V Praze se v roce 2022 pronajalo historicky nejvíce kanceláří, zejména se přejednávalo

PRAHA, 1. 2. 2023 – O 44% vyšší poptávka po nových kancelářích v Praze byla meziročně zaznamenána ve 4. čtvrtletí 2022. Renegociace se podílely 58 %, ve zbylých případech šlo o nové pronájmy, expanze a podpronájmy. Pokračuje realizace nebo příprava několika rozsáhlých projektů s celkovým objemem zhruba 400 tisíc čtverečních metrů nových kancelářských ploch, které by měly v Praze vyrůst do roku 2025.

Oživení je patrné také na trhu flexibilních kanceláří. Na základě rostoucí poptávky v Praze se letos otevřelo 8 nových center nabízejících flexibilní kancelářské prostory (coworkingová centra nebo servisované kanceláře).

Do bilance pronájmů ve 4. čtvrtletí promluvila renegociace společnosti O2 v budově Gamma, Brumlovka (29 000 m²) v Praze 4. Přejednáno bylo také 7 300 m² v budově Corso Court v Praze 8 nájemcem Expedia. Generali si nově pronajala 5 500 m² v budově Beta, Brumlovka v Praze 4.

Za celý rok 2022 se pronajalo přes 547 tisíc metrů čtverečních kancelářských ploch, jednalo se o největší objem pronajatých kancelářských prostor od počátku sledování moderního kancelářského trhu v Praze. “Nárůst poptávky není nahodilý, v loňském roce se na nájemním kancelářském trhu setkalo několik faktorů najednou. Výročí nájemních smluv uzavřených v silných letech 2017 a 2018, dále odložená poptávka z covidových let a celkové oživení, které souviselo s odezníváním covidové krize. Všechny tyto okolnosti vedly k tomu, že zejména v prvním pololetí byla vysoká čistá poptávka, v druhé polovině roku se prosadily více renegociace,” komentuje Blanka Vačkova, ředitelka průzkumu trhu v JLL. Dle analýzy JLL, čtyři z pěti největších transakcí roku 2022 tvořily právě renegociace.

Vývoj čisté realizované poptávky (bez renegociací) dle třídy budovy v m²

Zdroj: JLL, Prague Research Forum

Uplynulé čtvrtletí rovněž dokládá zpomalení výstavby, během druhého pololetí developeři nezačali stavět žádnou novou kancelářskou budovu

Během 4. čtvrtletí byla dokončena jediná kancelářská budova, Smíchov City Na Knížecí v Praze 5, v níž vzniklo zhruba 8 300 m² kancelářských ploch. Za celý rok 2022 bylo dokončeno pouze 75 400 m² kancelářských prostor. Jedná se tak o třetí nejslabší  výsledek za posledních deset let.

Z celoměstsky významných projektů pokračují práce na Masaryčce, Nové Waltrovce, Portu 7 nebo Hagiboru. Do očekávaného přírůstku okolo 400 000 m² nových kanceláří se do roku 2025 propíší ještě rozsáhlé realizace v rámci dalších fází na Hagiboru a karlínském Rohanu.

Bez zásadních výkyvů zůstaly ve 4. čtvrtletí dva z hlavních indikátorů vývoje trhu kancelářských prostor – míra neobsazenosti a nájemné. 

Neobsazenost mírně klesla na aktuálních 7,7 %, což je hodnoceno stále jako nízká míra volných prostor. Zatímco v minulosti vykazovaly vyšší neobsazenost budovy třídy B, v posledním roce se situace obrátila a jsou to právě budovy třídy A, které evidují vyšší neobsazenost. Příčinou je přírůstek nově dokončených kancelářských prostor, které v době dokončení ještě nebyly plně obsazeny a na své budoucí nájemce teprve čekají. „Jedním z důvodů jejich pomalejšího obsazování je určitě růst nájmů korespondující s vyššími stavebními náklady, doplňuje Josefína Rybářova, konzultantka zastupování nájemců v oddělení kancelářských pronájmů v JLL.  

Vývoj míry neobsazenosti dle třídy budovy

Zdroj: JLL, Prague Research Forum

Kromě míry neobsazenosti, stabilní zůstalo také nájemné, a to jak v centru Prahy, kde se pohybuje mezi 26,50 – 27,0 EUR/m²/měsíc, tak ve vnitřním městě s 17,50 – 18,0 EUR/m²/měsíc a na okrajích metropole s rozmezím 15,0 – 16,0 EUR/m²/měsíc.

– konec –

O JLL

Společnost JLL (NYSE: JLL) má vedoucí pozici mezi firmami poskytujícími profesionální služby v oblasti správy nemovitostí a investic. JLL utváří budoucnost nemovitostí pro lepší svět tím, že využívá nejmodernější technologie k vytváření hodnotných příležitostí, špičkových prostor a udržitelných realitních řešení pro naše klienty, naše lidi a naše komunity. JLL je společností z žebříčku Fortune 500 s ročními příjmy 19,4 miliardy dolarů, působí ve více než 80 zemích a k 30. září 2022 zaměstnávala více než 102 000 pracovníků po celém světě. JLL je obchodní značka a registrovaná ochranná známka společnosti Jones Lang LaSalle Incorporated. Další informace naleznete na stránkách jll.com.