Vydírání z Ruska se nepovedlo. Němci mají plné zásobníky plynu

Přidat na Seznam.cz

Zásoby zemního plynu v Německu jsou téměř dvakrát vyšší než předepsané. Nyní je třeba již šetřit na další mrazivé období, říká šéf Spolkové agentury pro sítě Klaus Müller. Informaci přinesl německý deník Stuttgarter Zeitung a deník Nürnberger Nachrichten.

Německé zásobníky zemního plynu byly k 1. únoru naplněny ze 78,6 %, což je téměř dvakrát více, než požaduje energetický zákon pro toto mezní datum. Vyplývá to z předběžných údajů, které ve čtvrtek zveřejnilo Evropské sdružení pro skladování plynu (EIG).

Zveřejněná hodnota udává stav v 6 hodin ráno 1. února. Zákon vyžaduje, aby provozovatelé zásobníků plynu zajistili, že 1. února bude v každém zařízení dosaženo nejméně 40 % úrovně.

Výrazně jsme překročili zákonem stanovenou cílovou úroveň naplnění. Je to velký společný úspěch všech, kteří plyn spotřebovávají úsporně,“ uvedl prezident Spolkové agentury pro sítě Klaus Müller. Dodal, že nedostatek plynu je tuto zimu nepravděpodobný.

Plyn v současnosti pochází z Norska, Belgie a Nizozemska

Zásobníky vyrovnávají výkyvy ve spotřebě plynu a tvoří tak pro trh vyrovnávací systém. Hladiny se obvykle snižují po zahájení topné sezóny na podzim. Ráno 14. listopadu byla zaznamenána stoprocentní naplněnost.

Je třeba poznamenat, že podle Spolkové agentury pro sítě do Německa nadále trvale proudí plyn prostřednictvím dovozu plynovodů, v úterý z Norska, Nizozemska a Belgie. Německo mezitím přijímá zemní plyn také prostřednictvím terminálů LNG na německém pobřeží.

Zdroj: stuttgarter-zeitung.de, nn.de