Metaverse bude stejně důležitá jako chytré telefony, myslí si šéf společnosti Meta

Chris Cox, produktový ředitel společnosti Meta, uvedl, že společnost věří, že metaverse se stane stejně důležitou jako dnešní chytrý telefon. Cox hovořil v rámci panelové diskuse na Světovém ekonomickém fóru ve švýcarském Davosu.

Meta je nový avatar Facebooku založeného Markem Zuckerbergem, který chce vybudovat novou generaci internetu. V říjnu 2021 Zuckerberg oznámil vizi společnosti vybudovat nový digitální svět, do kterého se budou lidé přihlašovat za účelem práce, komunikace a zábavy.

Jeho příkladu následovala spousta společností, které oznámily svůj vstup do metaversa. S rokem 2022 však zájem o metaverse začal klesat.

Co dělala Meta?

Meta v roce 2022 utratila miliardy za budování své verze metaversa a v roce 2023 plánuje utratit ještě více. To, co společnost zatím předvedla, však vypadá dost průměrně.

Cox nicméně uvedl, že se společnost posledních osm let snažila vytvořit produkt virtuální reality, který by byl „cenově dostupný, přístupný a působivý“. Společnost představila náhlavní soupravy VR, které se zatím slušně prodávají.

Cox dodal, že Meta se těší na to, že uživatelé budou její produkty využívat „v oblasti sociálních zážitků, fitness, her, medicíny, vývoje léků a při navrhování tenisek a automobilů.“ Jednoho dne by se tak „počítačová platforma stala stejně důležitou jako chytrý telefon v našich životech“.

Výhradní zaměření společnosti na budování metaversa zaselo mezi její zaměstnance nespokojenost. Chybí ucelená strategie, co je třeba udělat, a Zuckerberg chce pokračovat ve svých plánech i poté, co společnost dosud propustila 11 000 zaměstnanců.

Má metaverse budoucnost?

Coxovo prohlášení, které pronesl v přítomnosti Neala Stephensona, autora, který jako první vymyslel termín metaverse, by mohlo najít odezvu u dalších technologických společností, jako je Apple, které chtějí nahradit chytrý telefon pokročilými technologiemi.

Spoluzakladatel společnosti Microsoft Bill Gates, který se panelové diskuse neúčastnil, tento názor nezastává. Přestože Gates považuje virtuální realitu za revoluční, není přesvědčen, že přinese zásadní technologický posun. Podle názoru Gatese a Microsoftu se o to postará umělá inteligence (AI).

Cox si je také dobře vědom nedostatků metaversa. Při srovnání s internetem produktový ředitel společnosti Meta uvedl, že internet je v mnoha částech vzájemně velmi provázaný. Je snadné přecházet mezi aplikacemi, aniž by to pro uživatele znamenalo zmatek. Tato interoperabilita však pro metaverzi neexistovala.

Zdroj: Interesting Engineering