Olympijský turnaj v rapid šachu jednotlivců zná vítěze

Ve dnech 23. – 24. 1. 2023 se ve Špindlerově Mlýně konal šachový turnaj v rapid tempu (25+10). Jednalo se o soutěž jednotlivců, kteří reprezentovali své kraje. Mládež byla rozdělena do čtyř kategorií: Chlapci – ročníky 2011, 2009 a 2007 a Dívky.

Klání, odehrávající se v Hotelu Clarion, mohli samozřejmě navštívit fanoušci královské hry. Pro další příznivce se díky ŠSČR konal živý přenos na internetových stránkách s obohacujícím komentářem GM Martina Petra.

Herní plán turnaje byl pro některé účastníky náročný. Počátečních 5 kol z celkových sedmi se totiž odehrálo již v první den turnaje. Zbývající 2 kola se odehrála v ranních hodinách v úterý 24. ledna 2023.

Mezi dívkami se po 5 kolech prvního dne nejvíce radovala Lada Zelbová s Lucií Rybáčkovou (shodně 4,5 b.). Tyto dvě hráčky kromě vzájemné remízy suverénně stoupaly pořadím. Na průběžně třetí Beátu Havelkovou měly náskok celého bodu. Některým papírovým favoritkám se nepovedl úvod do turnaje, konkrétně Beátě Březíkové a Amálce Zádrapové (obě po 2 bodech). Poslední dvě kola odstartovala v úterý v 9:00. Mnozí očekávali drama o medailové umístění. Nutno dodat, že došlo jen o menší změnu v pořadí. Ladě Zelbové (Královéhradecký kraj, 5,5 b.) nevyšlo závěrečné kolo, a tak si díky remíze Lucka Rybáčková (kraj Vysočina, 6 b.)  na první příčku. Beáta Havelková z Jihočeského kraje si došla pro bronz (5 b.).

Vítězky Olympijského turnaje v rapid šachu, zleva: stříbrná Lada Zelbová, zlatá Lucie Rybáčková a bronzová Beáta Havelková

 

V kategorii Chlapců 2011 se o medailové umístění bojovalo ve větším počtu. Jiří Bouška si však vytvořil krásný náskok již po pěti kolech, který si pohlídal až do konce turnaje (Pardubický kraj, 6 b.). Jirka tak mohl oprávněně slavit na nejvyšším stupínku vítězů. Čtveřice zbylých kandidátů na cenné kovy zápasila do posledních tahů. Za zlatým Bouškou skončil jako stříbrný díky lepšímu pomocnému hodnocení  Makar Honcharov hájící Plzeňský kraj a bronzový byl Václav Sochor (Olomoucký kraj, 4,5 b.).

Vítězové Olympijského turnaje v rapid šachu Chlapci 2011, zleva: 2. místo Makar Honcharov, 1. místo Jiří Bouška a 3. místo Václav Sochor

Mezi o pár let staršími chlapci si tři mušketýři dokázali udržet náskok a pohlídat své pronásledovatele. Nutno podotknout, že i zde byl vítěz, jenž měl na svém kontě 6 bodů. Byl to Daniel Juhaňák hrající za Hlavní město Praha. Druhou příčku si nenechal ujít Václav Šetina (Jihomoravský kraj), který v posledním kole porazil třetího Matěje Jašša (Moravskoslezský kraj; oba po 5 bodech).

 

Vítězové kategorie Chlapci 2009, zleva: Václav Šetina, Daniel Juhaňák a Matěj Jaššo

V nejstarší skupině chlapců, Chlapci 2007, se sváděly již vyrovnanější boje. První pětice nasazených měla vedle svých jmen Elo převyšující metu 2000. Po prvním hracím dni se nejvíce dařilo Jáchymu Němcovi hrajícímu za Středočeský kraj a Bayarjavkhlanu Delgerdalaiovi (Zlínský k., oba po 4 b.). Vedoucí trojici doplnil Tadeáš Hladký se třemi body. Pronásledovatelé byli dosti blízko. Drama vyvrcholilo následující den. Jáchym Němec si se 6 body došel pro nejcennější kov. Ani Bayarjavkhlan Delgerdalai si nedovolil rozhazovat body, a tak po přípisu dalších 1,5 bodu si převzal stříbro. Tadeáš Hladký však vůbec nezvládl závěr turnaje a po prohrách se tak sesunul do druhé půlky výsledkové listiny. Toho využila čtveřice pronásledovatelů. Po konci 7. kola muselo opět rozhodovat pomocné hodnocení. Všichni borci měli totiž po 4 bodech. Nejlépe z daných kritérií vzešel Hong Quan Dan Werner hájící barvy (Ústeckého kraje).

Zleva: předseda ŠSČR Martin Petr, Delgerdalai Bayarjavkhlan, Jáchym Němec a Hong Quan Dan Werner

Mládež nám předvedla svůj um. Vítězové obdrželi dárky a také něco na zub.

 

Rádi bychom na závěr článku podotkli menší zajímavost. Žádný z krajů nedokázal získat více jak jednu medaili z kategorií.

Více informací naleznete zde.