Státní volební komise vyhlásila výsledky prezidentských voleb ve Sbírce zákonů

foto Ilustrační foto - Vítězný prezidentský kandidát Petr Pavel s manželkou Evou na tiskové konferenci ve svém volebním štábu k výsledkům druhého kola prezidentských voleb, 28. ledna 2023, Praha.

Praha - Výsledky prezidentské volby, v níž lidé dali přednost někdejšímu představiteli armády a NATO Petru Pavlovi před bývalým premiérem a předsedou ANO Andrejem Babišem, byly dnes zveřejněny ve Sbírce zákonů. Vyhlásila je Státní volební komise. Od středy tak začne plynout sedmidenní lhůta, v níž bude možné výsledky napadnout u Nejvyššího správního soudu.

Volební výsledky zveřejnila Státní volební komise formou svého sdělení o vyhlášení celkového výsledku volby prezidenta republiky, z nichž první kolo se konalo 13. a 14. ledna a druhé 27. a 28. ledna. Ohledně výsledků prvního kola se komise omezila na oznámení, že žádný z osmi kandidátů v něm nedostal nadpoloviční většinu hlasů a nebyl zvolen. V případě finále obsahuje sdělení komise základní volební výsledky.

Lidé, kteří se chtějí kvůli volbám obrátit na Nejvyšší správní soud, na to mají týden. Soud musí podněty vyřídit do 15 dní od jejich doručení. Volebnímu senátu předsedá Tomáš Langášek, senát má sedm členů. Už před koncem loňského roku se soud zabýval registračním procesem kandidátů pro prezidentskou volbu. Vyřadil z voleb Denisu Rohanovou, naopak dal šanci Karlu Divišovi.

V minulých týdnech soud průběžně dostával desítky dalších podnětů, které se týkaly prezidentských voleb, případně se ještě vracely k registračnímu procesu kandidátů. Podněty měly podobný obsah, často i stejné chyby, plyne z jednotlivých usnesení. Soud je dosud odmítal jako předčasné. Pomyslné "okno" pro návrhy na přezkoumání voleb se totiž otevírá až po vyhlášení jejich konečných výsledků.

Obecně platí, že každý volič, případně občan, poslanec a senátor navrhující konkrétního kandidáta, se může domáhat rozhodnutí soudu o neplatnosti volby prezidenta. Podmínkou pro zásah soudu je zjištění, že byl porušen zákon takovým způsobem, který hrubě ovlivnil výsledek volby.

Pavel byl zvolen čtvrtým českým prezidentem hlasy 3,36 milionu lidí, což představovalo 58,32 procenta hlasujících voličů. Babiše, pro kterého hlasovalo 2,4 milionu lidí, porazil zhruba o 960.000 hlasů. Hlasovat přišlo 70,25 procenta z osmi a čtvrt milionu voličů.

Pavel zvítězil i v prvním kole před dvěma týdny se ziskem 35,4 procenta hlasů, přičemž Babiš za ním zaostal zhruba o 23.000 hlasů. Prvního kola prezidentských voleb se zúčastnilo osm prezidentských adeptů a hlasovalo 68,24 procenta voličů.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 22.05.2024 ČTK

Reklama

19°C

Dnes je středa 22. května 2024

Očekáváme v 17:00 19°C

Celá předpověď