V Pohořelicích se lidé po třech letech mohli znovu sejít na ZeloFestu

foto Zelofest, 19. ročník koštu kysaného zelí, 4. února 2023, Pohořelice. Na snímku žena nabírá zelnou polévku Zelňačku.

Pohořelice (Brněnsko) - Na Staré radnici v Pohořelicích na Brněnsku se po tříleté pauze způsobené covidem sešli příznivci kysaného zelí na ZeloFestu. Místní nadšenci zorganizovali 19. ročník soutěže, do které se jim sešlo přes 80 vzorků. Bylo to podle Aleše Saitla více, než čekali. Letošní ročník byl výjimečný také tím, že se poprvé hodnotily i vzorky kimči, což je tradiční nakládaná korejská zelenina. Vzorků dodali lidé osm. Součástí byl i kulturní program a po hodnocení následovala ochutnávka.

Fotogalerie

Přestože nejde o velkou akci, vzorky zelí se scházejí nejen z blízkého okolí, ale například i od lidí z okolí Plzně a Dobřan či z Opatovic nad Labem. "Viděl jsem také vzorek z Náměště nad Oslavou. Dříve jsme mívali i vzorky z Dvora Králové a Podkrkonoší, ale kamarád, který Podkrkonoší objížděl, se letos nezúčastnil. Od něho chybí minimálně 30 vzorků," řekl Saitl. Zatímco dříve se objevovalo i pár vzorků z červeného zelí, letos byly všechny pouze z bílého, většinou od lidí, kteří si zelí nakládají doma, ale některé dodávají i malovýrobci.

Podle Saitla je to s kysaným zelím jako s gulášem. Každý má trochu jiný recept. Někdo přidává více kmínu, někdo jej nedává vůbec. Lidé používají různé množství soli, někdo používá cibuli, jiný plátky křenu. "Také tu máme jeden vzorek s bobkovým listem a jalovcem. Jsem zvědav, jaký bude," řekl Saitl. Připraveno bylo pět komisí, každá vybrala nejlepší vzorky, z nichž pak speciálně vytvořená komise sestavila konečné pořadí. "Hodnoticí stupnice má 20 stupňů jako u vína a hodnotí se pět kategorií - vůně, barva, chuť, vzhled a celkový dojem," popsal Saitl. Vítězkou se stala Jana Rozkošná ze Znojma, domácí Zdeněk Šebrle byl druhý. Nejlepší kimči přivezl Lukáš Nedvěd z Prahy, který je vyrábí pod značkou Prostě Kimči.

Během hodnocení lidem hrála cimbálovka, vystoupil taneční soubor a díky místním hospodyním a spolupráci s učilištěm ve Crvčovicích byly na ZeloFest navařené i knedlíky s uzeným a se zelím a zelňačka. I díky tomu se mohla uskutečnit soutěž o nejrychlejšího jedlíka, který musel co nejdříve sníst deset knedlíků. Vítězem se stal účastník mnoha soutěží Jaroslav Němec.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 16.05.2024 ČTK

Reklama

21°C

Dnes je čtvrtek 16. května 2024

Očekáváme v 03:00 14°C

Celá předpověď