Saúdská Arábie získala pořadatelství AFC ASIAN CUP™ 2027

Zleva doprava prezident AFC Shaikh Salman bin Ebrahim Al Khalifa; Ministr sportu Jeho královská výsost princ Abdul Aziz bin Turki Al-Faisal a prezident SAFF Jásir Al-Misehal

Zleva doprava prezident AFC Shaikh Salman bin Ebrahim Al Khalifa; Ministr sportu Jeho královská výsost princ Abdul Aziz bin Turki Al-Faisal a prezident SAFF Jásir Al-Misehal

Ve středu 1. února, na 33. kongresu AFC v bahrajnské Manamě získala Saúdská Arábie poprvé ve své bohaté historii pořadatelská práva na pořádání nejprestižnějšího asijského turnaje mužských reprezentací - AFC Asian Cup™ 2027.

Saúdská Arábie zažila v průběhu let obrovské úspěchy a třikrát tento turnaj ovládla (1984, 1988, 1996).

Ministr sportu a předseda Saúdského olympijského a paralympijského výboru princ Abdul Azíz bin Turki Al-Faisal v návaznosti na toto rozhodnutí uvedl: "Je nám ctí a s pokorou přijímáme hostitelskou roli turnaje AFC Asian Cup™ 2027. Jsme odhodláni nejen uspořádat skvělý turnaj, který bude nezapomenutelný pro všechny fanoušky, ale také rozvíjet a propagovat tento sport v celé Asii prostřednictvím nabídky nových platforem pro výměnu a přístupu k novým příležitostem. Pořádání velkých sportovních akcí - a zejména fotbalových - je nedílnou součástí transformační Vize 2030 naší země, jejímž cílem je zvýšit účast na nich. Nepochybuji o tom, že tento turnaj bude inspirovat mladé chlapce a dívky v celé zemi, aby se věnovali sportu a snili o tom, že jednou budou reprezentovat svou zemi."

"Chtěl bych poděkovat všem, kteří se v posledních letech na snaze o pořadatelství podíleli a pomohli tento historický okamžik uskutečnit. Saúdskoarabští fotbaloví fanoušci od začátku silně podporují kandidaturu a jsem přesvědčen, že díky své vášni pro fotbal a jedinečné pohostinnosti pomohou zajistit výjimečný turnaj AFC Asian Cup™ 2027."

Prezident Saúdskoarabské fotbalové federace (SAFF) Yasser Al Misehal rovněž vyjádřil vděčnost králi Salmanu bin Abdulazizu Al Saudovi a korunnímu princi Mohammedu Bin Salmanovi za jejich bezvýhradnou podporu této nabídky. Al Misehal prohlásil: "Jsme země, kterou spojuje láska k fotbalu, a AFC Asian Cup™ je šampionát, který pro nás má obrovský význam. Na tomto turnaji zažil saúdský fotbal své nejlepší okamžiky. Chceme poděkovat všem členským asociacím AFC za jejich důvěru a doufáme, že jim ji splatíme tím, že přineseme nejpamátnější ročník této stěžejní soutěže. Těšíme se, že budeme moci přivítat fanoušky z celého kontinentu, aby si kromě rozmanitých kultur a měst, které naše krásná země nabízí, mohli vychutnat i naši vášeň pro krásnou hru."

Bývalá hvězda saúdskoarabské reprezentace a dvojnásobný vítěz turnaje AFC Asian Cup™ Mohamed Abduljawad k tomuto historickému okamžiku řekl: "Přivítat AFC Asian Cup™ v Saúdské Arábii je splněný sen. Naši fanoušci vytvoří výjimečnou atmosféru, jako tomu bylo vždy v minulých letech. Věřím, že návštěvníci z celé Asie zažijí vřelé přijetí saúdské pohostinnosti. Nadšení je všudypřítomné a všichni se připravujeme na nezapomenutelný turnaj."

Turnaje se zúčastní nejzajímavější talenty z celé Asie a kvalifikační fáze bude zahájena v říjnu 2023.

Saúdská Arábie se jako hostitelská země zavázala, že se zaměří na:

• Zavedení programů spolupráce se všemi členskými asociacemi AFC s cílem vytvořit rovné podmínky s novými příležitostmi pro všechny.

• Podporu rozvoje mládežnického fotbalu a výchovu nové generace talentů.

Na 33. kongresu AFC byla přednesena žádost Saúdské Arábie na pořádání turnaje v roce 2027. Prezentaci vedl Jeho Výsost princ Abdulaziz bin Turki Al-Faisal, který přivítal delegáty z celé Asie a zdůraznil plnou připravenost království hostit turnaj AFC Asian Cup™ s maximálním úsilím.

Na prezentaci vystoupil také generální sekretář SAFF pan Ibrahim Alkassim a bývalý saúdský reprezentant Mohammed Abduljawad. Oba představili jasnou vizi odkazu turnaje, který by měl přispět k rozvoji a pokroku fotbalu v Asii.

Foto: https://mma.prnewswire.com/media/1994077/Saudi_Arabian_Football_Federation.jpg

Kontakt: Natasha Baker, +971 (0) 58 223 3752, nkb@consulum.com

Klíčová slova Sport-Saúdská-fotbal-Saudi Arabian Football Federation

Oblast
Blízký východ (bv)

Kategorie
Sport

ZASÍLÁNÍ ZPRÁV
Přihlásit k odběru

Upozornění:
Materiály označené značkou Protext nejsou součástí zpravodajského servisu ČTK a nelze je publikovat pod její značkou. Jde o komerční sdělení zadavatele, který je ve zprávě označen a který za ně nese plnou odpovědnost.