V Jablonci stoupla kriminalita, nejvíc ohrožení jsou senioři a postižení

  8:26
Ve druhém největším městě Libereckého kraje vzrostla kriminalita. Oproti roku 2021 se k září roku loňského počet kriminálních činů v Jablonci zvýšil ze 750 na 1095. Ve stejném období stoupl i počet násilných činů, a to ze 104 případů na 135.
Ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Martin Veselý, MAFRA

Podle manažera prevence kriminality z jablonecké městské policie Tomáše Svačiny měla kriminalita ve městě od roku 2017 do předloňského roku klesající tendenci.

„Zlom přišel v roce 2022. Počet trestných činů se snížil v době pandemie, důvodem poklesu byly zřejmě rozsáhlé restrikce. Mírně však stouply například případy krádeže vloupáním a podvodů zejména v internetovém prostředí, ale i výtržnictví,“ konstatoval Svačina.

Dodal, že pachatelé trestných činů vycházejí ze dvou rizikových skupin: nezletilí do čtrnácti let a recidivisté. Ke krizovým kriminálním místům patří podle analýzy městské policie centrum města, na druhém místě je sídliště Mšeno, zvláště okolí přehrady a areálu v Břízkách, a třetí oblastí na žebříčku nápadu trestné činnosti je Žižkův vrch. Daleko klidnějšími oblastmi jsou naopak Vrkoslavice a Rýnovice.

„Jako nejohroženější skupina se jeví senioři, za vysoce ohrožené považujeme též osoby s různým postižením, fyzickým či mentálním, a příslušníky různých národnostních, etnických či náboženských menšin, i když útoky na ně jsou v Jablonci spíše nahodilé,“ doplnil policista.

Strážníci chtějí pokračovat v osvětových besedách s dětmi či seniory. „Chtěli bychom se také podílet na resocializaci pachatelů a na prevenci kriminality dětí a mládeže. V tom nám hodně pomáhají například asistenti prevence kriminality, kteří znají prostředí i komunitu,“ dodal Tomáš Svačina.

Autor: