Sedm rekordů mítinku na Czech Indoor Gala

V ostravské hale proběhl sedmý ročník mezinárodního mítinku Czech Indoor Gala. Hned v sedmi disciplínách byl k vidění nový rekord mítinku. Amálie Švábíková, Lada Vondrová a Petr Svoboda obsadili ve své disciplíně druhé místo. Filip Sasínek zaběhl v závodě na 1 míli národní historické maximum.

Slovinská tyčkařka Tina Šutej v Ostravě závodí rada a potvrdila to i při letošním ročníku Czech Indoor Gala. Svůj triumf totiž ozdobila novým národním rekordem 482 centimetrů. Vlastní halové maximum vylepšila o celých šest centimetrů a jedná se zároveň i o její absolutní osobák. Ten posunula o dva centimetry. Padl také rekord mítinku, který měla od loňského roku výkonem 471 centimetrů v držení Běloruska Iryna Zhuk. Šutej si též upevnila pozici vedoucí ženy letošních světových tabulek. Spokojena mohla být také Amálie Švábíková, jelikož si při svém letošním druhém startu vyskákala stříbrnou pozici v novém halovém kariérním maximu 457 centimetrů. Rok starý zápis si posunula o dva centimetry. Třetí skončila Italka Roberta Bruni za 452.

Letošní nejlepší evropský výkon byl k vidění na čtvrtce žen. Jeho novou držitelkou je po ostravském mítinku Nizozemka Lieke Klaver, která navíc časem 51,00 o jednu desetinu vylepšila i rekord mítinku Polky Anny Kielbasinské z minulého ročníku. Přítomnosti silné soupeřky skvěle využila i Lada Vondrová, když doběhla na druhém místě v osobním rekordu 51,57. Kariérní maximum z roku 2020 srazila o 25 setin a v českých historických tabulkách se posunula na pátou pozici před někdejší halovou mistryni Evropy Denisu Helceletovou. V letošních průběžných evropských tabulkách je Lada čtvrtá. V součtu obou běhu obsadila třetí místo Ukrajinka Viktoriya Tkachuk, a to díky času 52,39. Jen těsně za ní se do cíle předklonila Tereza Petržilková. Reprezentantka plzeňské atletiky se těšila z nového osobáku 52,44 a je desátou nejrychlejší ženou naší historie. Nejrychlejší kariérní časy si zaběhly také Nikoleta Jíchová (53,54) a Lurdes Gloria Manuel, která figuruje časem 53,81 na druhém místě českých historických tabulek mezi juniorkami. Před ní už je pouze Lada Vondrová.

Na mužské čtvrtce padly nejrychlejší časy trochu překvapivě v papírově slabším běhu. Celkovým vítězem této disciplíny se stal Nizozemec Isayah Boers v čase 46,36, jenž svedl napínavý duel s Ukrajincem Danylem Danylenkem (46.46). Druhý běh pak vyhrál k radosti ostravského publika Matěj Krsek, a to novém halovém osobním rekordu 46.49, kterým se posunul na deváté místo českých historických tabulek. Pod 47 vteřin stlačil svůj čas i Vít Müller (46,72).

Překážkář Petr Svoboda se momentálně vyhřívá na druhé příčce letošních kontinentálních tabulek, a to díky svému času z rozběhu, kde zvítězil za 7,56. Ve finále pak trochu zaspal na startu a musel dohánět ztrátu, i přesto z toho byl další parádní čas 7.,58 a druhé místo. Nad síly českého rekordmana byl pouze vítězný Kubánec Rober Iribarne, jenž finále opanoval v osobním rekordu 7,54. třetí byl Polák Jakub Szymanski za 7,59.

Atraktivní podívanou slibovala stejná disciplína žen, což potvrdily už rozběhy, kde Nizozemka Nadine Visser zaznamenala časem 7,86 rekord mítinku. Výkon Britky Tiffany Porter z roku 2016 posunula o tři setiny. Ve finále se však musela spokojit s druhým místem. Zde totiž triumfovala Američanka Alaysha Johnson v čase 7,87. Visser zaběhla 7,96. Třetí byla Dánka Mette Graversgaard za 8,07. Žádné z českých překážkářek se do finále nepodařilo postoupit. Nejrychleji běžela Tereza Elena Šínová (8,24).

