Letošní zima je „ideální“ pro tvorbu děr na silnicích, tvrdí silničáři. O výmolech je můžete informovat

25. leden 2023 13:30

Časté střídání teplot a mokré počasí. To jsou podle silničářů hlavní důvody, proč se letos v polovině zimy na silnicích objevilo zatím nadprůměrné množství výmolů. Ne všechny ale pracovníci olomoucké správy silnic hned opraví. Přes zimu vybírají jen ty nejnebezpečnější.

Například na kraji Mariánského údolí na Olomoucku je silnice posetá jedním výmolem za druhým. Právě sem zamířili pracovníci Správy silnic Olomouckého kraje, aby ty nejhorší díry opravili. „Teď se provádí vysprávky děr, takže v první řadě musíme celou díru vyčistit, aby tam nebyla voda a zbytečné kamení. Pak se nasype suchá směs a ta se musí udusat vibrační lištou kvůli pevnosti,“ popisuje postup oprav pan Lumír, který dodává: „Teď je toho hodně. Po mrazech se díry vždycky objeví.“

Teď je toho hodně. Po mrazech se díry vždycky objeví.
Silničář Lumír

Během několika minut je hotovo a auto se posouvá o pár metrů dál, kde silničáři celý postup opakují. Podle Jana Škrabala, vedoucího provozního úseku olomoucké správy, je letos zatím výmolů více než v jiných letech. „Ta zima je hodně nepříznivá, protože je značně mokrá a častokrát, v podstatě každý den dvakrát, se střídá teplota pod nulou, nad nulou, což je pro tvorbu výtluků to nejideálnější počasí,“ uvádí Škrabal.

Silničáři vysprávky podle něj dělají každý den, neopravují ale všechny výtluky. Zaměřují se na ty nebezpečné. Menší díry v silnici označují značkami, do větších oprav se pustí až na jaře. Pomoci s jejich nahlášením podle Škrabala můžou i sami řidiči. A to buď nahlášením poškození silnice na stránce www.vymoly.cz, kterou silničáři sledují, nebo mailem přímo na správu silnic.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio