Z filmu Podraz (1973)

Z filmu Podraz (1973) Zdroj: Universal Pictures

Bijáky, které zabíjí i po půl století. A stojí za to si je připomenout

Jestli už půl hodinu listujete Netflixem a nevíte, který z těch naprosto stejně vypadajících filmů si pustit, máme pro vás řešení. Vykašlete se na algoritmy a pusťte si nějakou klasiku. Výběr vám může usnadnit to, že řada zásadních děl letos slaví půl století od premiéry.

Pokračování 2 / 14

Vymítač ďábla (The Exorcist)

Video placeholde
Trailer k filmu Vymítač ďábla • Archív

Horory požívaly v 70. letech zhruba stejné vážnosti jako porno. Vymítač ďábla Williama Friedkina status žánru dokázal změnit doslova přes noc. Film o zápase exorcistů se zlým duchem, který posedl mladou Megan, měl kvalitní scénář, áčkový rozpočet a vynikající herce v čele s Maxem von Sydow. Není tedy náhoda, že se stal finančně nejúspěšnějším filmem roku 1973 a že před premiérovým sálem parkovaly sanitky připravené odvážet diváky omdlelé hrůzou. Dodnes je považován za nejvlivnější horor filmové historie a za důkaz, že na vyvolání děsu není potřeba motorová pila. Ke zhlédnutí doporučujeme nový režisérský střih, kde na vás budou podprahově působit vložená okénka démonických nestvůr.

Pokračování 3 / 14

Podraz (The Sting)

Video placeholde
Trailer k filmu Podraz • Archív

Dobrodružná retrokomedie o perfektně naplánovaném podrazu na mafiánského bosse posbírala před padesáti lety neuvěřitelných 7 Oscarů. Hlavní role navíc hrají Robert Redford a Paul Newman. Kvůli dvojnásobné náloži modrých očí prý museli kostyméři předělávat návrhy garderóby, aby na plátně nebylo modré barvy až moc.

Pokračování 4 / 14

Motýlek (Papillon)

Video placeholde
Trailer k filmu Motýlek • Archív

Třetí modrooký krasavec nové éry Hollywoodu Steve McQueen si v roce 1973 zahrál ve vězeňském dramatu z Ďábelských ostrovů společně s Dustinem Hoffmanem. McQueen sám prováděl všechny kaskadérské kousky včetně skoku z útesu do moře. Za odměnu pak dostal jedinou kopii režisérského sestřihu s 20 minutami nepoužitých scén. Po jeho smrti ji získal Quentin Tarantino.

Pokračování 5 / 14

Magnum Force

Video placeholde
Trailer k filmu Magnum force • Archív

Asi nejlepší díl série o drsném Harrym Callahanovi, ve kterém Clint Eastwood a jeho věrný revolver .44 Magnum pátrají po vraždícím policistovi a během pátrání postřílí cca tři desítky padouchů. Jednoho ze zkorumpovaných policistů ve filmu ztvárnil David Soul, který se o pár let později proslavil jako Ken Hutchison v sérii Starsky a Hutch.

Pokračování 6 / 14

Americké Graffiti (American Graffiti)

Video placeholde
Trailer k filmu Americké Graffiti • Archív

Retrozáležitost plná rokenrolu a pouličních závodů vytuněných veteránů. George Lucas si v ní zavzpomínal, jak trávil s kamarády poslední dny prázdnin, a piloval režisérské dovednosti, které pak o čtyři roky později zúročil ve Star Wars. Ve filmu také dostal první větší roli Harrison Ford, který se do té doby živil jako truhlář, a cameo si střihnul slavný rádiový diskžokej Wolfman Jack. Jeho hlas uvádí soundtrack sestavený z klasických hitů 50. let. Práva k písničkám byla tak drahá, že je původně producenti odmítli zaplatit a za Lucase se musel zaručit jeho kamarád Francis Ford Coppola.

Pokračování 7 / 14

Žít a nechat zemřít (Live and Let Die)

Video placeholde
Trailer k filmu Žít a nechat zemřít • Archív

Jedna z nejlepších bondovek, ve které v roli agenta 007 debutoval Roger Moore. Při natáčení filmu plného voodoo kouzel, krokodýlů a honiček po souši i na vodě bylo zničeno 29 aut, 20 motorových člunů, 10 dvouposchoďových autobusů a 8 letadel. Slavná je scéna, kde Bond při útěku z krokodýlí farmy přeběhne přes hřbety plazů. Moora při ní zastupoval skutečný majitel farmy Ross Kananga, který při jednom pokusu uklouzl, vysloužil si kousanec a 193 stehů. Za odměnu po něm pojmenovali hlavního padoucha.