Cíl splněný beze zbytku

Filip Sasínek útočil v závodě na 1 míli na vlastní národní historické maximum z roku 2016 a chtěl se stát prvním českým běžcem, který by stlačil v hale čas na této distanci pod čtyři minuty. Tento cíl si splnil beze zbytku, když proběhl cílem jako čtvrtý v čase 3:57,62, čímž sedm let starý rekordní výkon srazil o více než dvě vteřiny. V rekordu mítinku 3:55,90 vyhrál Srb Elzan Bibič před Rakušanem Raphaelem Pallitschem (3:57,22) a Dánem Emilem Danielssonem (NR 3:57,28). Za nyní již bývalým národním maximem příliš nezaostal ani sedmý Jan Friš, jenž si z Ostravy odveze osobák 4:01,35. Devátý Pavel Vinduška zaběhl historicky nejrychlejší juniorský národní čas 4:05,64.

Rekord mítinku neodolal ani na mužské dvoustovce, kde byl suverénně nejrychlejší Kubánec Reynier Mena v čase 20,64 a z loňského rekordu Tomáše Němejce ukrojil 23 setin. Druhý byl Jan Jirka za 20.91 a třetí skončil vítěz prvního běhu Nizozemec Taymir Burnet (20,95). Ján Volko vylepšil vlastní národní rekord na 20,97.

Ve finále nejkratšího sprintu na 60 metrů potvrdil roli hlavního favorita Brit Jeremiah Azu, jenž prolétl rovinku za 6.58. Jen o setinu pomalejší byl Japonec Shuhei Tada (6,59). Jako třetí se do cíle předklonil v halovém kariérním maximum 6,61 Kubánec Reynier Mena. Z českých sprinterů se dokázal mezi elitní osmičku probít pouze Jan Veleba, který se kvalifikoval časem 6,66 a stejný výkon zopakoval i ve finále, kde mu to stačilo na páté místo.

Premiérová vítězka

Ženský trojskok se na Czech Indoor Gala uskutečnil vůbec poprvé a jeho vítězkou se stala Slovinka Neja Filipič, která stanovila hodnotu rekordu mítinku na 13.86. Jen těsně druhá byla Italka Ottavia Cetonaro, když na vítězku ztratila pouhé tři centimetry. Třetí příčku obsadila díky novému japonskému rekordu 13.53 Mariko Morimoto. Hned za ní se umístila Emma Maštalířová, když výrazně vylepšila letošní nejlepší český výkon na 13.25. Michaela Hrubá skončila při své mezinárodní trojskokanské premiéře šestá v halovém osobáku 13.08.

Závod žen na 1500 metrů byl neskutečně dramatický až do závěrečných metrů. Šťastnější nakonec byla Etiopanka Tigist Ketema v čase 4:08,84 před Švýcarkou Lore Hoffmann, která si zaběhla osobní rekord 4:09,02. Jako třetí finišovala Polka Weronika Lizakowska za 4:09,97. Kristiina Mäki bohužel závod nedokončila, když odstoupila zhruba dvě kola před cílem. Nejlepší domácí závodnicí tak byla devátá Anna Šimková v osobáku 4:17,89.

Na mužské půlce závodníci příliš neakceptovali tempo vodiče, a tak se o vítězi rozhodovalo až v závěrečném finiši. V něm měl nejvíce sil Abeddalem Ayouni z Tuniska, jenž zvítězil v novém halovém národním rekordu své domoviny 1:47,97 před velezkušeným Bosňanem Amelem Tukou (1:48,09) a Chorvatem Marinem Bloudkem (1:48,76). Z českých běžců si vedl nejlépe čtvrtý Daniel Kotyza, jenž si posunul sezónní výkon na 1:48,81.

Dálkařské klání ovládl Kubánec Lester Lescay Gay, jenž dolétl na 784 centimetrů. Druhý byl Ital Fillipo Randazzo. Český rekordman Radek Juška obsadil pomyslnou bronzovou pozici, když zapsal nejlépe 769 centimetrů.

(pk)

FOTO – ČAS/Adolf Horsinka

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy