Bill Gates investuje do start-upu na omezení metanu pocházejícího z krav

Americký miliardář a spoluzakladatel softwarové společnosti Microsoft Bill Gates investuje do australského technologicko-klimatického start-upu. Jde o firmu, která pracuje na zmírnění emisí metanu pocházejícího ze zažívacího traktu krav, informovala BBC. Gates už se delší dobu otevřeně vyjadřuje k dopadům výroby masa na životní prostředí.

Krávy, kozy a vysoká produkují metan, když jejich žaludky tráví tvrdá vlákna, třeba trávu. Metan, který je po oxidu uhličitém nejčastějším skleníkovým plynem, vzniká při fermentačním procesu a většinou se znovu vyloučí.
Univerzitní studie ale ukázaly, že krmení krav mořskými řasami by mohlo jejich emise metanu výrazně snížit. Start-up Rumin8 z Perthu nyní pracuje na doplňku stravy – synteticky replikovaném z červených mořských řas – který zastavuje tvorbu tohoto plynu.
Podnik oznámil, že získal 12 milionů dolarů (bezmála 264 milionů Kč) v investičním kole vedeném společností Breakthrough Energy Ventures. Gates tuto investiční firmu založil v roce 2015 a k jejím podporovatelům patří i výkonný ředitel společnosti Amazon Jeff Bezos a čínský podnikatel a spoluzakladatel firmy Alibaba Jack Ma.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down