Pokračování 8 / 14

The Harder They Come

Video placeholde
Trailer k filmu The Harder They Come • Archív

U nás málo známá, ale o to zajímavější jamajská gangsterka. Hlavní roli renegáta Ivanhoe Martina, který se po vraždě policisty stane lidovým hrdinou a slavným zpěvákem, ztvárnil Jimmy Cliff. Zatímco na rodné Jamajce byl jednou z největších postav hudební scény, jinde ve světě ani jeho, ani žánr reggae nikdo neznal. Až poté, co film získal v USA distribuci a stal se neočekávaným hitem půlnočních projekcí, se reggae začalo šířit světem. Soundtrack k filmu je podle časopisu Rolling Stone 174. nejlepším albem všech dob.

Pokračování 9 / 14

Drak přichází (Enter the Dragon)

Video placeholde
Trailer k filmu Drak přichází • Archív

Jeden z nejzásadnějších snímků akčního žánru a první opravdový velkofilm, který západnímu publiku představil kung-fu. Režie i hlavní role se chopil legendární Bruce Lee, který ale pár dní před premiérou neočekávaně zemřel. Popularitu ale zužitkovali další protagonisté, ze kterých se staly akční hvězdy. Nejjasněji se rozzářil tehdy ještě naprosto neznámý Jackie Chan. 

Pokračování 10 / 14

Westworld

Video placeholde
Trailer k filmu Westworld • Archív

Režisérský debut slavného spisovatele a scénáristy Michaela Crichtona. Nápad na příběh oživlých robotů, kteří začnou ve westernovém zábavním parku střílet návštěvníky, mu prý vnukla disneyovská atrakce Piráti z Karibiku. Film inspiroval řadu dalších děl včetně jedné epizody Futuramy a nedávného seriálového zpracování. John Carpenter vymyslel podle robotického zabijáka v podání Yula Brynera postavu vraha Michaela Myerse v sérii Haloween.

Pokračování 11 / 14

Špinavé ulice (Mean Streets)

Video placeholde
Trailer k filmu Špinavé ulice • Archív

Film, který odstartoval kariéru Martina Scorseseho, Harvey Keitela a Roberta DeNira. Scorsese v něm využil všechny nástroje a filmařské postupy, které definují tvorbu Nového Hollywoodu – ručně drženou kameru, neučesané dialogy, dlouhé scény bez střihů, syrový děj i herecké výkony. Přestože bylo tehdejší publikum už zvyklé na filmy jako Bezstarostná jízda a Bonnie a Clyde, působil výsledek natolik „artově“, že v distribuci zapadl. Scorcese se pak dočkal zadostiučinění až s Taxikářem, kterého s DeNirem natočil o tři roky později.           

Pokračování 12 / 14

Serpico

Video placeholde
Trailer k filmu Serpico • Archív

Na rozdíl od ostatních představitelů Nového Hollywoodu byl režisér Sidney Lumet zavedeným tvůrcem a držitelem Oscara za film Dvanáct rozhněvaných mužů. Příběh neúplatného policisty Franka Serpica, který se rozhodl svědčit proti zkorumpovaným kolegům, si ale syrovostí nezadá i s nejdrsnějším Harrym. Exceluje v něm Al Pacino, který už na začátku kariéry razil svůj metodický přístup k přípravě na roli. Nastěhoval si kvůli ní k sobě do domu skutečného Franka Serpica, aby mohl studovat jeho chování a řeč.

Pokračování 13 / 14

Spáč (Sleeper)

Video placeholde
Trailer k filmu Spáč • Archív

Sedmdesátá léta byla nejplodnějším obdobím i pro Woody Allena, který po prvních skečovitých filmech začal do světa pouštět klasiky jako Annie Hallová, Manhattan nebo Vše, co jste chtěli vědět o sexu (ale báli jste se zeptat). Komedie o neurotickém klarinetistovi, který se probere z narkózy o 200 let v budoucnosti, je asi prvním Allenovým filmem, který má klasickou filmovou strukturu. Děj inspiroval román klasika sci-fi H. G. Wellse, zatímco herecký styl Allen odkoukal od bratrů Marxových, Charlieho Chaplina a dalších velikánů filmových grotesek.

Pokračování 14 / 14

Rituál (The Wicker Man)

Video placeholde
Trailer k filmu Rituál • Archív

Mysteriózní detektivka je důkazem, že nová filmařina nevznikala jen v Hollywoodu. Policistu vyšetřujícího zmizení mladé dívky na ostrově ovládaném démonickým Lordem Summerislem si zahrál Edward Woodward, který už před tím ztvárnil samotného Sherlocka Holmese. V roli vůdce sekty provozující hrůzostrašné rituály pak exceloval (už tehdy legendární) Christopher „Saruman“ Lee, který Wicker Mana považuje za nejlepší britský film všech dob. Je trochu paradoxem, že snímek znala dlouhou dobu jen úzká komunita filmových fanatiků. Původní negativ byl navíc ztracen a film byl složitě rekonstruován z videopřepisu zachovaného v archivu Rogera Cormana. Opětovné slávy se dočkal po uvedení prodlouženého střihu na DVD v roce 2002.