo jedno konkrétní, bylo většinou možno nahradit jiným s identickou indikací a také dle našich léčebných zkušeností. V ambulantní práci se používají ATB preparáty nevázané a lze je i kombinovat, otázka ohrožení zdraví patří spíše pro kolegy z antibiotického centra. Ti řeší stavy s neúčinností antibiotik, a tedy výskytem velmi odolného mikroorganismu," míní Karel Wróbel.

Karel Wrobel tvrdí, že na onemocnění, která se léčí jinak, než antibiotiky je léčiv dostatek. „Záležitost covidu a antivirotik při covid pozitivitě je řešena centrálně a lze je předepisovat a je jich jistě dostatek. Ostatní virové nemoci je třeba řešit léky na snížení horečky, tekutinami a klidem, součástí léčby jsou i vitamíny. Je třeba připomínat používání roušek a respirátorů při kašli a rýmě pokud, cestuji hromadnou dopravou. No a nechodit, pokud jsem nemocen na místa, kde je více lidí pohromadě, tedy do nemocnice a míst se seniory na návštěvy a vyčkat na vlastní uzdravení," podotýká Karel Wróbel.

Vysvětluje také, jak s pacienty řeší případnou nedostupnost některých léků. „Protože máme elektronický recept a většina pacientů má u sebe mobilní telefon, zavedl jsem při předepisování postup, že pokud není lék k dispozici v lékárně, dotáže se v ní pacient, zda je alternativa tohoto léků. Pokud ano, zavolá zpět do ordinace a obratem po posouzení všech skutečností obdrží novou sms zprávu s náhradním lékem a může jej bezprostředně vyzvednout," uvedl předseda místního sdružení praktických lékařů Karel Wróbel.

Jak to vidí v lékárnách

Zajímalo nás také, jak vnímají situaci v lékárnách. Marek Hubač z lékáren Benu podotkl, že situace s výpadky antibiotik, volně prodejných přípravků na chřipku a nachlazení, jakož i dalších produktů, je velmi složitá. „V tuto chvíli nelze predikovat přesné termíny obnovení dodávek přes jednotlivé položky. Nicméně můžeme ubezpečit, že nedostatkové přípravky průběžně naskladňujeme, bohužel velmi často dochází k jejich opětovnému vyprodání. S výrobci intenzivně řešíme možnosti urgentního dodání zboží a samozřejmě i očekávané termíny dodávek. Zároveň po výpadku daných produktů má naskladnění v rámci distribuce absolutní prioritu s cílem, aby se přípravky co nejrychleji dostaly do lékáren a k pacientům," zareagoval Marek Hubač.

Příčiny současného kritického stavu spatřuje v několika rovinách. „Většinou se jedná o kombinaci více problémů. Během covidového období došlo k narušení dodavatelského řetězce, je dílčí nedostatek obalových materiálů, v realitě České republiky dochází k opětovnému vyprodání přípravků také z důvodu, že se lidé chtějí předzásobit," doplnil Marek Hubač ze sítě lékáren Benu.

Diskuse k článku - 21 příspěvků
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
« Novější příspěvky 1 2 3  | Starší příspěvky »
  • Anonymní uživatel 

    Reagovat

     

    Teď trumpetky vidíte, co se všechno v té "ohavné" Ruské Federaci vyrábí. Už to alespoň pětině hloupého pronároda českého docvakává?? Asi ne, hlupáci věří, aby nemuseli myslet, což namáhá...

    Vloženo 21.1.2023 18:48:53

  • w 

    Reagovat

     

    A sobečtí flastenci trpí

    Vloženo 21.1.2023 11:26:10

  •  

    Reagovat

     

    Když se vylezlo 15 kamionů léků na Ukrajinu tak nelze se divit,že zde nemáme léky

    Vloženo 21.1.2023 10:20:25

  • Zlobr 

    Reagovat

     

    To se obracejte na Myloše, hradního rádoby pána. Ten by Číňanům předal úplně všechno.

    Vloženo 21.1.2023 09:51:57

    • dobr 

      Reagovat

       

      Na Myloše se neobracejte. Obracejte se na ty nenažrané farmaceutické a jiné kapitalisty. Právě oni Číňanům předali úplně všechno ve jménu nejvyšších zisků, bez ohledu na zdraví a prospěch vlastních spoluobčanů. Pro ně jsou prioritní vlastní zisky a nějací lidé jsou jím u víte kde........

      Vloženo 21.1.2023 11:20:49

      • Veselý dezolát 

        Reagovat

         

        Vidím to naprosto stejně.

        Vloženo 21.1.2023 12:06:28

  • jana 

    Reagovat

     

    proč se léky nevyrábí v ČR. Všechno je z ciziny. Máme tady šikovné vědce, lidi a pak se vše podraží. Lékařů je málo, raději jdou do ciziny. Proč zde nedodpracuji třeba 5 let. Studují za darmo a pak jdou pryč. Tahle doba není dobrá. Tahle vláda je zmatečná. Tohle nikdy nebylo.

    Vloženo 21.1.2023 08:43:20

« Novější příspěvky 1 2 3  | Starší příspěvky »
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace