Vedení Intermarché nechalo před letošní sezónou odejít opory Alexandra Kristoffa, Jana Hirta a Quintena Hermanse a spekulovalo se, zda tým přijde také o dobré výsledky. První závody sezóny 2023 zahnaly veškeré obavy. Belgickému celku se daří ještě víc. Jezdci v pestrobarevných dresech byli vidět především v pěti jednorázových závodech na Mallorce. Hned první závod vyhrál Rui Costa, nejznámější letošní posila. O den později se Biniam Girmay dostal na třetí příčku a pak dvakrát za sebou triumfoval Kobe Goossens. Girmay byl vidět i v neděli, když v dalším hromadném dojezdu nestačil jen na Ethana Vernona.  

Euforie v týmu vedla ke skvělým výsledkům, o čemž mluvila i vycházející hvězda Goossens: Po prvním vítězství jsem sice nemohl spát, ale hlavně mi dodalo hodně sebedůvěry. Stejně jako před rokem jsem s týmem tvrdě pracoval, abychom byli připraveni od prvních závodů. Během našeho soustředění jsem cítil, že moje forma roste směrem k Mallorce, což byla jedna z prvních příležitostí sezóny, při které jsem mohl těžit z role chráněného závodníka. Tato dvě vítězství a mé sedmé místo v Trofeo Calvia jsou příjemnou odměnou. Doufám, že svou dobrou formu využiju co nejdéle. Dalšími závody jsou Figueira Champions Classic a Kolem Algarve a pak budu směřovat k Paříž-Nice, což je můj hlavní cíl na jaře.

A aby toho nebylo málo, dobré zprávy přišly i od protinožců. V Austrálii pokračovala série WorldTour jednorázovým závodem Cadel Evans Great Ocean Road Race a Francouz Hugo Page si dojel pro druhé místo. Motivovaly nás výkony našich spolujezdců na Mallorce. Každé ráno po probuzení přišla záplava zpráv na WhatsApp," směje se Page. Stejně jako Goossens nepatří ke slavným závodníkům, ale atmosféra v týmu mu pomohla dosáhnout vynikajícího umístění. Jsem hrdý na to, že jsem dostal barvy týmu na stupně vítězů WorldTour. Už na Tour Down Under jsme ukázali naši kolektivní sílu. Kromě závodů a tréninků mi ten dlouhý měsíc mimo domov připadal díky skvělé atmosféře jako dovolená s přáteli. Týmový duch je bezpochyby tím, co v závodech rozhoduje.

Obvykle podávám poměrně dobré výkony hned od začátku sezóny, takže mi můj trenér Ioannis Tamouridis naplánoval před australskými závody intenzivní tréninky, zmínil řeckého odborníka, který už loni stál za životní formou Jana Hirta. „Po návratu do Evropy si dám krátkou pauzu a pak s ním pojedu na soustředění do Řecka, kde se budu připravovat na klasiky.

Tým Intermarché posbíral zatím nejvíce bodů UCI do světového žebříčku. Připsal si už 1330 bodů. Dalším závodem v programu je etapový závod Okolo Valencie, který začíná už ve středu.