Papež zahajuje návštěvu nejmladšího státu na světě

Papež zahajuje návštěvu nejmladšího státu na světě
3. února 2023 Události Autor: Jana Kuklová

Setkáním s biskupy v sídle Konžské biskupské konference dnes ráno vyvrcholila první část papežovy apoštolské návštěvy Afriky. Dopoledne z Konga přeletěl do Jižního Súdánu, kde se k němu připojí anglikánský primas Justin Welby a moderátor Skotské církve Iain Greenshields. O aktuální situaci v tomto nejmladším státě světa ve vysílání Proglasu popsal místopředseda Spolku pro Jižní Súdán Vit Šmajstrla.

Papež František doufá, že se mu v této africké zemi  podaří nastartovat mírový proces, jehož cílem je ukončit deset let trvající konflikt vedený převážně z etnických důvodů, který si vyžádal statisíce obětí. V předvečer papežovy návštěvy bylo v Jižním Súdánu zabito 27 lidí včetně pěti dětí a těhotné ženy při násilnostech mezi pastevci dobytka a členy milice. Justin Welby na Twitteru uvedl, že je tímto zabíjením zděšen.

Aktuální politickou situaci v Jižním Súdánu, který je nejmladším státem světa, ve vysílání Proglasu popsal místopředseda Spolku pro Jižní Súdán Vit Šmajstrla: “Situace je tam chaotická. Jižní Súdán vznikl v červenci 2011. Nezávislost si tamní obyvatelé vybojovali během hrozné padesát let trvající války s muslimským severem. Po poměrně krátkém euforickém období oslav a radosti se ale země znovu propadla do války - tentokrát občanské. V ní proti sobě bojovali prezident a viceprezident. Ti oba dva teď v zemi vládnou a s oběma se setká také papež František.”

Celý rozhovor o Jižním Súdánu si poslechněte v rozhovoru, který připravila Lucie Švestková a s Vítem Šmajstrlou vedla moderátorka Marta Kunčarová.

NyníHudební siesta
Skladba: Koncert číslo 1 pro klavír a orchestr opus 11 - Allegro maestoso; Autor: Chopin Fryderyk; Dirigent: Rowicki Witold; Sóla: Argerich Martha - klavír
14:00Nedělní pohádka
14:30Odpolední proud –...
16:00Odpolední proud –...
16:30Odpolední proud – Na...
16:55ChariTALK
17:25Odpolední proud

Darujte Proglas!

 

Regiony

Regiony