V polovině třetího měsíce svého působení ve funkci nově jmenovaných spolušéfů studia DC James Gunn a Peter Safran konečně odhalili své plány na vzájemně propojený vesmír komiksového giganta zahrnující z velké části film a televizi ve strategii, jakou značka Warner Bros. ještě nikdy neměla.

-reklama-


Část toho, co se bude odehrávat v letech 2025-2027, nese název Kapitola první „Bohové a monstra“ a zahrnuje pět filmů včetně Gunnem napsaného Superman Legacy, nového titulu Batman a Robin, The Brave and The Bold, celovečerního filmu Swamp Thing a filmů soustředěných kolem Supergirl a hlubšího vesmíru DC The Authority. V televizi se chystá animovaný seriál Creature Commandos, jehož autorem je Gunn, spinoff Peacemakera Waller s Violou Davisovou, seriály Lanterns, Booster Gold a Paradise Lost.

Kromě Waller, do níž se vrací někteří herci z Peacemakera, není k těmto projektům připojen žádný konkrétní herec či herečka ani režisér.

Safran a Gunn koncipovali svůj velkolepý projekt se sestavenou skupinou scenáristů, kteří se opírali o základní nápady druhého jmenovaného, přičemž do této skupiny patřili Christina Hodson, Jeremy Slater, Drew Goddard, Christal Henry a Tom King.

Níže si můžete přečíst podrobnosti o jednotlivých projektech.

Celkově jsou v plánu dva filmy ročně a dva seriály pro HBO Max, což je plán na osm až deset let. Může se zdát, že jde o hluboké vesmírné záležitosti, které se odklánějí od jádra Batmana a Supermana, ale Gunnovo a Safranovo šílenství má svou metodu.

„Jednou z našich strategií je, že bereme naše klenoty – Batmana, Supermana a Wonder Woman – a využíváme je k tomu, abychom pomohli podpořit další postavy, které lidé neznají. Stejně jako se to určitým způsobem stalo se Strážci Galaxie. Jako když vezmeme týmy jako The Authority, což je, pokud vím, stejně velkolepý nápad na film, který je úplně jiným pohledem na superhrdiny. Protože je to opravdu spojené se Supermanem. Jde o to využít tyto známé postavy, aby pomohly diváky přivést k méně známým postavám,“ říká Gunn.

„Slibujeme, že všechno od našeho prvního projektu dál bude propojené,“ řekl Gunn. „Ale na další čtyři projekty jsme měli velké štěstí,“ dodal tvůrce k seznamu projektů, které předtím vedl bývalý šéf DC Walter Hamada.

Těmi jsou Shazam! Fury of the Gods (17. března), The Flash (16. června), přičemž ten druhý podle Gunna „všechno resetuje„. „Řeknu vám, že Flash je pravděpodobně jeden z nejlepších superhrdinských filmů, jaké kdy byly natočeny,“ dodal Gunn.

Safran pak setřel veškeré pochybnosti o budoucnosti Wonder Woman v podání Gal Gadot, Aquamana v podání Jasona Momoi a Shazama Zacharyho Leviho a zdůraznil: „Tyto čtyři filmy jsou úžasné. Neexistuje žádný důvod, proč by některá z postav nebo herci, kteří v nich hrají, neměli být součástí DCU. Neexistuje nic, co by tomu bránilo.

„Zařadíme postavy z minulosti, ale většinou je obsadíme nově,“ dodal producent filmů Aquaman a Sebevražedný oddíl.

Totéž platí pro tvůrce těchto nedávných projektů. Gunn a Safran by se rádi znovu spojili s tvůrcem Flashe Andym Muschiettim. James Wan se v současnosti soustředí na dokončení Aquamana a Ztraceného království.

Pak se 18. srpna chystá Blue Beetle, „který má tak trochu svůj vlastní svět a zapadá přímo do našeho DCU„, následovaný Aquamanem a Ztraceným královstvím na Vánoce, který vede do vesmíru, který Gunn a Safran mapují.

„Jak tady asi každý ví, historie DC je pěkně zamotaná. Existuje Arrowverse. Existuje jako DCEU, který se pak rozdělil a v jednu chvíli se z něj stala Liga spravedlnosti Josse Whedona, v druhou chvíli se z něj stal Snyderův vesmír. Byl tu Superman a Lois, je tu Reeves-verse. Jsou tam všechny tyhle různé věci,“ řekl Gunn.

A co pokračování Jokera Todda Phillipse Joker: Folie a Deux a Matt Reeves a jeho pokračování Batmana či seriál HBO Max Penguin? Jak jsme již informovali, Safran potvrdil, že takové odklony od jeho a Gunnova plánu budou „jasně označeny jako DC-Elseworlds, stejně jako to dělají komiksy.“ „Laťka pro projekty mimo DCU bude velmi vysoko,“ ujistil Safran.

S pomrkáváním na historii předchozích DC filmů, čtěte Sebevražedný oddíl Davida Ayera a Snyderovu/Whedonovu Ligu spravedlnosti, produkce byly známé svými přestřelkami, Gunn slíbil: „Lidé se stali závislými na datech, na dodržování termínů, na tom, aby se filmy natočily bez ohledu na cokoli. Nakonec jsem v jádru spisovatel a nebudeme točit filmy před dokončením scénáře. A pokud to znamená, že se náš plán musí trochu posunout – stane se to, víme, že se to stane… nebudeme točit filmy a vkládat stovky milionů dolarů do filmu, kde je scénář hotový jen ze dvou třetin a my ho musíme dokončit během natáčení filmu. Viděl jsem, jak se to opakuje, a je to průšvih. Myslím, že je to hlavní příčina zhoršení kvality dnešních filmů ve srovnání s dobou před 30 lety.“ Gunn se zmínil o tom, že u Sebevražedného oddílu neprováděl žádné dotáčky.

Mezi televizní a filmové projekty v první části Gunnovy a Safranovy „knihy Bohů a monster“ patří například:

Creature Commandos – animovaný televizní seriál. „Animace povede k hranému filmu a zpět k animovanému,“ řekl Gunn a dodal: „Je to způsob, jak vyprávět příběhy, které jsou gigantické a obrovské, aniž bychom museli utratit 50 milionů dolarů za epizodu. Creature Commandos tvoří vojenští nadlidé včetně lidského vůdce, vlkodlaka, upíra, Frankensteinova monstra a gorgony.“ Gunn upozornil, že se v seriálu objeví Weasel z jeho Sebevražedného oddílu.

Waller pro HBO Max bude spinoffem seriálu Peacemaker. „Používáme stejné herce, je to pokračování Peacemakera. Pracuji na Supermanovi, takže nemůžeme dělat druhou sérii Peacemakera. Mezitím pracujeme na Waller,“ řekl Gunn. Scénář seriálu píše Christal Henry (Watchmen) spolu s Jeremy Carverem (tvůrce Doom Patrol). Ačkoli žádný z celovečerních filmů nemá rating R, seriál by se mohl přiklonit k tomu, že bude více pro dospělé.

Celovečerní film Superman Legacy:Je to vlastně začátek DCU,“ říká Safran. Projekt již oznámilo duo s Gunnem jako scenáristou. Režisér zatím není přidělen, ale Safran Gunna pobízel, že by ho opravdu rád viděl u kormidla. Datum premiéry je 11. července 2025. „Není to příběh o původu, zaměřuje se na Supermanovo vyvažování kryptonského dědictví s lidskou výchovou. Je ztělesněním pravdy, spravedlnosti a amerického způsobu života, je laskavostí ve světě, který laskavost považuje za staromódní,“ řekli tvůrci.

Lanterns bude dalším seriálem pro HBO Max. „Naše vize se podobá seriálu True Detective,“ říká Safran a dodal: „Je založen na pozemských základech, vystupují v něm dva z našich oblíbených Green Lanternů – Hal Jordan a John Stewart. Seriál hraje opravdu velkou roli v hlavním příběhu, který vyprávíme napříč naším filmem a televizí. Je to pro nás velmi důležitý seriál.“ Safran upřesnil, že tato verze se liší od té, kterou měl v plánu Greg Berlanti.

The Authority feature. „Jsou tu skvělé postavy z Wildstormu, které byly dlouho populární, a my je začleňujeme do DCU,“ říká Gunn. Tuto vlastnost má rád, protože jde o směs antihrdinů, kteří berou věci do vlastních rukou navzdory tomu, co jim radí vlády. Základní příběh je rozepsaný. Autorita vznikla poté, co byla zničena StormWatch, planetární obranná jednotka proti mimozemšťanům. Bývalá členka této skupiny Jenny Sparks vytvořila Autoritu se svými kolegy ze StormWatch Swiftem a Jackem Hawksmoorem. Do týmu patří Inženýrka (Angela Spica), Jeroen Thornedike (poslední Doktor), Apollo a Midnighter.

Ztracený ráj – hraný seriál pro HBO Max. „Bude to příběh ve stylu Hry o trůny o Themysciře, domově Amazonek a rodišti Wonder Woman. Toto drama je skutečně o politických intrikách, které stojí za společností všech žen,“ říká Safran. Seriál se bude odehrávat před narozením Diany (alias Wonder Woman).

Ve filmu The Brave and the Bold (Odvážní a troufalí) půjde o Gunnovu a Safranovu verzi Batmana z DCU mimo to, co už vytvořil Matt Reeves. Ve filmu se objeví Batman a jeho syn Damien Wayne jako Robin, „který je malý parchant,“ glosuje Gunn. „Zabiják, vrah, kterého se Batman ujme, který je Batmanovým skutečným synem, o jehož existenci prvních 8-10 let svého života neví….je to zvláštní příběh otce a syna o nich dvou a vychází z Batmanovy série Granta Morrisona.“

Gunn uvedl, že Reevesův scénář k Batmanovi 2 je stále v přípravě, a jakmile se uskuteční, „bude to něco, co budeme muset vyvážit tímto filmem„. Dvojice prozradila, že Reevesův Batman II bude uveden 3. října 2025. Zatímco pro Reevese je Temným rytířem Robert Pattinson, Gunn a Safran budou hledat nového herce pro roli Batmana pro film The Brave and the Bold. Ačkoli opět skloňovali jméno Bena Afflecka jako režiséra v DCU, pro žádný projekt ho nejmenovali.

Seriál Booster Gold pro HBO Max je o ztroskotanci z budoucnosti, který se pomocí technologie budoucnosti vrátí do současnosti a předstírá, že je superhrdina. „Syndrom podvodníka jako superhrdiny,“ popisuje Gunn.

Supergirl: Celovečerní film Woman of Tomorrow podle komiksové série Toma Kinga z roku 2022. „V našem filmu vidíme rozdíl mezi Supermanem, který byl poslán na Zemi a vychováván milujícími rodiči od dětství, oproti Supergirl, která vyrůstala na skále, odštěpku z Kryptonu, a prvních 14 let svého života sledovala, jak všichni kolem ní umírají a jsou zabíjeni strašnými způsoby, a pak přišla na Zemi, když byla mladá dívka. Je mnohem drsnější, není to zrovna Supergirl, na jakou jsme zvyklí.“

Celovečerní film Swamp Thing bude zkoumat temný původ této bytosti. Tonálně se liší od Supermana a Batmana a Robina. Duo zde věří, že temnější postava bude interagovat s mainstreamovými postavami DC. V roce 1982 vznikl film Swamp Thing s Adrienne Barbeau v hlavní roli, který se dočkal i pokračování z roku 1989. Pak tu byl seriál stanice CW z roku 2019.

Některá pravidla, která bude duo při vytváření svého vesmíru dodržovat:

  • Každý, kdo bude obsazen do role postavy v seriálu, bude tuto postavu hrát i ve filmu.
  • Žádný herec nebude hrát dvě role. Proto bude Momoa v budoucnu Aquaman, nikoliv Lobo.

Co si o tomto plánu myslí úsporný a náklady snižující generální ředitel Warner Discovery David Zaslav? Bude na DC šetřit? Podle Safrana ne: „Jejich investice do tvorby obsahu jsou obrovské,“ říká spolušéf DC a dodává: „není pochyb o tom, že na to máme prostředky.“

„Sázky na úspěch jsou obrovské,“ tvrdí Safran a dodává: „byla to značka v chaosu a je to příležitost vybudovat výjimečné samostatné studio s nejlepším duševním vlastnictvím a nejlepšími příběhy na světě.“

Zdroj: Deadline.com

-reklama-